Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RP

No, jestli v našem systému podnikatel nesmí být politikem, tak by bylo vhodné to rovnou na rovinu uvést.

Pokud ano, potom nastává otázka, co přesně vadí. protože když podnikatel prodá svůj podnik, dostane za něj peníze. A peníze v částce větší než pár desítek nebo stovek tisíc se obvykle zase investují, tudíž defakto ten člověk je zase svým způsobem majitelem něčeho, jehož provoz a získ může z pozice politika či rovnou premiéra zase ovlivnit. nakonec aby to u nás bylo v pořádku, musel by bývalý podnikatel všechny své peníze rozdat. Ale za žádnou cenu ne své rodině nebo svým známým, protože i toto by našim stačilo k dalšímu obvińování. Musel by své peníze rozdat úplně neznámým lidem, poslat do Afriky nebo darovat prezidentovi Číny atd. Nakonec se pak dojde k tomu, že politik u nás může být pouze nějaký nýmand, který při vstupu do politiky prakticky nic nevlastní.

A tím se dostáváme k našim skutečným politikům z povolání, kteří jsou skuteční nýmandi často neschopní se na tak vysoké úrovni, jakou jim přináší politika, jinak uživit. Proto mezi sebou nesnášejí úspěšné, kteří to dokážou. jako je Babiš, jako třeba je Dědek, majitel Jablotronu, který si vstup do politiky rozmyslel... A určitě spousta dalších schopných, o které naše republika jako schopné lidi ochotné to tady svou prací zlepšit nenávratně přišla.

11 5
možnosti
MS

Hned k vaší 1. větě. Evidentně může a je jich dost. Problém je však ve střetu zájmů právě u premiéra, čerpače dotací z EU, které platí daňový poplatník EU.

I na zastupitelstvu malé obce musí zastupitel nahlásit před hlasováním možný střet zájmů.

8 2
možnosti
RP

No dobře, ale vždyť Babiš stran Agrofertu provedl to, co po něm žádaly české zákony, aby právě nebyl ve střetu zájmu.

Tak se v první řadě bavme, jestli to stačí nebo nestačí a pokud ne, v druhé řadě se bavme, co by měl udělt, aby to stačilo.

A teprve potom, až se to vyřeší, ne dřív, tak se mohou případně akceptovat takové antibabišovské bláboly, které už nyní Babiše označují za viníka.

9 6
možnosti
MS

To, že si tady u nás něco v ČR odsouhlasíme samozřejmě neznamená, že je to v pohodě s evropskou legislativou. Peníze jsou z EU, tak o nich rozhoduje EU. Od léta platí v EU přísnější pravidla pro konflikt zájmů v přidělování dotací.

ČR od 2.srpna peníze na dotaze, které vyplatila, z EU ještě nedostala.

5 2
možnosti
RP

Tak jestli se jedná o různá pravidla, v takovém případě by stačilo poukázat na rozpory v těch pravidlech mezi ČR a Bruselem a snažit se domluvit, jak ty rozpory dát do pořádku. A do té doby by měl být Babiš logicky úplně mimo, protože státy v EU mají pořád svou suverenitu a v jejím rámci je v první řadě závazná státní legislativa. Která se přirozen upravuje podle toho, do vytrvoří v Bruseli, ale pokud upravena není... Neboli český občan a česká firma má za povinost plnit českou legislativu, ne Bruselskou. Ta, dokud nebude vládou ČR zahrnuta do té české, může být českému občanovi a české firmě šumafuk.

6 1
možnosti
MS

Rozhodně. Pak je to na ministerstvu financí případně ministerstvu pro místní rozvoj. Budu věřit, že na tom pověření a odpovědní lidé pracovali nebo stále pracují. Nic jiného nám stejně nezbývá.

0 0
možnosti
JT

Všichni jsou proti evropské legislativě, ale když je proti Babišovi, tak se najednou náramně hodí bránit a bít se do krve za evropskou legislativu.

0 0
možnosti
RS

R19a20d95e54k 86S43e63m59a

17. 12. 2018 18:18

naprosto to překrucujete. podnikatel/miliardář může být politikem, ale nesmí díky tomu zbohatnout ještě víc.

1 0
možnosti
DS

A nesmí být závislý na dotacích poskytovaných z hodnot vytvořených všemi ostatními.

0 0
možnosti
JC

A jak to chcete rozlišovat? V konkrétním případně Babiše je to celkem jasné, ten se to ani zastírat nasnaží, ale až přijde někdo, kdo nepobírá dotace, tak jak u něj budete měřit, jestli bohatne, protože to umí, nebo protože je v politice.

1 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,37
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články