Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PP

P82e23t33r 26P78r20a18t18e82r

27. 2. 2019 14:48

To je výrazně hloupý a demagogický článek od někoho, kdo vůbec netuší, jak penzijní fondy (a fondy obecně) fungují, ale má potřebu svou neznalost dávat najevo. Je fakt, že vždy najde pár naivních tleskačů. Pravda je ale taková, že penzijko celkem funguje, musíte mít ale některou z dynamických variant, aby to mělo smysl. Úsměvná neznalost této rádoby ekonomky spočívá také v jejím údivu, že za minulý rok fondy nevydělaly. Kdyby se dovzdělala, tak by zjistila, že minulý rok byl na finančním trhu jeden z nejhorších v historii, kdy se nedařilo žádnému z hlavních aktiv, přestože ekonomiky byly ok. Nesmí to člověk vidět omezeně jen přes nemovitosti na českém trhu.. Hlavně ten, kdo tuto paní poslouchá, přišel o spoustu peněz, protože neměl investováno v akciích a tím minul jeden z nejdelších růstových trhů v historii..Rv

1 14
možnosti
Foto

P91a85v24e80l 91V12á19v86r46a

28. 2. 2019 11:03

argumenty jsou kde? paní Šichtařová je dala na stůl, a Vy?

3 0
možnosti
JN

Článek paní Šichtařové je naprosto výmluvný. Včetně poznámky o nespolehlivosti státní podpory, která současné penzijní připojištění sice poněkud zvýhodňuje oproti jiným finančním produktům, jako jsou např. spořicí účty, ale: 1) vyplatí se jen při měsíčních úložkách do 1000 Kč, 2) nikde není dlouhodobě zaručena její platnost a výše. (Víme, jak to dopadlo se státní podporou stavebního spoření.) Obecně vzato, penzijní připojištění (nebo doplňkové pojištění či jak se tomu dnes nadává) má smysl jen 5 let před důchodovým věkem a to ještě do úložek do 1000 Kč. To pochopitelně všichni vědí a proto jsou uspořené částky "na důchod" u většiny pojištěnců pakatelem. Ale co je mnohem důležitější. Paní Šichtařová (nepřímo) varuje před jakýmikoliv dalšími pokusy o "penzijní reformu" formou ať už povinných, či nepovinných odvodů do penzijních fondů. Důvody vysvětlila zcela jasně. Díky za tento blog.

20 3
možnosti
VP

Proto občas vlády sahají k zestátnění penzijních fondů. Ukradnou lidem jejich úspory, aby zaplácli díru v rozpočtu.

0 0
možnosti
KV

Spoření je největší hloupost, kterou můžete v životě udělat. Dobře vzpomínám na dobu, kdy jsem si spořila velkou část platu a za několik let našetřila částku, která odpovídala mému (tehdy porevolučnímu) platu jedinému :-)

Mé doporučení tedy zní: Nespořte, žijte na dluh a pokud máte příjmy vyšší než spotřebu, vezměte si hypotéku. Místo nájmu ji umořujte. Inflace vám s tím bude pomáhat a na stará kolena oceníte, že nemusíte platit nájem, což vám zvýší disponibilní důchod o procetuálně významnou část.

11 9
možnosti
BH

Dcera to tak přesně dělala. Nic neplatila a flustraci si kompenzovala např. umělýma nehtama a jinýma zbytečnostma. Až hrozba vystěhování ji trochu srovnala a nyní bude splácet hypo a další půjčky celý život!! Přeplaceno bude mít tak pětkrát tolik co si půjčila;-(:-P

10 1
možnosti
Foto

Láska je důležitější než prachy a to je celé

1 0
možnosti
JG

tsi voe a co statni podpora pri 1000 mesicne 23 % teto castky.....achjo....co je to za clanek....

1 4
možnosti

J89o89s45e35f 66Š24l28o48u76f

25. 2. 2019 21:24

Zkuste si spočítat, kolik procent těch 230 Kč dělá no řekněme třeba po pěti, no a to už vůbec nemluvím o tom kolik je to po deseti letech spoření. No z každé tisícovky jste za těch deset let dostal právě jenom těch 230 Kč. A abyste je dostal, tak musíte spořit do 60 let Vašeho věku. Ne tedy 10, ale třeba taky 40 let.

12 1
možnosti
DK

D57a58v66i22d 58K96ř27í59ž

25. 2. 2019 19:24

Naprosto nemohu souhlasit s navrhovaným řešením pomocí zvětšování porodnosti. Z čistě ekonomického hlediska to sice možná je správné řešení, ale pouze ve světě, který je nafukovací. Ten náš reálný svět bohužel nafukovací není. Planeta Země je pořád stejně velká. A už teď je přelidněná. A pokud bude lidí ještě víc, tak z toho budou tak velké a vážné problémy, že nějaké penze proti tomu budou naprosto nepodstatné. Jen pro případ, že by si někdo myslel, že to přelidnění je pouze můj mylný dojem, tak uvádím pár odkazů které dokazují opak:

* https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2535133-do-konce-stoleti-se-pocet-lidi-na-zemi-zdvojnasobi-vesti-studie-osn-az-165-miliardy

* https://cs.wikipedia.org/wiki/Sv%C4%9Btov%C3%A1_populace

* https://www.finance.cz/512393-rust-populace/

2 2
možnosti

J33o58s17e66f 98Š36l30o63u69f

25. 2. 2019 21:32

Pane Kříži. Paní Šichtářová je Češka, proto má pravděpodobně na mysli porodnost a udržitelnost důchodového systému v Česku. A co já vím, tak počet obyvatel v České Republice (za posledních 30 let) nijak významně nestoupá (odmyslíme-li si cizince), spíš naopak.

