Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RJ

mila pani, nebo slecno, proboha co to tu pisete za veci? :-o no ja se nestacim divit...takze vy vlastne doporucujete lidem co, jak si tedy na duchod nasetrit? Vy uznavate, ze setrit je potreba a ze lide maji obecne nasetreno malo...tak si je maji tedy nechavat na beznem uctu jak to vetsina dela? Nebo doma pod polstarem? Kde tedy maji jistotu, ze diky inflaci opravdu nebudou mit co jist. POkud rikate, ze penzijni spolecnosti rikaji A ale neupozornuji na B (jako poplatky apod), reknete taky C) - co takova statni podpora ktera tam je? Co hooodne zamestnavatelu, kteri to maji jako benefit, a prispivaji treba o 800 kc meicne? vzdyt to jsou penize uplne zadarmo!!! A co me vadi na vasem clanku uplne nejvic - asi nechapete jednu dulezitou vec, a to je, ze jakekoliv investovani ma uplnatneni v dlouhodobem horizontu, coz u vetsiny z nas DUCHOD opravdu je... /a pokud ne a jdu do duchodu za rok, tak uz je to stejne jedno a nenasetrim nic nijak)...no a v dlouhodobem horizontu zjistite, ze cisla uvadena spolecnosti jsou skutecne takhle vysoka, napriklad neexistuje za tu obrovskou historii fondu zadny 10 lety horizont, ktery by byl zaporny, a to ze se jeden rok nedari? Rozumite vubec problematice? Vite ze prave diky takovemu roku nasledne clovek vydelava? Priklad ktery jste tu uvedla - vy uz jste skutecne videla nekdy ztratu jeden rok 40% ???? ja nechapu, ze vam vubec nekdo dovoli tohle otisknout, i kdyz v dnesni dobe se lze a vymysli v podstate vsude, tak proc ne i tady, ze jo...ale bohuzel prave diky takovym clankum budou jednou lide prave v te zadeli....

4 13
možnosti
MJ

Peníze od zaměstnavatele zdarma rozhodně nejsou a koneckonců státní podpora je jen zoufalý stimulátor, který se bere ze stejného zdroje jako důchod. Popisovaný problém je v tom, že čistě obchodní zhodnocení investice je záporné, veškeré následky nese střadatel a ne obchodník (banka).

19 0
možnosti
MS

PřesněR^

Navíc, tím svým "spořením na důchod";-D akorát živíte zástupy darmožroutů...:-P

11 1
možnosti
JS

Mluvíte o podvodném marketingu a sama předvedete kurz účelové matematiky. Myslím, že zodpovědní lidé dělají to, po čem voláte - trochu na důchodové, něco na stavební, pořídit si vlastní bydlení a splatit ho, něco pod polštář a hlavně si nepůjčovat na blbosti. Kdyby se takhle chovalo 90% národa, tak bychom s budoucností důchodů neměli moc velký problém. Nevím, jestli tomu váš rozhořčený článek nějak pomohl.

18 1
možnosti
PV

P72e31t59r 94V94e94p95r98e67k

28. 2. 2019 18:41

Uplynulý rok byl mimořádně neúspěšný ohledně investování do fondů. Ale celkově je celá logika autorky bludná. Je to podobné, jakoby člověk investoval do koupě bytů a někdy v budoucnu by je chtěl prodat ze ziskem. Z dlouhodobého hlediska uvažuje správně, na tom snad je shoda. Ale klidně se může stát, že přijde doba, že by v případě prodeje svého bytu mohli i prodělat, prostě ceny bytů mohly zakolísat a pro nízkou poptávku klesly na ceně.. To se i v minulosti stalo. Je to snad důvodem proto, aby si nikdo byt jako investici nekupoval?

7 2
možnosti
RJ

presne tak, a v nejblizsi dobe opet stane...myslim to s temi byty..ted jsou ceny na vrcholu...

0 0
možnosti
IJ

Jediné řešení důchodů je mezigenerační solidarita.

Mám dvě děti, do kterých jsem po dobu jejich růstu investoval při vysokoškolském vzdělání cca 5 až 6 mil. Kč. Investoval jsem to bez inflace v měně v tu dobu platnou.

Až budu penzista pak by mi to za pomoci státu (daně atd.) mohli vrátit opět bez inflace v měně v tu dobu platnou.

