Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TK

"Ten, kdo byl komunista a ještě lépe estébák, jako by dnes měl volňásek do první ligy. Je to vlastně skvělý předpoklad k dobré funkci ve státní správě."

Zaměňujete příčinu a následek. Kdo bažil po moci, kariéře, byl agilní a toužil šplhat nahoru po zádech druhých za minulého režimu, musel většinou vstoupit do strany, případně si vypomoci práskáním STB.

Není to tedy podmíněno komunismem, ale charakterem dotyčných osob. Kdyby tu nevládli komunisté, ale Strana bílých myšek, měli by tito lidé dnes za sebou kariéru ve straně bílých myšek. Na tom není nic proti ničemu (krom charakteru) a pokud vím, tak cílevědomost, osobní ambice a upřednostňování vlastních práv jednotlivce je dnes OK. ;-)

Kdo šel přes mrtvoly za svým profitem tehdy, jde za ním i dnes. Tehdy k tomu potřeboval být ve straně. Logický výraz tedy nezní: Kdo byl ve straně, je s velkou pravděpodobností bezskrupulózní prospěchář, ale naopak, tedy: Kdo byl bezskrupulózní prospěchář, byl s velkou pravděpodobností i ve straně.

To jen tak pro přesnost. :-)

30 0
možnosti
DK
JZ

Zasloužená karma R^:-)

12 1
možnosti
JK

J16a97n 92K71o41z38l26e26r

25. 1. 2019 10:18

Paní Šichtařová, velice si Vás vážím ale nesouhlasím s hodnocením danění církví z prostého důvodu a to že církev své majetky z velké části ukradla lidem a z té další části podvodnými a lstivými manipulacemi věřících se domohla majetků které má a ačkoliv komanče rád nemám stejně jako většina lidu této země souhlasím se zdaněním a pokud jde o navracení majetků jsem pro prokazatelně a legálně nabyté majetky tedy nikoliv ukradené nabo zmanipulované

5 17
možnosti
JZ

Na Vás se komunistické školství hodně podepsalo. Církve získaly své majetky legálně v převážné většině dary od zakladatelů jednotlivých církevních institucí, panovníka nebo šlechty. :-)

14 2
možnosti
JB

.....Šlechta z restitucí neplatila daň, sedláci z restitucí polí neplatili daň, restituce nikdy nebyly a nemohly být označeny za příjem – tak proč nejednou teď...?

Problém je spíše v tom, že stát neměří všem stejně, kmáni dostali vyplundrované majetky a privilegovaní majetky a "ušlý" zisk .... tudíž nejde o daň z restituovaného majetku, ale ze zisku a tu platí všichni slušní a zákon ctící občané

1 6
možnosti
VR

Aha, takže když vám někdo nabourá auto a pojišťovna vám ze zákonného pojištění viníka zaplatí opravu, tak je to pro vás zisk a vy byste z toho měl zaplatit daň, že?

3 0
možnosti
EJ

Už vidím, jak slavní církevní hodnostáři vezmou motyku a půjdou obhospodařovat svoje pole. Vždyť celý život byli zvyklí, že za ně někdo pracuje, odvádí desátky. Samozřejmě makaji zadarmo. Zářný příklad z obce. Mladý, zdravý, podotýkám český, farář si neodmete sníh z chodníku před farou. Chodí mu ho odmetat lidé ve věku od 75 let výše.

4 13
možnosti
RS

R74u79d59a 17S86l71a10v63í59k

25. 1. 2019 10:19

A slyšela jste už o tom, že se pole pronajímají?

7 0
možnosti
VE

Bůh, náš otec, pro chování - deset nám dal přikázání, ale církev, naše máť, zkrátila je v jedno: „Plať!“ (Karel Havlíček Borovský 1853).

"komunistům se podařilo vyrobit progresivní ateistickou společnost, která je vůči církvím neobyčejně nabroušená" - Český ateizmus zřejmě není důsledkem 40ti let komunizmu, viz Polsko, kde je 90% věřících a komunisty tam měli stejně dlouho. Psychologové říkají, že ateizmus v ČR je kvůli tomu, že se církev historicky zdiskreditovala, já říkám, že to je kvůli tomu, že, co je obsahem náboženství tak Čechům prostě nesedí, vzhledem k jejich nátuře. Ateizmus má navíc podporu ve vědě, takže společnost je na církev "nabroušená" protože její hlavní náplní je lidem lhát.

"Jenomže komunista by z ceny mobilu musel zaplatit 19% daň, protože vrácení mobilu by bylo označeno za jeho příjem" - Taková daň by opravdu vypadala absurdně, ovšem v systému, kde už máme daň datovací, dědickou, z nemovitosti.... úplně absurdně nevypadá, hezky mezi ně zapadá.

"stát se za všech okolností musí chovat podle svých vlastních pravidel" - Byl to jiný stát, totalitní, jiní lidé církev okradli, než kteří mají církev odškodňovat, jiní lidé majetek shromáždili, než kterým bude "vracen"... to je pravda, i když právníci mají svoje vlastní vidění. Vnímám rozdíl, jestli se restituuje majetek rodiny, nebo nějaké organizace. Určitý smysl restitucí vidím, v tom že potom právně půjde oddělit církev od státu - k tomu aby hlavně došlo! Ne jako na Slovensku:

http://www.osel.cz/6354-k-cirkevnim-restitucim-pouceni-ze-slovenska.html

3 1
možnosti
Foto

Tak ty církve od státu by šlo oddělit kdykoliv, i k dnešnímu datu. Když to uměla Francie provést v 19. století.

1 6
možnosti
Foto

No nestává se mi to ve Vašem případě opravdu často, ale dneska naprostý souhlas Markéto!

8 3
možnosti

R^

Dík!

Je třeba si uvědomit podstatu věci. Komunisti se rozhodli okrást církve již podruhé!

A je dobré si do voleb podržet v hlavě, kdo s tou tuplovanou krádeží souhlasí. Jde tedy kromě komunistů o babišovce z ANO, sociální demokraty a okamurovce SPD.

Slušný člověk nemůže tuplované zloděje dále volit ve volbách, pokud chce, aby v Česku byla zachována svoboda a demokracie, a aby v Česku byl obnoven právní stát! Ten porušují nejen tyto strany, ale bohužel i hradní Pán!

:-)

14 7
možnosti
Foto

O77t24a 65B56l68a12ž85e56k

25. 1. 2019 9:34

Autorka opomněla jeden důležitý argument "danitelů": Že restituce jsou nadceněné - a tedy že zdanění je jakousi kompenzací tohoto nedopatření.

Což je ovšem podle mne také nepřijatelné řešení - bylo "nadcenění" právě 19% ? A nemělo by se případné nadcenění řešit řádně tím, že bude doloženo, vyčísleno a že bude požadováno konkrétní číselné přehodnocení ?

Ale s autorkou rozhodně souhlasím - podstatné je rozlišení náhrady a daru - a nejde přitom o hraní si se slovíčky, ale o zcela zásadní rozlišení podstaty těchto dvou pojmů.

3 8
možnosti
Foto

Pane Blažku, proč ostatním restituetům se nic nedanilo jako naší rodině. Ta oproti církví dostala náhradu za živý a mrtvý inventář a náhradu za zničený inventář. Toho se církve zřekla ve prospěch státu a zřekla se i části svého majetku a zavázala se, že ze zisku svého majetku bude přispívat na provoz těm církvím,které nemají žádný majetek. Takže stát přestane dotovat církve. Za to je církev potrestána zdaněním . To je výborné.

9 2
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,57
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články