Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VS

"No a pak tu máme tentýž stát, který efektivně podporuje z veřejných peněz různé mimorozpočtové nadace, kterým se poněkud záhadně říká „neziskovky“ (jako by jim snad o peníze vůbec nešlo), ale vesměs z toho ani stát, ani drtivá většina obyvatel nic nemá – tedy krom oněch neziskovek samotných."

Zas ty pohádky o zlých neziskovkách. Stát garantuje spoustu věcí, které ale sám nedělá. Tady nastupují granty, o které neziskovky soutěží. Není nic lehčího - stát ty peníze nemusí dávat a může služby poskytnout sám.

Nedávno mi vyprávěla koordinátorka jednoho programu (pracuje v neziskovce - bububu), že když sháněla ubytování na tábor (třicet dětí s různými speciálními potřebami, na desetičlenný oddíl dětí jsme tam čtyři dobrovolníci), tak jí jeden majitel odepsal, že tolik dospělých na tolik dětí je jasná rekreace pracovníků z neziskovky a to odmítá jakkoli podporovat (tedy i tím, že bychom si u něj zaplatili ubytování). Přála bych všem pohádkářům zažít si takovou rekreaci - vzít si dovolenou, aby člověk dobrovolně dělal program dětem, které je nutné aktivně hlídat i při poledním klidu.

1 4
možnosti
JK

Souhlasím se zavedením EET i pro neziskovky, na každý výdaj účtenku a online hlásit státu, u těch s dotací nad jeden milion Kč měsíční kontrolní hlášení a maximální možnou výši provozních nákladů na 10% z obratu. Můžete tomu říkat narovnání neziskového prostředí, řeklo se přece všichni. Náklad státu je minimální

A pak že to spolu nesouvisí.

4 0
možnosti
TR

Autorka asi nedávno četla dětem tu o pejskovi a kočičce, jak spolu vařili dort. Jinak si takovou slátaninu neumím vysvětlit.

1 10
možnosti
JC

J52i47r41i 78C97e79e

3. 4. 2019 10:25

Dovolím si připomenout, že v srpnu minulého roku začala ministryně financí Schillerová mluvit o tom, že je potřeba provést audit činnosti NGO, aby bylo zřejmé, co, jak a s jakým výsledkem stát prostřednictvím neziskového sektoru financuje.

Na základě výsledku auditu plánovalo ministerstvo financí ušetřit až 3,5 mld. Kč.

Tato snaha vyvolala nejprve zděšený kvikot v neziskovém sektoru, který byl vystřídán agresivní PR kampaní spřátelených liberálních médií ...

http://denikreferendum.cz/clanek/28127-masivni-skrty-v-rozpoctech-neziskovek-nic-takoveho-neplanujeme-otocil-babis

Že v případě některých organizací nejde ani tak o veřejně prospěšnou činnost, ale o dobývání renty a korupci, je zřejmé. Přesto se tak děje mimo pozornost médií, Transparency International, nebo orgánů činných v trestním řízení.

15 0
možnosti
VS

A nemůžete tu pozornost zaměřit vy a říct o jaké konkrétně jde organizace? Ty s rentiéry a korupcí?

0 0
možnosti
JB

J49á68n 53B86o57k93o65r

3. 4. 2019 10:12

To mi pripomína, ako som sa rozhodol len tak zo srandy predávať jednu appku zbúchanú vo voľnom čase. Bol som dosť zhrozený, keď som zistil, čo všetko to obnáša (nečakal som, že mi to bude nejak zarábať - čakal som tržbu v rádoch jednotkách eur). Takže sa vôbec nečudujem drobným podnikateľom, ktorý majú snahu mnohé pravidlá obchádzať. Podľa mňa je to niečo ako s pirátstvom (hudba, filmy, softvér). Zjednodušte spôsob predaja a ľudia prestanú pirátiť. Zjednodušte pravidlá privyrábania a mnohý to prestanú robiť na čierno.

5 0
možnosti
Foto

Markéto, jako vždy perfektní a věcný rozbor problému. Karma. R^

7 0
možnosti
KS

K těm neziskovkám, 99 % z nich jsou sportovní oddíly, nadpoloviční většina venkovský fotbal.

0 0
možnosti
PS

Dobrý večer paní Markéto, smísila jste tu dohromady dvě problematiky - EET a neziskovky, jakoby spolu souvisely. Ale ony nesouvisí. Neziskovky tu byly i před EET.

Co se týká EET, používáte ty nejhloupější argumenty a příměry, což bych zrovna od vás neočekával. Tedy jako vzor živnostníka sedmdesátiletou babičku, prodávající někde nanuky. Kvůli ní jistě nebylo EET zavedeno. Ano, mohly se od začátku udělat výjimky pro podobné případy. To se napravuje a bude ještě napravovat, byť pozdě. Ale EET bylo zavedeno kvůli jiným "šíbrům", zejména v restauračním byznysu. A svoje plody EET nese, byť se i dál trošku podvádí.

3 15
možnosti
IH

I38v15a43n 58H70o79l15a56s

2. 4. 2019 8:35

Ano, plody nese. Prakticky všechny restaurace zdražily. To vidí všichni.

Ty desítky Babišem slibovaných MŠ jaxi vidět nejsou (většina výnosů z EET se utopila - jak "překvapivé" - v personálních a materiálních nákladech státu).

10 0
možnosti
TT

Sexistické prasátečko už nikdy nezískáte, Markéto, stejně jako nikdo jiný. Poslední vyhlášení sexistických prasáteček bylo poslední, jako že úplně poslední. Ty feministky to zabalily.

1 0
možnosti
JK

;-D Jen počkejte, ony zas nějakou pitomost vymyslí.

2 0
možnosti
Foto

A není to označení nesprávné? Pokud je nějaký spolek závislý jen na státních příspěvcích, jde o organisaci příspěvkovou. Nezisková organisace má vlastní zdroj příjmů, ale musí případný zisk použit na uspokojování potřeb klientů, příp. reinvestovat. Ale u nás je vesměs vše jinak, než v civilizovaném světě.

27 0
možnosti
PH

P52e17t43r 26H33a58n42z90a18l

31. 3. 2019 21:54

Ne, že bych znal situaci všech neziskovek... ale dělal jsem dlouhé roky vedoucího v dětském oddíle a měli jsme i vlastní příjmy (dokonce o hodně větší, než dotace od státu)

u příspěvkových organizacích (typicky bych řekl že to je škola) bude ten stát naopak drtivě převažovat, ne?

I když tedy rozdíl jsem si nehledal... takže možná se pletu...

0 0
možnosti
  • Počet článků 683
  • Celková karma 44,21
  • Průměrná čtenost 20243x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články