Ano bezdětní budou namítat co oni?

Oni nemuseli investovat těch X miliónů a tak je mohou mít našetřeny.

Zvýšilo by to porodnost a zabezpečilo penzisty.

Penzijní fondy - vložím 1 Kč v roce 2019 a po 45 letech z ní bude ???? 5 halířů, 10 halířů??

Navíc by naše budoucí generace mohla zvýšit odpovědnost, protože pokud se vykašlou na rodiče oni, pak se na ně vykašlou jejich děti.

Myslím že prosté a uchopitelné.

12 1
možnosti
RS

R10u19d34a 54S45l24a40v72í84k

28. 2. 2019 14:58

Bezdětní platili daně, z kterých se financovalo i zdravotnictví a školství pro vaše děti, a které jste vy měl snížené díky dětem.

9 2
možnosti
RV

:::Stále přibývají lidé, kteří děti nejen že nechtějí, ale dokonce se soudí s rodiči za to, že se jim narodili.:::

Za celý svoj pomerne dlhý život som počul iba o jedinom takom prípade, nedávno, a všetci ho považujú za kuriozitu.

1 0
možnosti
JH

Wow, paní Šichtařová se stává levicovou ekonomkou ;-D To fakt byla proti těm důchodovým reformám pravicových vlád i dříve?! 8-o

Článek je docela přesný, jen tam chybí to úplně zásadní číslo:

* zhodnocení pro střadatele-budoucí důchodce za rok 2018: -0,5 % bez započtení inflace

* zisk správcovských firem / bank (které vesměs delegovaly své pracovníky do těch "důchodových komisí") za rok 2018: +16 %

Na téma "důchodové reformy" snad není třeba nic víc dodávat ;-D[>-]Rv

8 1
možnosti
Foto

P85a67v78e81l 34V47á85v11r30a

28. 2. 2019 10:56

v zásadě souhlasím, mám ale dvě připomínky k Vaší argumentaci:

1_porovnáváte s uložením pod polštář, ale pak započítáváte i inflaci - to je manipulace, i když by se dalo říci, že jste to vlastně takto nepasala, dělá to mnohem horší dojem

2_porovnáváte výhodnost pro jednotlivce, ale nazapočtete státní podporu, protože je "makroekonomicky nevýhodná" ???

jinak tedy, už jste napsala lepší články. Tady se tématem souhlasím, s výsledkem rámcově taky, ale argumentace je slabá, jako byste si to po sobě nepřečetla a nebo populisticky také děláte "marketing"

1 0
možnosti
Foto

P22a75v21e30l 65V92á62v47r30a

28. 2. 2019 11:01

upřesňuji:

1_vy jste vlastně nenapsala, že porovnáváte "podpolštářové" peníze s těmi inflačně zhodnocenými ve fondech, ale ani jste to neodělila. a to je nepřesnost nebo marketing

2_odmítnout započíst státní příspěvek by bylo v pořádku, pokud byste argumentovala jeho nespolehlivostí, jeho výhodnotí jen do určité výše měsíčního spoření atp, nikoliv s odkazem na makroekonomiku.

ale zdůrazňuji, že s nevýhodnotí takového "spoření" jednoznačně souhlasím,

1 0
možnosti

Kdysi jsem se nechal nalákat na důchodové připojištění.Po třinácti letech spoření,když měnili podmínky a já jsem smlouvu vypověděl,jsem zjistil že mám na účtu míň peněz než jsem tam vložil.

4 1
možnosti
MM

Nevěřím, staré důchodové připojištění nemohlo klesnout jedině ze vaše výnosy byli nižší než poplatek za předčasné zrušení - 800 Kč, takže asi jste moc nespořil.

0 0
možnosti

pan Prater si může psát a psát ale pravda je jasná - těmto lidem a jejich číslům nikdy a to doslova nikdy už nemůžeme věřit - přesvědčili jsme se milionkrát a jen naiva stále věří. Vždycky to nakonec dopadne, že to nějak nevyjde. ps podobně vytunelovávají na západě všechny fondy kde je dost peněz a vždy to krásně vysvětlí a zdůvodní - jak jim to ještě někdo může zobat nechápu. jedině člověk, který je od nich to pak jo

3 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,31
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články