Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Našel jsem zajímavý názor.

Zvláštní je tohle "vraceni" z každé strany na kterou se na to podívám. Potíž je, že minimálně část vráceného majetku byla církvi sebrána už Josefem II před vice než 200 lety.

Ten mimo jiné převedl matriky a vše co s tím souviselo na stát. Z kněží vedoucích od té doby statni matriky udělal státní zaměstnance na státním majetku. Něco z tohoto majetku se stalo předmětem restituci. Záhada.

A to komunistické zdanění náhrad za nevráceny majetek už je jen vrcholem této špatné komedie.

1 0
možnosti
KS

Josef II. zrušil některé kláštery. Těch se současná restituce netýká. Pak také zabavil spoustu dalšího církevního majetku a převedl ho do státního fondu. A naopak František Josef I. ten státní fond zase zrušil a majetek v něm dal církvi zpět. Zisk, který ten majetek za sto let vydělal, pochopitelně zůstal státu.

2 0
možnosti
Foto

P31e34t62r 42Š53r23a30i60e60r

28. 1. 2019 14:45

Bohužel diskuse níže probíhá převážně s argumenty, které již předjímala autorka :-/ Mohu si o restitucích myslet, co chci, ale určení výše náhrad byl z mého pohledu právní akt, a pokud pro stát nevýhodný, neměl se k němu stát zavazovat. Navíc BurešRv není hlupák a dobře ví, že zdanění náhrad (pro neznalé: nejedná se o "příjem", ale o to, že majetek již není ve státních rukou a taky stát nemá tolik peněz, aby církve odškodnil najednou a proto je částka o úroky vyšší ...) nemůže u ÚS projít. Ale co, on to zkusil a nebude pak na něm, že celý nesmysl spadnul pod stůl ...;-€;-€;-€

2 1
možnosti
BH

Řekla bych, že je něco pravdy na rčení: Kdo lže, ten krade!

Církevní představitelé po tisíciletí lidem lže a tímto podlým způsobem přišla k majetku. Ten měl zůstat státu s řádnou údržbou a provozní výdaje hodnostářů ať si platěj důvěřivé ovečky.

3 7
možnosti
JK

Aha. Takže majetek a zisky všem, výdaje jen některým ? Jak komunistické ! :-/

1 0
možnosti
VS

Při četbě vašeho článku mne napadlo, že podstatná část vašich fanoušků z řad vlastenců a bojovníků proti EU bude tentokrát dosti zklamaná...

2 0
možnosti
VS

A rychtyk! Buržuj-proletář z Boskovic mezi prvními...

1 0
možnosti
Foto

Ve Strakonicích odcizili z kasy KSČM 30 000. Nezbeda se našel a peníze byly vráceny. Jsem zvědav,jestli z toho zaplatí KSČM daň.

5 1
možnosti
Foto

Máte v té argumentaci díru. Současné postavení církevních organizací je daleko více odlišné po právní stránce dnes než v r. 1948 a v r. 1938. Zjednodušeně řečeno, tehdy farnost byla příslušenstvím kostela, dnes je tomu naopak.

0 1
možnosti
VM

V28i17o88l75a 85M21o75d30r90á

27. 1. 2019 20:04

Některé postřehy jsou docela dobré, třeba o (zcela nepochopitelné) adoraci šlechty.

Analogie, které autorka používá, ale nesedí. Církevní restituce nejsou zcela stejné jako jiné restituce, a to z několika důvodů:

1) U jiných restitucí bylo potřeba prokázat individuální nárok na konkrétní věci/pozemky atd. Zde si část parlamentních stran dohodla s církvemi, resp. církví určitou částku, která se jim zkrátka vyplatí. Odpadá tak nutnost prokazovat nárok (a možnost, že soudy nárok neuznají).

2) Právě kvůli tomu se zde uzavírala smlouva. Tak tomu u jiných restituentů nebylo, ti se mohli nároků dovolávat právní cestou, ale stát je za smluvního partnera nepovažoval.

3) Církve jsou už desítky let a ještě cca desetiletí budou placeny z prostředků státu, na jejich chod tedy přispíváme my všichni.

Osobně rozumím hněvu části politických stran nad tím, že církvím byla pokoutní dohodou prosazenou za podivných podmínek v Parlamentu, darována pěkná paušální částka. Spíše než zdanění náhrad by mi ale přišlo jako logické ukončení státní podpory. To, že v zemi s minimální podporou církvím živí církve daňoví poplatníci, mi přijde na celé situaci asi nejabsurdnější.

20 3
možnosti
JP

J35o84s70e85f 54P88o43t71r

27. 1. 2019 18:14

Pro pana Jirku Doležala :

pan Doležal níže na můj příspěvek uvádí :"Někteří lidé by měli mít papíry na psání do diskusí. Takže vy trváte na tom, že komunisté vyvraždili 100 milionů lidí, protože byli věřící?".

Samozřejmě, že byli věřící, věřili na ateistické náboženství "Marxismus-leninismus". Jejich vyznání víry je :"Jediná objektivní realita je hmota. Hmota je věčná, nikdy nevznikla a nikdy nezanikne a jeden z jejich atributů je vývoj, a to vývoj k dokonalejšímu až k dokonalému komunistovi......". O jiných známkách jejich náboženství psát nechci. Jen bych se vrátil k tomu vývoji. Ten marxisticko-leninský vývoj byl charakterizován jako "samovývoj", kdy hmota ví, jak se vyvíjet. Proto i Darwin a darwinovská teorie evoluce pro ně byla buržoazní a ideologicky nepřijatelná.