12 0
možnosti
VP

Tak žádné terno důchodové připojištění není. Přesto po 45 letech spoření (v mém případě protože odkládám od svého nástupu do prvního zaměstnání). Přesto to bude příjemných 350 - 400 tis., které pomohou na začátku důchodu překlenou propast mezi příjmem ze zaměstnání a vyměřeným důchodem

0 0
možnosti

J81o53s40e32f 31Š25l83o76u40f

25. 2. 2019 21:37

Průměrný plat za posledních 30 let stoupl z nějakých necelých 3 tisíc na průměrných cca 30 tisíc. Jestli to tak půjde dál, potom z Vašich 400 tisíc po dalších 45 letech budete mít fakticky tak dnešních právě těch, no řekněme 30 tisíc.

6 1
možnosti
TB

Tak ne že bych se chtěl apriori zastávat fondů ale v tom článku i ve výpočtech je hned několik faktických chyb. Je smutné že je obsahuje článek, který si do titulku dal slovo Pravda.

Jen krátce:

1) Naprosto tristní úvaha o průměrné výši úspor ve výši 44 tis. Kč. Na to, že je paní Šichtařová považována za ekonomku, tak toto považuji za účelovou fabulaci za její strany. Ohánět se a dělat jakékoliv závěry u spořícího produktu na základě průměru je bohapustý šlendrián. Notabene v situaci, kdy počet účastníků roste a tudíž je více lidí na počátku spoření než na konci. Relevantním údajem pro takovouto úvahu by byla průměrný výše úspor na konci spoření. Tu však článek neobsahuje.

2) Přesto že článek snaží vypadat jako všeobjímající analýza tak vynechává některé příjmy účastníků penzijního připojištění a to případné úspory na dani.

3) Snaha o modelový výpočet a jeho obhajoba pomocí pohybu akciových indexů je naprostý nesmysl. Fondy samozřejmě aktivně obchodují a tedy reagují na pohyb trhů. V praxi žádný fond v ČR nevykazuje shodné poklesy jako akciové trhy. Je to především proto, že penzijní fondy značnou část svých prostředků vkládají do dluhopisů tedy nástrojů s nižším rizikem.

Rozhodně tím nechci říci, že je penzijní připojištění kdoví jak výhodné, ale rozhodně není takovou katastrofou za kterou ho paní Šichtařová vydává.

PS: Nepracuji pro žádný penzijní a ani investiční fond. Nejsem ani žádný finanční poradce. Jen si i v těchto těžkých časech dovoluji zachovat zdravý rozum a občas ho i použít. Děkuji za pochopení

18 6
možnosti
AJ

no, castecne mozna mate pravdu s temi danemi apod. Nicmene i tak jsou ty vyslednky naprosto trystni a nejvetsi vyvar z toho maji samotni spravci fondu, kteri tam maji fixni poplatky a hezky si z toho ziji. To bohuzel malo lidi dokaze akceptovat a mysli porad v nejaky zazrak.

13 0
možnosti
JT

J73o88z50e89f 41T54o75p32i46č

25. 2. 2019 14:24

Ono by to bylo něco jiného, kdyby správci fondů byli za ztrátu trestně zodpovědní. Prodělal jsi klientům peníze? Pak jsi zloděj a tady máš deset let basy. Hotovo dvacet.

0 3
možnosti
VP

Pokud by byl prokázán trestný čin, např. zpronevěra, tak jsou trestně odpovědní. Pokud víte něco málo i kapitálových trzích, tak víte, že je to loterie, které občas vyjde, občas nevyjde. Proto jsou také pravidla, kam mohou penzijní fondy, pojišťovny investovat volné peníze.

4 0
možnosti
VM

"pokud bychom vyšli z toho, že z této částky by lidé měli v důchodu žít" Ono to není na žití z této částky, ale na přilepšení.

Státní příspěvek je pro mne zcela relevantní, protože jako jednotlivého pojištěnce mne to makroekonomicky vůbec nezajímá. Podobně jako se snížením základu daně z příjmu u částek přeshujících 1000 Kč měsíčně. Tyto 2 položky jsou pro mne totiž nejzajímavější, zajímavější než nějaké pofidérní zhodnocení.

3 0
možnosti
VK

Může být, ovšem zajímavé je to při malých naspořených částkách a krátké době do možnosti penzijní připojištění vybrat. Protože čerpat maximální výhody ve výši 6.360 Kč za rok znamená spořit měsíčně 3.000 Kč, což jde logicky proti tomu, co jsem napsal v první větě.

Pokud máte na účtu třeba jen 300tKc (otázka spoření tímto tempem cca. 7 let), tak vám ty státní "bonusy" udělají na vynosu 2%p.a. Pokud jde o dvonasobek, tzn. spoření na důchod stále nic mocvokolo 14 let, tak už to udělá pouhé jedno procento. Při stále směšných výnosech fondů ... Takže pro někoho, kdo je na začátku spoření a do důchodu má 30-40 let zcela nesmyslná strategie. Proti garantovaným finančním produktům (spořicí účty, termínované vklady, stavební spoření) výnos nebo tolik vyšší, a to jestli vůbec. Likvidita tragická.

Za sebe doporučuji penzijní připojištění mimo pár let před důchodem s možností využít vcelku efektivně zmíněné státní bonusy pouze těm, kterým přispívá zaměstnavatel. Dáte měsíčně stovku a dostanete od firmy běžně okolo 800 - 1.200 navíc, které byste jinak neviděl. A i při předčasném výběru a zdanění těchto peněz jde pořád o peníze "navíc", které vás průběžně stojí jen tu stovku ...

2 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,31
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články