Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

odbory by se hlavně měly začít starat, aby se již existují zákony dodržovaly. není potřeba vymýšlet nové.... V řadě firem neexistuje žádné proplácení nemocenské, návštěvy lékaře, přesčasů atp., vždy se nějak popřehazují směny, vymyslí systém plovoucí pracovní doby, čtyřměsíčního vyrovnávacího období odpacovaných směn atp.

5 0
možnosti
PV

Tak jako s paní Šichtařovou většinou souhlasím tak musím říci, že tady tedy mele nesmysly až se jí z klávesnice kouří Rv

Tedy - paní Šichtařová opomněla fakt, že zahraniční firmy vyvádějí sta-miliardy zisků - v reálu - myslíte že velká švédská firma, která má pobočky po celé EU je na tom tak špatně, že nemůže svým zaměstnancům platit více než 14800kč? Nebo nějaký chudinka Bureš - sice se jeho majetek za posledních 5 let zvýšil o 45 miliard ( a je bohatší než Trumph) ale svoje zaměstnance oblažuje 16 tis hrubého ...

Prostor pro zvyšování mezd mnohde určitě je , ale jde o to že by chudinka miliardář vydělal o pár miliard méně - což je běžné na západ od našich hranic !!

6 9
možnosti
JK

Jak vyvádějí ? Zahraniční firma je daňovým rezidentem v ČR. Takže "vyvádí" zisky po zdanění. Jen opravdu malá část se daní jinde.

3 0
možnosti
JD

Před 50 lety se snížila pracovní doba o 1 den. Celkem by mě zajímalo porovnání produktivity tehdy a dnes. Asi dost nesrovnatelný co? Ale pracovní doba je stejná. Rv

3 0
možnosti
VH

Příjmy ovšem podstatně vyšší. Ony peníze na výplaty a délka pracovní doby jsou spojené nádoby.

1 1
možnosti
LC

Je to už pár let, co v TV šel asi hodinový francouzský dokument, který by měl povinně shlédnout každý odborář a odborářští bosové třikrát. Bylo to z prostředí oceláren na severu Francie. Zpovídali tam nezaměstnané hutníky, kteří lkali, jak pracují pod agenturou, resp. nepracují, sedí doma, jsou na telefonu a čekají až agentura zavolá, že pro ně má na tři týdny práci, za poloviční mzdu než měli jako řádní zaměstnanci. Vystávkovali si totiž takové pracovní podmínky a benefity (uváděli třeba odstupné při propuštění 24 platů), že nikdo nikoho už do trvalého pracovního poměru nevezme. V železárnách prý už je kmenových zaměstnanců jen 30% a jejich podíl stále klesá. Takže milí socánci, drazí odboráři, vymýšlejte další kraviny. Obědy zdarma, nepodmíněný příjem, pracovní dobu třeba 35 hodin. To vše je proti vašim potenciálním voličům, protože ti to všechno nakonec zaplatí. Naštěstí mně poslední dobou připadá, že tito lidé to už pochopili.

30 0
možnosti
RK

Jio a ještě ty o tom, jak majitelé přestěhují fabriky do Číny, hlavně škodovka (MB).

0 0
možnosti
Foto

Podniky ktere nemaji na pridani mezd at skonci ... pokud je podnik cizi a vetsina jeho zamestnancu je z ciziny co nam prinasi ??? Nadhodnota se realizuje v zahranici penize cizinci posilaji do sve zeme a nam roste kriminalita ... muze mi nekdo rikat ze to neni pravda ... vidim to cim dal vic ... at si ty podniky prestehuji na Ukrajinu, do Mongolska nebo treba Rumunska Zadna skoda .A hned bude zamestancu dost .

1 20
možnosti
VH

Podniky, které nemají na zvýšení mezd? O kolik máte na mysli? Na nekonečné přidávání totiž nemá nikdo. To nevíte?

Nadhodnotu (názvosloví Marxe) vytváří, realizuje ubohý vykořisťovaný dělník. Musí ji tedy vytvářet na pracovišti a nikoliv v zahraničí. ;-)

Když se podniky odstěhují do zahraničí, jistě bude dost zaměstnanců. Jenže bez vystěhovaných podniků už málo práce. To Vás nenapadlo?

Přínosy zahraničních podniků s (teoreticky) výhradně zahraničními zaměstnanci: daň z příjmu zaměstnanců včetně pojistného, DPH zahraničních zaměstnanců (přinejmenším jídlo u nás musí nakoupit, topit, svítit), daň z příjmu (zisku) podnikatele, jiné daně placené podnikem (např. z elektřiny).

No a na závěr: Z čeho jste usoudila, že na přidání nemají výhradně či převážně zahraniční firmy?

15 0
možnosti
MJ

Sociální demokraté se chovají jak utržení ze řetězu, už zrušení karenční doby nemocenské byla blbost, nyní přicházejí s dalším nesmyslem, moc pochybuji, že jim to přinese nějaké zvýšení volebních preferencí, alespoň u normálních lidí určitě ne.

17 1
možnosti
LB

Tyto nesmysly socialistů je nejlépe nekomentovat. Problém ovšem není v tom, jestli Čech pracuje 7,5 hodiny nebo 8,5 hodiny. Problém je v tom, že Čech realizuje přidanou hodnotu a Němec ji inkasuje. Firmy nemůžou sehnat zaměstnance, ale řešení není v dovozu pracovní síly ze zahraničí, nýbrž v propuštění poloviny státních úředníků a jejich rekvalifikaci na požadované profese.

29 1
možnosti
ZH

úředníci do výroby, to tu již bylo, že ?;-D!!

4 7
možnosti
MB

Je to pořád dokola.

Není důležité - jak dlouho jsem pracoval - Ale, co jsem a za jakých nákladů vyprodukoval. Zvyšovat mzdu lze, nicméně vždy v souladu s reálem produktivity toho vytvořeného. Bylo - je - a bude. ČSSD nemá témata - Odbory zase svou Klasickou dělnickou třídu. (Mj.,kde vlastně je)? Pokud se typický dělňas objeví, odměnou je mu zakázáno kouřit v krčmě. Činorodý OSVČ je Parazit. Tak jo, nová hesla ! - Za méně práce = Více peněz a legrace = To je naše agitace! Nasedejte milí - Autobus k výletu a obdivu dna Macochy, se chystá vyjet ! ... :-)

11 0
možnosti
AK

Pokud u nás po léta stagnovaly mzdy a rostla produktivita práce, nezdá se mi zvýšení mezd a Konec levné práce bez rostoucí produktivity jako špatný nápad.

2 5
možnosti
VH

U nás léta stagnovaly mzdy?

4 0
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 42,69
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články