Při instalaci M-L zahynulo podle historiků na 100 milionů lidí. Myslíte, že by to udělali normální lidé?, to mohli udělat jen fundamentální věřící, i když v tomto případě ateisté.

0 1
možnosti
Foto

když se mluví i milionech obětí komunistů bylo by fér také konkretizovat v kterých zemích k tomu docházelo-jisté je že Rusko které téměř z feudalismu huplo do socialismu se statisíci negramotných mužíků, nebo v Kambodži Vietnamu a jinde v Asii, za vydatného přilévaní oleje do ohně USA- tam to bylo skutečně hrozné, u nás ve střední Evropě to až tak šílené nebylo čímž necjci zlehčovat utrpení těch které to zasáhlo-le stihli naši čeští bolševici za čtyřicet let například to co během pár dní křesťanští Srbové ve Srebrenici v roce 1995 kdy bez jakéhokoliv soudu zavraždili 8000 bosenských muslimů a desetitisíce lidí vyhnali z domovů? A 20 000-50 000 žen znásilnili?8-o Nikdy bych si nemyslela že se budu rudé lůzy zastávat ale když mluvíte o tom, že někteří lidé by měli mát papíry na diskuze tak jste to především vy protože objektivita je vám zřejmě pojmem zcela neznámým

3 1
možnosti
JC

J62i62r48i 44C78e12e

27. 1. 2019 17:50

Jenže tady nejde o zdanění restitucí, ale o zdanění náhrad, které se erár zavázal vyplácet po dobu 30 let. Z restituovaného movitého a nemovitého majetku církve daně platit neplatí, ani nebudou.

0 0
možnosti
Foto

P42e75t54r 67Š33r10a74i80e14r

28. 1. 2019 14:49

No a ty náhrady stát vyplácí proto, že ukradené již zničil, zastavěl, prodal, prostě nemůže vydat ... a teď nemá tu sumu jednorázově. Stejně, jako když si koupíte pračku "výhodně" na splátky.;-)

1 0
možnosti
Foto

tohle je také dvojitý podvod Mazané voršilky: Dům ND restituovaly, prodaly a teď ho chtějí vrátit zpět

Nešťastný příběh provozní budovy Národního divadla, kterou v roce 1990 omylem v první restituční vlně získaly sestry voršilky a za tři roky ji tajně a podezřele za milióny prodaly, má nečekané pokračování.

Řád, který v 90. letech kvůli této mediálně hojně propírané kauze ztratil kus svého dobrého jména, se totiž o budovu začal letos znovu soudit. Prodej firmě Themos, s. r. o., z roku 1993 voršilky považují za neplatný a podle informací Práva chtějí budovu v nynější hodnotě sto miliónů korun získat zpět.

Podle advokátky Komunity Římské unie řádu sv. Voršily v Praze Zdeňky Nocarové si budou chtít dům ponechat pro sebe a částečně ho pronajmout divadlu. „Dům je funkčně propojen s klášterem a školou sester, takže se počítá s jeho využitím pro jejich chod, a i dobrý soused, Národní divadlo, pro jeho část má využití,“ řekla v pondělí Právu Nocarová.

Firma Themos se dostala na konci roku 2013 do insolvence a její majetek má být vydražen, aby pokryl desetimiliónové nároky věřitelů. Nejcennější položkou v seznamu je budova č. p. 1435 v katastru Nového Města v Praze, tedy provozní budova Národního divadla.

https://www.novinky.cz/domaci/348404-mazane-vorsilky-dum-nd-restituovaly-prodaly-a-ted-ho-chteji-vratit-zpet.html

6 0
možnosti
Foto

Přesně tak R^

A těch podvodů, kdy se církve soudí o to, za co dostaly náhradu, též není málo. Jen to nyní není medializované, protože se to mainstreamu nehodí do karet.

4 1
možnosti
JP

J25o11s94e70f 72P90o37t50r

27. 1. 2019 1:06

pro pana Řezníka .

už jsem chtěl jít spát, ale objevil jsem perlu večera, s kterou vám musím seznámit. Přesně tak jsem poslouchal "vědecké důkazy" celých 40 let trvání reálného socialismu. Perlu přednesl jak jinak, pan Řezník. : "Dokud Gagarin nevzlétl do kosmu, měl se Bůh nalézat na nebesích. Gagarin ho tam nenalezl. Kam se před Gagarinem schoval?"

Je na stejné úrovni jak izraelský populární spisovatel Hararí popisoval pitvu mozku, vědci řezali lidský mozek.A ať řezali jak chtěli, žádnou duši nenašli. Teď si představte, že ten Gagarin i ti vědci byli obklopeni temnou hmotou - tajuplná hmota, která nereaguje s naším světem, ale je jí okolo nás 5x více než naší barionové hmoty. Chodíme v ní, běháme v ní, spíme v ní..... Jak to, že Gagarin, nebo ti vědci na ni nenarazili?

2 0
možnosti
Foto

No nevím, jestli ty Vaše analogie vyvracejí fakt, vyzdvižený už Chruščovem, ano odtud vítr vane, že Gagarinovi ani ve snu žádný Bůh nezjevil.

0 0
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,40
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články