Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dobrý rozbor, karmohodný R^

19 0
možnosti
PS

Synátor za měsíc 15 letý. Nejdůležitější rozhodnutí jeho života. Kam dál? Co chceš dělat. Půl roku stále stejná odpověď nevím. Chceš dělat rukama? Chceš sedět v kanclu? ...nevím. Dobrá syn je nerozhodný, poctivě se ptám jeho kamarádů, spolužáků, stále stejná odpověď ..... nevím. Jen jedna holčina to měla srovnané. Jinak pozorovat tyto puberťáky je velmi poučné, všechno znají a umí nejlépe, prakticky nedělají chyby a za většinu poznámek může ten druhý. O politice vědí jen to že se hraje na 18 jamek, nic víc.

51 1
možnosti
JS

tak to já se pohybuji asi jinde, z toho co vyslechnu v MHD mají neuvěřitelný zájem a přehled o politiku... neříkám že všichni samozřejmě ;-)

1 4
možnosti
Foto

Zapojit ty nejmladší. Šikovný tah, jak si získat hlasy těch, jímž jeden politický subjekt řekne: "Jen my věříme ve vaši zralost". Nutno dodat, že taková "pobídka" nic nestojí. Na druhou stranu - není to zas tak strašidelné jako věnovat mladým a snadněji ovlivnitelným ten druh vytrvalé péče a mnohaleté tvrdé práce, jak tomu bylo v Německu před válkou . I Vladimir Vladimirovič má také svou mládež (mimochodem a shodou okolností).

Získat mladé náctileté voliče po česku.........Hmmm. pochybuji, že by to přineslo nějakou pozitivní změnu. A katarzi ve vývoji k občanské společnosti asi také ne.

Ale když už snížit věkovou hranici pro volební právo, tak pořádně. Na 10 let, ať je to už absolutní komedie. Dostatečně průhledná pro všechny.R^R^R^

12 0
možnosti
RS

R51u47d41a 19S98l42a84v62í96k

10. 5. 2019 13:12

U starších zase získáte hlas prohlášením: "Přidáme vám na důchod 1000 Kč".

0 0
možnosti
Foto

V Nizozemsku je (bylo) to vyřešeno chytře. Mladí volit mohou, na školách se organizují volby, avšak volby škol nemají žádný vliv na ty skutečné volby. ;-)

Nevím, zda ty volby škol stále probíhají a zda byly u všech voleb. Byl to vlastně průzkum veřejného mínění mezi mladými. Pro společnost a politiky to byl indikátor toho, kam společnost směřuje, i když mladí za pár let názory často změní.

2 0
možnosti

Probíhají, zrovna včera u nás byly školní volby do Evropského parlamentu.

0 0
možnosti
Foto

Tak největší pravičáci asi budou komunisté,jejich voliči jsou totiž nejstarší a zkušenost se projevuje volbou komunistů,či ANO;-)....skutečnost,že by mladí měli možnost volit,ještě neznamená,že nám budou vládnout.To je opravdu dost hloupá demagogie.Po vzoru Rakouska a Estonska by měli mladí 16 ti letí dostat možnost v praxi získat občanskou zodpovědnost v prostoru,kde to nejlépe znají.To jest u nich doma,na vesnici či ve městě....

7 4
možnosti
JK

Cítím z toho manipulaci. Oni ti 16ti letí jsou hloupí, nevzdělaní, manipulovatelní a tak nějak psychicky narušení? Není to pravda, musím se jich zastat a i když mám nějaký ten křížek, tak téhle omladině pozorně naslouchám, jsou to oni, kteří budou tvořit dějiny a jejich základní názory na svět se tvoří právě v těchto letech. Jaký asi názor si udělá teenager, když někdo s vaší autoritou ho odsoudí jako nevzdělaného pitomce a pošle ho ke cvokaři na léčení.

Souhlasím s tím, že rozšiřování elektorátu o mladistvé je pitomost, ale jejich zapojení do veřejného dění by bylo přínosem, jejich poradní hlas v zastupitelstvech by nebyl marný, i kdyby politici museli svá rozhodnutí jen lépe obhájit a zdůvodnit, na některých školách to celkem funguje.

Kde je to ale stejné jako s těmi dětmi je volební právo starobních důchodců. Nedůstojné obíhání důchoďáků s urnou je ukázka zvrácené snahy o volební účast. Většina z těchto lidí nesleduje intenzivně politiku a jsou stejně ovlivnitelní, jako ty děti. Nejzvrhlejší jsou případy, kdy důchodci potácející se na hranici reality jsou naváděni jaký lístek mají do urny hodit. Jsem pro zavedení horní hranice pro volební účast. Kolik by to mělo být nevím, ale je to nutné pro spravedlivější výsledek.

Nejsem příznivcem radikálního názoru, že volit mají pouze ti, co odvádějí daně a nejsou placeni státem (v různých formách), ale ti co plní státní pokladnu mají být státem hýčkáni a oproštěni od zbytečné byrokracie a jiného neúměrného obtěžování ze strany státu.

5 4
možnosti
MV

myslim, ze tohle vsechno si pani Sichtarova uvedomuje, ale napsat to musi jinak, tak nejak "popularne", pane Kucero

3 3
možnosti
Foto

Zatím jsem viděla pochody mladých lidí Prahou s červenými kartičkami, nebo s hlásajícími nápisy, pryč s Babišem a Zemanem a s nimi v řadě demonstrovali zástupci stran pravicových, tedy tady bylo to ovlivnění zřetelné, ale ne ze strany levice.

Je to jasný příklad manipulace s důvěrou a malými zkušenostmi, ale ruku na srdce, my kteří bychom měli býti životem poučeni, také dokážeme naletět planým slibům a nikdy se nepoučíme, znovu a znovu vstupujeme do stejné vody.

5 3
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 42,74
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články