Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OS

Většinou s Markétou Šichtařovou souhlasím, i když její argumenty jsou občas poněkud bizarní. Ten dnešní, že lidé v montovnách mají díky nízké přidané hodnotě nízkou mzdu zní zdánlivě logicky. Ale kde je pravda? Moc bych si přál mít výplatu, jako můj má kámoš v Mladé Boleslavi ve škodovce. Pravda, maká na směny a má problém s bydlením a s dopravou. Ale má to čím zaplatit a ještě mu (v našich poměrech) halda peněz zbude a tak si nejen užívá, ale i šetří na zadní kolečka. Ve školství, ve službách a dalších oborech, kde je přidaná hodnota poměrně výrazná a obory jsou to přímo nepostradatelné, jsou platy mnohem skromnější. Zpravidla bez možností si nějak vyhazovat z kopýtka. Jsou jen na přežití bez pocitu hladu. Ale to je opravdu dost málo. V době růstu ekonomiky obzvlášť palčivý pocit. Ještě že mám zahrádku a zdraví mi jakžtakž slouží. I když to sucho letos... Mimochodem, taky jsem šetřil. 28 let cca 10% platu. A co si za to koupím v důchodu, který se mi snad víc vzdaluje než přibližuje? Začínám se děsit toho, že skoro nic. Jo, kdybych býval věděl, co vím dnes a kupoval za ty koruny pole, byty nebo třeba veterány, byl bych udělal líp. Penízky na účtu požírá inflace, úroky jsou nižší, než ta potvora.

Tak jsem se vyplakal a hybaj dělat. Pěkný dušičkový víkend všem. :-)

29 0
možnosti
VH

Víte, co bych rád viděl (bohužel: science fiction)? Jak budeme za dva roky skuhrad, zvýší-li se dnes náhle naše příjmy na dvojnásobek.

No - a inflaci poděkujte sociélně spravedlivé vládě. Její rozhazování prostě inflaci přinést muselo.

3 0
možnosti
PB

P56e63t85r 47B12u23r95i62a32n

2. 11. 2018 12:38

Řešením byla samozřejmě důchodová reforma v podobě 2.pilíře. Byl to dobře nastartovaný projekt postupného odlučování soukromého od průběžného důchodového systému. Škoda, že na co levice šáhne, to pohnojí.

8 16
možnosti
KK

Podle mě to byl produkt ve špatnou dobu, nemůžete chtít aby vám někdo zhodnocoval úspory když centrální banky tisknou peníze o 106 a straší zápornými úroky.

Pohnojila to naopak pravice, protože za každou cenu rozjížděla něco co nemělo šanci na úspěch.

19 3
možnosti
VM

Omlouvám se, nečetl jsem to celé. Nicméně.

Odchod do důchodu v 65ti letech. Pro (promiňte mi ten výraz) darmožrouty z politiky asi žádný problém, celý život kromě hrabání a většinou lhaní nic jiného nedělali. Co takový zedník, tesař, pokrývač, železář, nakonec i řidič autobusu - bylo by těch profesí hodně, pro které už je i 65 let za hranicí fyzických možností.

Tedy, pokud to cítíte alespoň trochu jako já, tak plošné zvyšováné věku odchodu do důchodu je nesmysl.

Zvyšování daní. V současné době je pracující člověk zatížen odvody sociálními, zdravotními a daněmi a to jak přímými tak nepřímými ve výši cca 75%. Tedy kam až zvyšovat? Už nyní je to novodobé otrokářství - stát za ty peníze neslouží poplatníkům, naopak jde proti nim.

A já vidím zdroje jinde. Politické neziskovky. Není jediný důvod jim cokoli dávat. Ze země je ročně vyváděno dle odhadů 300 miliard na dividendách a matkám firem. Zavádění euronesmyslů nás stojí ročně minimálně 135 miliard. O financování nesmyslných válek nemluvě.

Tedy omezením odvodů do zahraničí se dá získat řekněme 150 miliard, odmítnutím euronesmyslu dalších 135 miliard a neválčením řekněme (jsem velký optimista) 15 miliard.

No a 300 miliard je na světě :-)

Určitě by se našlo daleko víc

18 8
možnosti
PB

P89e75t45r 60B86u74r27i59a47n

2. 11. 2018 12:36

Tedy omezením odvodů do zahraničí se dá získat řekněme 150 miliard,...

