Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Mozna by to pani ekonomka mohla zkusit vysvetlit opacne. A to proc teda nepracujeme 9h denne, kdyz tim ziskame vetsi produktivitu a budeme se mit lepe?

Cely ten clanek je chucpe. Je to takovy paradox, spoustu prace delaji dnes stroje/roboti (viz zemedelstvi staci 3% lidi, automobilky maji stovky az tisice robotu), presto nestaci ani 8h a zamestnavatele chteji, abychom byli v praci dele a dele.

0 0
možnosti

Češi nepracují déle než zaměstnanci na západě, jen jsou déle než oni v práci. Musí totiž nahradit čas, který stráví čtením nesmyslů na internetu a dalším poflakováním v průběhu pracovní doby :-)

0 0
možnosti

Jakou skutečnou pracovní dobu má paní Šichtařová se nejspíše nedovíme.

0 0
možnosti

Jste ekonomka, ale jako laikovi se mi zdá, že malinko fabulujete. Úplně opomíjíte fakt, že by pracovník mohl vykonat tu samou práci za kratší čas, takže vaše výpočty jsou mimo. Popravdě - půl hodiny týdně je šest minut denně a o to , jsem přesvědčen, každý zaměstnanec zvládne "zrychlit". Z jiného pohledu, kdyby to opravdu nešlo ;-), je to stejné, jako by zaměstnavatel přidal zaměstnanci tři stovky. Což se děje běžně každým rokem, zvyšují se platy mnohde daleko víc. Takže mě váš výhružný článek docela překvapil...

0 0
možnosti

Jsme vychovaní tak, že je třeba makat osm hodin denně, pět dní v týdnu. Lékaři, právníci, manažeři i víc. Mají přece know-how a jsou zacvičení, takže se vyplatí je řádně využít.

V šedesátých letech se někde předpovídalo (musela bych to dohledat), že díky pokrokům v technologiích bude do roku 2000 pracovní den čtyřhodinový. Proč se tak nestalo? No jednoduše. To byly předpovědi, které počítaly se stávající výrobou a uspokojování "potřeb" zákazníků... Místo abychom všichni byli v zaměstnání kratší dobu, vytvořily se u zákazníků nové "potřeby" (iPhony, dražší oblečení, "dokupovací" šperky...).

Když má někdo práci snů, tak chápu, že v ní chce trávit velkou část svého času. Ale taky chápu, proč to někdo chtít nemusí. A už dávno takové lidi neodsuzuji a nemám je za lenochy. Práce je sice jednou z nejvyšších lidských hodnot, to ano. Ale to i ta dobrovolnická. Taky organizování různých akcí pro svou obec, psaní vlastní knihy či pletení...

Částečné úvazky, prosazování kratší "základní" pracovní doby, home office - to já vítám a věřím, že to patří k 21. století.

1 0
možnosti

když tento blog shrnu, je potřeba se zamyslet nad tím jestli platí to co říká blogerka:

odbory chtějí snížit prac. dobu, aby se firmám snížila produktivita anebo to co říká Středula: Firmám produktivita roste (Průmysl 4.0), pojd ́me dále snižovat prac. dobu.

Myslím, že historická fakta mluví jasně ..

0 0
možnosti

J91a37n 30Z76í45m85a

4. 3. 2019 0:42

Správné Markéto.Ale oni jednají podle zásady - "Slibem nezarmoutis"!

1 0
možnosti

ČSSD je už nějakou dobu jen komickou sešlostí, není možné je brát vůbec vážně, Sami si to odsouhlasili na svém sjezdu o víkendu.

V Bruselu, stejně jako ve vládě nemají co dělat.

:-)

1 0
možnosti

Mzda samozrejme rust muze. Staci zadluzit nase deti jeste vice...

0 0
možnosti

Hmmm, no... nejsem sice uplny expert ale myslim si, ze drzeni kursu Koruny oproti Euru soucasnou situaci vubec neovlivnilo. Na tu "montovnu" je naslapnuto uz vic nez 20 let... aspon podle meho nazoru[>-]EU

0 4
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS