Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Bohužel je to parafráze MZ, že: Na každou otázku existuje jedna jednoduchá jasná (a špatná) odpověď.

Inu i MZ může mít někdy pravdu.

Pozor na tuto past. I Vy se můžete někdy mýlit. Ne, že by Vaše odpověď byla chybná, ale zcela určitě není jediná. A dokonce ani hlavní. Tedy ve smyslu absolutní majority.

Ano, hlavní příčinou je nepoptávka po vzdělaných samostatných lidech, schopných rizika, nekonvenčního myšlení atd. atd. Dá se říci přímo nechuť.

Ale příčin toho je řádné množství. Namátkou 'korporátní kultura' (celosvětově). Žádaná 'omyvatelnost' manažerů (čehokoliv). Vládní politika úplatků (vulgárně popisovaná jako populismus). Cca 40 let trvající stagnace školství.

Nedostatek domácího strategického kapitálu. Nulová koncepce čehokoliv více méně na všech úrovních.

Bylo by toho na samostaný příspěvek :-)

0 0
možnosti
Foto

.. 40 let praxe, v controlingu, cenách, ekonomice..., mám přiliš velkou praxi, a vysoký věk, jen ne duchodový - nabízená práce montovna - děkuji nechci - důvod raději se budu strat o rodiče, hlídat vnoučata , pečovat o zahradu ..ale jít do práce za minimální mzdu snižovat si důchodový průměr..... NE a když to bude nutné tak si budu zdravotní platit sama (OBZP) - ale nádeníka nikomu dělat nepujdu .at si ty továrny odvezou tam kde z nich mají zisky= Německo ..., my z toho mám jen města plné cizinců, bordel od nich, ted už i přepadání a krádeže... Nepíšu o Pardubicích to jen na okraj.. nebydlím tam...

1 0
možnosti
VN

Já to vnímám trochu jinak.Jaká je kvalita českých manažerů? Nic moc. A proto se nelze divit tomu , že průměrný český manažer, který se na svoji židli dostal třeba díky známosti nechce mít pod sebou lidi , kteří jej budou převyšovat.

Dále.. mladý a nezkušený zaměstnanec je lépe ojebatelný, než starý a zkušený pardál. Proto starého a zkušeného pardála ten špatný manažer nechce.

Já jsem zrovna nyní prodělal jednu zajímavou zkušenost.Práci mám.Ale chtěl bych jí změnit. Přihlásil jsem se do jednoho výběrového řízení.Myslel jsem si , že když mám 20 let zkušeností a znalostí , že budu žádaným zbožím. Ani mne nepozvali na pohovor.Když jsem se přes své známé pídil koho nakonec vzali...tak vzali kluka , který před třemi lety ukončil VŠ a který v oboru nikdy nepracoval. Dále...20 let mám jednoho zákazníka-automotive dodavatele. Ještě před deseti lety se tam člověk potkával s lidmi v letech , kteří však byli špičkovými odborníky.Kteří věděli co řeší , co dělají. Dnes když tam člověk jede , potkává se pouze s namyšlenými mladými idioty, kteří neví , která bije. Kam strčí nos , tam pouze generují chaos. Starší a zkušení byli vyhozeni s tučným odstupným. Proč jsou cíleně likvidováni kvalitní , vzdělaní a zkušení lidé ? Člověk má skoro pocit , jakoby to někdo zvrchu ovládal a řídil a přál si mít z lidí poddajné stádo ovcí , které by se mu lépe ovládalo.

2 0
možnosti
IH

I16r37e56n95a 38H35r68u14b19á

12. 12. 2018 19:21

A o blížící se krizi nic? Věštíte ji cca 5 let, vaše chvíle se prý blíží a vy mlčíte ;-D

0 2
možnosti
JR

J40a28n 95R62i72c52h52t40e67r

12. 12. 2018 12:46

Fascinuje mě, kolik se v diskuzích na podobná témata vždycky najde chytrolínů s radou typu "Ať začne podnikat".

Milí chytráci, kdyby všichni podnikali a OSVČvovali, tak si nekoupíte ani chleba, ani buřta, nenatočíte si benzín do aut, která ovšem taky nebudete mít... zkrátka to, co navrhujete, je absolutní nesmysl, zaměstnanci být musí.

Nemluvě o tom, že i pro obchod musí mít člověk vlohy, jinak prodělá košili (nebo ho oni ti "chytřejší" připraví). A ne každý je holt má.

