Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TH

Proč neřešit situaci srozumitelným textem VÝROBEK(NÁZEV) PRO ČESKOU REPUBLIKU? Mohlo by to být takto uvedeno vždy, když existuje jakákoliv jiná verze výrobku? Bylo by to srozumitelné, lidé by věděli, že kupují dejme tomu jinou Coca Colu a mohli by si koupit nebo nekoupit s prným vědomím reality. Nikdo by nebyl šizen! Pokud by výrobce na etiketě neuvedl tuto skutečnost nastupovaly by pokuty. Výrobce by to moc nestálo, jen by musel dodržet dejme tomu minimální velikost písma.

0 0
možnosti
KN

Na dvojitou kvalitu hlavně nadávají ti, co ji bez rozmyslu kupují. Tak nechoďte do Tesca a podobných! Kupujte kvalitu! Jo aha, ono je to víc práce, hmmm.

Dobrá kvalita se i v ČR dá koupit. Ale není to takové, jako jsme zvyklí - tj. zajet do nejbližšího hypermarketu.

Párkrát jsem si zajel do Němec nakoupit. Ale bydlím daleko od hranic, tak to nejde dělat častěji. Na druhou stranu existují firmy, které v DE nakoupí a přivezou. Tzn. dělají totéž, co by měl dělat distributor. Stejně jako u jakéhokoliv jiného výrobku, který se u nás nevyrábí.

Nebo to časem dopadne tak, že tu budou fabriky vyrábět "falešnou" elektroniku a auta - protože máme jiné "chutě"?

1 1
možnosti
MK

Humorista...budem si chodiť kupovať paštiky 200km...

2 0
možnosti
MK

Súhlasím. Odstrašujúce sú ale prípady ako 1)IKEA v Bratislave predávala drahšie ako vo Viedni. Stejný výrobok, stejný sortiment, stejný výrobca, stejný obchodník, stejná mena, "stejný" trh... čo dodať?

2) detská značková výživa (tuším HIPP?). V Rakúsku 10km od Bratislavy (jazdí tam prímestský autobus)stojí vo vernostnom programe v reťazci BIPPA (či tak nejak) 1/2 ako v Bratislave alebo ČR. A má mierne inú etiketu, vyrobený v inej krajine a (údajne-nepreveroval som) kvalitnejšie zloženie. Kupoval som tam celé kartóny.

ALE: Diskutoval som o tom s frajerkou a napadlo ma ešte i iné vysvetlenie. Naši obchodníci (a nieje podstatné či sú to nadnárodné firmy) od výrobcov naozaj vyžadujú "špecifické zloženie" (=osvindľované) za nižšiu cenu, ale len kôli tomu aby sa napakovali oni. A nám to predajú drahšie ako v DE (možno že bez DPH za stejnú cenu). A pretože sa nevieme alebo nechceme brániť tak im to prechádza. Takže lotri nemusia byť nutne (alebo vo všetkých prípadoch) len výrobcovia, ale i naši obchodníci. Možno že výrobca dodá to čo "zákazník"požaduje (v nízkej kvalite ale i nízkej cene). A správne sa cíti byť dotknutý. Lenže jeho zákazník nieje spotrebiteľ (my) ale obchodník. Pokiaľ neuvidíte aké ceny má výrobca pre west EU kvalitu a aké pre East EU, tak si nespravíme jasno. A to nám samo že nik nepovie.

Bavil som sa s kamoškou čo pracuje vo viedni a domorodci to buď nechápu alebo tomu neveria, alebo nechcú chápať. Vysvetľujú vyššiu cenu Nutely tým, že my máme lacnejšie byty, tak oni majú ako kompenzáciu lacnejšiu Nutelu.... ehm...komunisti jedni...

0 0
možnosti
VO

V37i46t 26O87t26a16h13a57l

2. 7. 2019 8:57

Před sebou mám řeckou fantu 1,75l. Obsah pomerančů 22%, 0,95 EUR. Španělská má 24%.

Východní Evropa: Česká 5% 28kč. Rumunská 3%. Ale zato mají více přidaných sladidel (Fruktózo-glukózový sirup, cyklamát sodný a sacharin), konzervanty, antioxidanty. Evidentně preference zákazníků ve východní skládce pro západní Evropu.

Jiné preference klientů mají smysl třeba hamburgerech od fastfoodů, kde si třeba maďarský trh žádá jiné koření než třeba český.