Panebože!! Ty peníze jsou už dvakrát zdaněné a někomu patří. Jak je chcete získat? znárodníte je, vyvlastníte, ukradnete, zabavíte? A pokud to uděláte a investoři se stáhnou z našeho trhu, co tím získáte? Tak maximálně přijdeme o stovky miliard.

11 10
možnosti
PV

Stačí ucpat díry v rozpočtu a zamezit vyvádění peněz z ČR a bude na vše !

Například je na stole ,,skvělý,, nápad na propojení Labe - Odra za cca 800 miliard což jsou důchody na 2 roky !!

2 2
možnosti
PB

P46e93t88r 10B60u34r78i25a56n

2. 11. 2018 12:32

Vyvádění peněz z ČR? A čí, jaké a kam se peníze vyvádí?

To je blbost.

1 8
možnosti
Foto

Stačilo by vyřešit uniky zisků do daňových rájů a bude peněz nejen na zvyšování důchodů. Ono o zvyšování v podstatě nepůjde. Jen co se na jedné straně zvýší příjmy, na druhé straně se vzápětí postarají o zvýšení výdajů.

16 0
možnosti
VH

1. Jak si "řešení" těch úniků představujete? Celý svět se o to snaží a celému světu se to nedaří.

2. Samozřejmě, že Vaše poslední věta platí v plné míře. Každé nedůvodné zvýšení příjmů obyvatelstva zvýší inflační tlaky. Jedno zda vyšší mzdy úředníků, poslanců, jiných státních zaměstnanců, nebo důchody či jiné sociální platby. Mnozí to zde tvrdíme dlouhodobě a Vy nás za to pravidelně minusujete. Jsem rád, že jste prohlédl.

4 2
možnosti
Foto

Milá Šichtařko,

mám trochu jiný názor. Důchody samozřejmě porostou, musejí růst až na hodnotu 60% platového průměru (mediánu). Kde na to vzít? Zastavit to neuvěřitelné plýtvání. Podpora OZE bude v r. 2020 už na miliónu miliard. Proč každoročně (proč vůbec) zvyšovat výdaje na obranu (na NATO), jenom proto, že někdo si hraje na vojáky? Někdo si vymyslel, že nám hrozí Rusko a tak musíme zvyšovat výdaje na obranu. Vůbec ne, nám stačí dobře vycvičená a dobře vybavená motostřelecká divize. Kdyby došlo ke světové válce, stejně bychom nic nezmohli. Nepotřebujeme Gripeny, nepotřebujeme vysílat vojáky do misí. Taliban v Afghánistánu je domácí milice, která nikdy neoperovala v zahraničí. Jenom říkají, že nesnesou žádného cizího vojáka na svém území. Proč na to nikdo neslyší?

Je mnoho věcí, kde se dá uspořit na důchody, možná o tom napíšu svůj blog.

13 16
možnosti
VH

Teoreticky možná máte pravdu. Ovšem jen a pouze teoreticky. Na co státy ždy měly a mít budou (pro vojáky vždy málo) je armáda. A je zbytečné teoretizovat, je to neprůchodné.

Jistě je mnoho věcí, jak uspořit. Třeba na zbytečných úřednících či nesmyslných neziskovkách. Vy věříte, že zde někdy někdo ušetří? Bláhovče.

5 0
možnosti
Foto

Již někdy letos v létě ohlášené zvýšení cen plynu a elektřiny od roku 2019 dává tušit, že se pomocí zvýšených důchodů nebudou mít důchodci lépe. Pokud se někteří nebudou mít dokonce hůře, budou se mít aspoň pořád stejně. Blbě! ;-O

15 1
možnosti
VH

Fakt? Já se mám dobře.

5 1
možnosti
RM

Důchodový systém s Rakousku zatím překvapivě dobře funguje. Mají v něm ale podstatně vyšší odvody plátců, což nijak nezvyšuje cenu práce. Co se tak porozhlédnout tam.

0 0
možnosti
VH

Neříkáte, kdo je oním plátcem. Zaměstnanec? Pak se sice nezvyšuje cena práce, ale čistý výdělek ano. (Tím netvrdím, že to není cesta - někdo to zaplatit musí.)

0 0
možnosti
Foto

Až roboti převezmou práci za lidi, pak bude jejich práce prostě také zdaněna směrem k důchodům..:-)

0 2
možnosti
VH

Tomu nerozumím. Nebo to má být jakýsi vtip?

1 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,35
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články