2 0
možnosti
VN

To jsou zpravidla názory mladých lidí bez jakýchkoliv životních zkušeností. Ano..pokud někdo pracuje jako mistr ve stavební firmě , může dát dohromady partu zedníků a může začít podnikat. Pokud někdo má praxi jako zaměstnanec-obchodník v prodeji například plynových kotlů, může se osamostatnit a může dělat takřka totéž jako podnikatel. Nicméně například mým oborem je doprava-logistika-spedice. Jak bych měl podnikat já ? Mám si najmout skladovou halu o několika tisících metrech, nakoupit do ní technologii a rozjet svůj boj proti gigantům v oboru ? Za prvé by mi tu halu nikdo nepronajal , za druhé na technologii by mi ani žádná banka nepůjčila a za třetí ten boj by byl předem prohraný.. byl by to podobný nesmysl , jako si otevřít obchod se smíšeným zbožím vedle hypermarketu.

1 0
možnosti
Foto

Proč to ti vzděláni lidé nezkusí jako OSVČ? Znám v okolí lidi co mají jen základní vzděláni ,případně učňák a jsou v podnikáni velmi úspěšní. Domnívám se ,že mnozí studuji jen proto aby se pak usadili někde v teplé kanceláři.

0 1
možnosti
VN

Já jsem si nad tímto také lámal hlavu a došel jsem k závěru , že čím hůře kvalifikovaný člověk , tím méně si uvědomuje možná rizika svého počínání. Nicméně ta úspěšnost v podnikání se odvíjí od celé řady dalších faktorů . Jako například jak ojebat své zaměstnance , jak podmazat státního úředníka , který přijde na kontrolu atd. a td..

1 1
možnosti

Já vám nabídnu jiné vysvětlení. Manažeři jsou první profesí, která bude nahrazena umělou inteligencí. Najděte si ty články, důvody tam jsou jasně vysvětlené, ale dává to dobrý smysl.

Druhým bodem, který bych vypíchl je, že tahle situace není jen u nás, ale v celé Evropě. Ti vaši vzdělaní a špičkoví manažeři se pro firmy dnes stávají neúměrně drazí a nedávají jim smysl, funguje to i bez nich, samozřejmě s mírou.

Třetím bodem je, že ti lidé jsou z většiny určitě staří. A byť jsou zkušení, stáří prostě netáhne, nemají tah na branku chybí jim dravost. Určitý počet zkušených a starších pracovníků je ve firmě potřeba, ale stačí jich pár. A je to mimochodem i důvod, proč zůstávají nezaměstnaní. Oni jsou totiž ohromně rigidní. Přesun na jiné místo za zaměstnáním nepřipadá u nich v úvahu. Neumí si představit pracovat jinak, než doposud pracovali, nejsou schopni založit firmu a něco rozjet. Mají strach.

0 1
možnosti
VN

1) Tady to je spíše o tom , že když zmizí s automatizací dělníci , musí zákonitě zmizet i jejich šéf, neboť nebude mít komu šéfovat.

2) To je nesmysl. Vždy je třeba, aby firmu řídil manažer, který ji dá směr. Někdo musí stanovovat strategie , cíle a někdo musí nést zodpovědnost za úspěchy či neúspěchy firmy.

3) To je totální nesmysl. Člověk , který byl zvyklý se celý život učit, dokáže být flexibilní i ve stáří. To máte stejné jako se sportem. Pokud budete v mládí aktivním sportovcem , nebudete mít v sedmdesáti problém ujet např. 10 km na běžkách. Myslím , že nemusím zmiňovat , že spousta mladých těch 10 km na běžkách neujede. Moudrý ředitel ví , že pro úspěch firmy jsou zapotřebí jak mladí , tak i staří. Je třeba nějakého mixu. Dravost je dobrá vlastnost , ale když nejsou zkušenosti je k ničemu.

2 0
možnosti
Foto

Opravdu schopni lide si zalozi vlastni firmu a prodaji to co umi (kdyz ne u nas tak to vyexportuji) ...

0 2
možnosti
HD

Zkrátka těch manažerů je trochu moc. A už není co manažerovat. Učňovské školství se torálně rozbabralo, maturita by se nejraději dala každému. Gymnazisté hloupnou, pro učně je problém naměřit něco s přesností na milimetry. Jejich mistr je musí hledat v šatně nebo na wc, s mobily v rukou. Že by se ucházeli o jakoukoliv práci, aby získali trochu praxe, je nenapadne. A to, co umí ekonomové z vysokých škol, dříve zvládli absolveti obchodní akedemie.

7 0
možnosti
JR

J90a98n 20R87i70c17h17t75e41r

10. 12. 2018 13:05

Sám sice práci mám, ale občas se dívám po nabídkách a mé zjištění je zhruba následující: obchodní zástupci, prodejci po telefonu, realitní agenti, asistenti, juniorské pozice, vesměs za podprůměrné mzdy.

Dále jsou to řemeslníci a skladníci.

Ale už jsem narazil i na vtipné nabídky typu: hledáme architekta, plat 24-28.000,-. To mě aspoň rozesmálo:-)

4 0
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,35
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články