Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Stejně nějak nerozumím té stagnaci výběru DPH. Čert vem státní buzeraci. Spotřebitelské ceny se docela razantně zvyšují. Malobchodní obrat utěšeně roste. Možná rostl. Sice se dost mluví o popadaných hospodách na venkově, tedy zřejmě významný propad sektoru služeb. Ale přece jen mi přijde, že by výběr DPH měl, alespoň mírně růst.

Tak buď je celá ta buzerace úplně na kočku a většina 'parazitujících podnikatelů na trpícím lidu' našla způsob obcházeni ee...

Nebo je prudce snížený objem investic, který vyváží nárůst výběru z maloobchodu.

Mýlím se?

1 0
možnosti

Investice? Co to je, nic takového Bureš nepotřebuje, to se okecá.

16 3
možnosti
KS

Kolik z těch neziskovek jsou sportovní kluby, především vesnický fotbal? Naprostá většina.

0 4
možnosti
JU

Ovšem nárůst o téměř 60% oproti minulému roku to nijak neopodstatňuje.

5 0
možnosti
MS

osobně nechápu, jak může třeba Švýcarsko fungovat na sazbě DPH 7,7% a na snížené na služby a potraviny 2,5%/3,7%. Asi dělají něco lépe. Náš stát fungoval i při sazbě 5% na potraviny. Nyní je i 15% málo a to nás překonává z EU jen Maďarsko se sazbou 18%.

Stát u nás je velký moloch a požírá sám sebe. Rv

44 1
možnosti
Foto

A jak je na tom Švýcarsko s přímými daněmi?

1 0
možnosti
PS

Za mě R^R^R^.

Ještě bych měl dotaz. Dají se někde dohledat podrobné informace k uváděnému:

Neinvestiční transfery neziskovým a podobným organizacím: meziročně + 58,9%

Neinvestiční transfery podnikatelským subjektům: + 28,6%

Díky.

12 0
možnosti
KS

Mě by kromě toho procenta zajímala i částka. Když někam pošlete dvacet korun a další rok třicet, je tu nárůst o padesát procent.

2 0
možnosti
VF

Dobrý den. Ekonomika státního rozpočtu jsou bezesporu složité počty a různé machinace. Jak známo, zatím v této makroekonomické oblasti selhávají všechny slavné ekonomicko-matematické modely. Právě proto, že je to problematika značně složitá, může na ní mít názor řada odborníků a jejich závěry se mohou diametrálně lišit. Jak se v tom potom mají vyznat neodborníci, kterým odborníci mohou nakukat co chtějí. Souhrnně se zřejmě jedná o to, kolik vybrat na daních a jak tyto příjmy rozfofrovat k předpokládané spokojenosti většiny veřejnosti. Což zjevně je (a vždy byl) neřešitelný problém. Z Vaší přednášky jsem vyrozuměl jen to, že asi nemáte ráda Babiše protože je to podvodný šejdíř a jeho poskok ministryně financí jakbysmet a dělají to špatně. Že by málo šetřili na horší časy ? Nejspíš, až se začne blýskat na horší časy, to současná vládní garnitura odskáče, jako mnohé předešlé a pak se zase pojede dál a vesla se ujmou další experti. Vzhledem k Vaší erudici bych si Vám dovolil doporučit, abyste se přidala k některé partě usilující o moc a stala se ministryní financí sama a pak byste to národu mohla ukázat, jak se to dělá. Jinak mám podezření, že Vaše spisování je pouze exhibiční cvičení a předvádění Vaší nedokazatelné přemoudřelosti.

12 21
možnosti

Ano, názory na rozpočet mohou být různé.

Ale zvyšovat (zejména mandatorní!) výdaje násobně víc než rostou příjmy je zvěrstvo při pohledu z libovolné strany.

29 1
možnosti
VM

R^ Karma

Vezmu to popřadě. Záměrně pominu lži současné vlády a její sliby, třeba o tom, že sníží DPH ve veřejném stravování na 10%. My, co víme že současná vláda jenom lže to víme a ti co věří v ANOfert tomu neuvěří stejně.

tedy ano, vést stát jako firmu se ukazuje nepraktické až špatné.

U EET bylo bdělým lidem od začátku jasné, že kromě špehování nic jiného nepřinese. Vlastně ano, zvýšila podnikatelům výdaje. Kdo si najivně myslel, že zavedením EET na ty "zloděje podnikatele" dojde, mýlí se. Pokud mohu z vlastní zkušenosti - byla hromada drobných položek, které do nákladu a tedy do DPH ani nešly, no a dnes tam jdou. Jelikož to bylo v řádu cca 4000,-Kč/měsíčně, nedávali jsme do nákladů ani naftu, zbytečná administrace. A dnes tam je, dokonce auto je přehlášeno na IČO a tedy i opravy, pneumatiky - všechno je v nákladech a samozřejmě v DPH. A mohl bych pokračovat, nové vybavení, vysavač, lednice, co že byly jen dva roky staré, doma ještě poslouží a v provozovně jsou nové. Nebo obráceně? No prostě, přiznávali jsme nějaké příjmy a výdaje a platili DPH. Dnes přiznáváme všechny příjmy a všechny :-) výdaje a platíme DPH, spíš míň jak dřív. Pravda, je s tím větší administrativa.

Vláda rozhazuje peníze, aby získala politické body, ale evidentně na to nemá. A bude hůř, mluví se o recesi, z automobilového průmyslu se spíš mluví už o začátku krize - nakonec celková ekonomika klesá už 4. měsíc za sebou, v automobilovém průmyslu to byly poslední 4 měsíce loňského roku každý -2,5% a letošní leden a únor každý -5% (novější informace nemám)

No a samostatnou otázkou pak je celá EU a její údajná výhodnost, kdy nám jsou předkládány příjmy a zatajovány výdaje. Jenom zavádění euronesmyslů nás stojí cca 3,2% HDP ročně, tedy něco okolo 150 miliard.

Je třeba něco dodávat?

37 5
možnosti
Foto

Pokud tedy EET vám umožnilo snížit DPH, tak bylo jeho zavedení prospěšné.

3 4
možnosti
Foto

Jistě že i my přispíváme do rozpočtu EU a nás příspěvek se zvyšuje.Nejak se Vám nevešla či asi nehodila informace,že to co z EU dostáváme je stále o dost víc než do ní dáváme....

5 2
možnosti
VM

Jenomže EU není jenom o tom má dáti dal. EU je o veškerých nákladech s tím spojených. Dle studie zpracované pro komise EU stojí zavádění euronesmyslů členské státy cca 3,2% HDP, tedy v našem případě můžeme hovořit o výdajích cca 150 miliard ročně.

Tedy informace tak, jak jste ji vytrhl z kontextu samozřejmě platí, celková bilance účasti na nepovedeném politickém projektu EU je však jednoznačně záporná.

14 0
možnosti
Foto

Není mi jasné, zda v případě diskuze o započítávání dotací z Bruselo berete do úvahy odvody do Bruselu, včetně cla. Když žádné dotace, tak také žádné odvody.

1 1
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 43,31
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články