3 0
možnosti
JP

J64a95n 84P68e60t19e29r64a

3. 7. 2019 15:28

Tohle je ale špatný příklad .. v těchto zemích obsah citrusů už historicky reguloval zákon , nevím jestli i teď ale vždy to tak bylo

0 0
možnosti
FT

F41i51l29i22p 40T97ř89e87b45a

27. 6. 2019 10:48

Je celkem jedno, jestli Česká Nutella stojí víc než Německá (a jen z části proto, že můžu do Německa chodit nakupovat pěšky), ale opravdu by byl takový strašný problém mírně pozměnit název a/nebo grafiku obalu, aby bylo vidět, že se ve skutečnosti nejedná o stejný výrobek?

1 1
možnosti
PM

Nechápu naše lidi. Kteří tuto svinskou praktiku ještě obhajují. Ale možná jim nedochází že náš obchodník nemá možnost objednat jinde než u tuzemského zástupce firmy. A dostane zboží určené pro východní trh. Objednat přímo u výrobce západní kvalitu nelze. O řetězcích ani nemluvě. To jsou ti největší lumpové co na této praxi vydělávají.

4 0
možnosti
JK

Údajně i kostelecký lovecký salám má v Německu jiné složení než u nás. Tak se není třeba divit.

1 0
možnosti
TV

to jste mi připomněla dnešní postřeh - padlo mi v krámě oko na polici se salámy: Pick někde kolem 420 Kč/kg, kostelecký "uherák" 380 Kč/kg - to jako vážně při těchto cenách někdo koupí tu hmotu z Kostelce co smrdí jak chcíplej pes?

0 0
možnosti
Foto

V Nemecku je v potravinach levneji i oproti Nizozemi, rozdil bych odhadoval na 20-25%. Protesty proti drahote jsem neregistroval. Maso je tu asi trikrat drazsi, nez v CR. Syry jsou trochu drazsi, nez v CR, ale jsou tak vynikajici, ze netreba litovat penez.R^

1 0
možnosti
MK

V Nizozemí zas stojí Holandsý syr (Old Amsterdam) 1/2 toho ako unás.

0 0
možnosti
TJ

Výrobce vám prodá a dodá výrobek určený pro východní trhy. Pokud budete trvat na výrobku určeném pro trh jiný tak nedostanete nic.

4 2
možnosti
IB

I57v22o 79B17o91u89š85e

16. 6. 2019 10:33

Jistě, výrobci si diktují, komu co prodají....... A teď tu o Červené Karkulce.

2 2
možnosti
PN

Ten článek nakonec vyznívá tak, jako kdyby za to mohli ti politici, kteří se snažili něco změnit.

Proč musíme všechno házet na druhé? Proč si neuklidíme před vlastním prahem a nezačneme dělat něco sami?

Ti politici alepoň něco udělali. Buďme za to rádi, protož euž se o tom mluví a dostalo se to k politikům. Už to není tabu, nebo jen jedna bába povídala.

Ale ti politici za to rozhodně nemůžou oni ty potraviny přeci nevyrábí! vyrábí je firma Cocacola, aj. Ti můžou za to, že pro nás vyrábí něco jiného. S jiným složením. Politici ne. Ti se to snaží jen nějakým způsobem napravit, ale je jasné, že žádný zákon, nařízení, nebo norma nemůže donutit podvodníka, nebo šmelináře se napravit, vždy si najde kličku jak to obejít. Není to technicky možné napsat takový zákon, který by zahrnoval všechny možné kombinace a možnosti.

Takže nenadávejte na politiky, z větší části si za to můžeme sami. Nekupujte ty levný šity a nebude je mít ten výrobce komu prodat. Znám spousty lidí, kterým když řeknu, že si kupují předražený šmejd, nebo náhražku, tak je jim to jedno a stejně šáhnou po potravině o 5 korun levnější, i když vedle mají tu kvalitnější. Pak se nemáme čemu divit, že je to u nás takové jaké to je.

A pak ti samí lidi nadávají doma před televizí u piva na politiky, kteří se snaží alespoň něco dělat, narozdíl od nich.

8 2
možnosti
MK

Súhlas. Keď si to necháme lúbiť (od výrobcov, dovozcov i našich obchodníkov), tak si to asi zaslúžime.

1 0
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,40
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články