Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Přijde mi, že podmínkou získání místa guvernéra ČNB je slušně řečeno velká morální flexibilita.

16 0
možnosti
FD

Hlavně kamarádit se Zemanem.

2 0
možnosti
VH

S celkem souhlas ale některé jednotlivosti... No, od ekonomky by člověk čekal jinou úroveň.

Třeba "...zahraniční spekulanty. Ti nelenili a vyšponovali ceny do nebeských výšin." nebo tvrzení ".. podá inzerát a během pár minut prý „má desítky lidí“, kteří u něj chtějí bydlet" má dokladovat, že se změnil poměr zájmu o vlastnické a nájemní bydlení.

Ale celkově, samozřejmě, karma a souhlas.

1 0
možnosti
Foto

Zahraničná spekulanti, pokud nějací existují, mohou vyšponovat ceny jenom tak vysoko za jakou cenu je to zákazník koupit. Pokud mu to za tu cenu kupuje není to nic proti ničemu, Cena odpovídá tržní ceně. On jenom využívá toho, že je bytů málo a je po nich hlad. Já bych dělal to samé.

1 1
možnosti
AV

...stavby povolovat, povolovat a povolovat, jako když Baťa sekal cvičky... A co takhle sekat paneláky jako za komoušů? K Jižnímu městu přistavět Jižnější město, betonovat a betonovat a betonovat, zastavět i Stromovku a na Petříně postavit byty s výhledem, z Letenské pláně udělat vesnici ve stylu podnikatelského baroka a hlavně... uzákonit, že i bezdomovec má právo na hypotéku!

4 6
možnosti
Foto

Proč stavět kolem Prahy, To jenom vše podražuje. V samotné Praze je nepřeberné množství volných ploch, kde se dá stavět. Jak říkají odborníci, Prahu je třeba zahustit. Je to levnější než stavět kolem Prahy,

2 1
možnosti
PB

P67e55t41r 42B18r13o52ž

17. 5. 2019 12:52

Z vlastní zkušenosti s byrokracií v Praze:

čekání na papíry potřebné na rekolaudaci z nebytu na byt:

- hasiči: týden

- hygiena: 2 týdny

- odbor územního rozvoje Magistrátu: 6 měsíců !!!!!!

Pak měsíc na stavebním úřadě.

To samé při vestavbě nových bytů do stávající budovy.

Takže až bude Hřib zase vymýšlet pitomosti, ať si laskavě udělá nejdřív pořádek na Magistrátu.

36 0
možnosti
JZ

Jasná karma. Ovšem dalším receptem musí být zjednodušení stavebního řízení a na nové byty a domy. Ceny bytů také šplhá do výšky obrovská byrokracie a tím pádem dlouhá doba vedoucí od projektu po dokončení stavby. A jestliže chybí nové byty, tak logicky zdražují ty stávající.

17 0
možnosti
Foto

Ekonomicka poučka zní : Čeho je málo je drahé Jsou to tak zvané vzácné statky.

0 0
možnosti
VT

Sice víme, že platí "...po bitvě je každý generál...", ALE - takto to vypadá, že ČNB řídí diletanti !?! Náhoda, že udělali špatný odhad ? Jedna náhoda je náhoda, ale dvě náhody ? To už hraničí s jistotou !!! Kde je odpovědnost slavné rady ČNB ??? Jednou reagují pozdě, pak pozdě uvolní, pak přeženou a nebo nedotáhnou ... A daňový poplatník jako osel zaplatí ?!? Za ty prachy si tam taky můžu na rok sednout.... [>-]

22 0
možnosti
JH

J62i51ř98í 98H84o88r61á14k

17. 5. 2019 10:53

ČNB dělá všechno naopak. Nejlepší by bylo poslat centrální bankéře na 60 procent domů. Ušetřilo by se 40 procent mezd a nic by nekazili.

33 0
možnosti
JK

Vezměte už tu hračku ČNB z ruky. Ceny zboží i služeb jsou srovnatelné se západem, u potravin i vyšší, tak proč nemít EURO. Uvolnila by se spousta lidí ve směnárnách, bankách i firmách. Účetní strašák, kurzové rozdíly, nebudou rozhazovat hospodaření. Čas se posunul a vývoj jde kupředu, možná by kupředu mělo jít i naše myšlení.

8 17
možnosti
DV
RW

Myslím, že problém je ještě širší. Nevitosti k bydlení slouží nejen k uspokojení bytových potřeb, ale také jsou bezpečným investičním nástrojem. Pro určitou příjmovou skupinu jsou dokonce jediným smysluplným investičním nástrojem. Díky "kvantitativním uvolňováním", tlaku státu na trvalé zvyšování spotřeby a postupnému ztěžování podmínek pro malé podnikání se stala hypotéka jediným dostupným a relativně bezpečným způsobem, jak investovat částky cca 10-30.000,- Kč měsíčně. Současně neudržitelnost důchodového systému taktéž zvyšuje tlak na bezpečné, dlouhodobé uložení finančních prostředků.

Celá situace ukazuje na zvrácenost ekonomického přístupu "musíme lidi donutit utrácet" - bohužel dokud bude růst životní úrovně spojován s růstem spotřeby a nikoli kvality života (např. svoboda jednotlivce má zajisté větčí podíl na jeho kvalitě života než o 10 cm větší televize).

Pokud se nezbavíme rovnice "vyší plat=vyší daně=větší moc státu" nemá situace řešení. Jakmile se totiž "zaplácne" problém s bydlením musí se tlak na nesmyslnou spotřebu provalit někde jinde.

31 1
možnosti
PL

P75e97t27r 73L56u24k77e51š

17. 5. 2019 9:20

Zásadní vliv měla privatizace bytů. Města je nabídla k odkupu nájemníkům a během několika vln prodejů přišla o většinu bytového fondu.

7 15
možnosti
RW

A jak by podle vás situaci pomohlo, pokud by bytový fond zůstal neprivatizovaný????

Buď by obec, jako dobrý hospodář, zdražovala nájemné na stejnou úroveň jako je tržní, nebo by držela netržní nájemné a s tímto nájemným by se kšeftovalo v šedé ekonomice - pro zájemce o bydlení by ani jedna možnost nepřinesla pozitivní rozdíl od současného stavu.

23 0
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 43,38
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články