Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
EK

Černá Hermiona mi nijak nevadí. Není to zdaleka jediné, co se od popisu v knihách lišilo.

Harry má mít zelené oči - v knihách zmiňováno mnohokrát. Je to zároveň jeden z jeho nejdůležitějších rysů. Filmový Harry ovšem má oči modré. Ani vlasy nemá delší a rozlétané jako v knihách.

Ron má být vysoký a hubený. Svalnatý Rupert Grint hubený rozhodně není.

Hermiona má vlasy hnědé, husté a střapaté či kudrnaté. Mou osobní představu by mulatka narušila méně než Emma Watson s rovnými, hladkými a nijak zvlášť hustými vlasy. Také jsem si ji nepředstavovala jako krásku, jakou je Emma, ale spíš jako vzhledově celkem obyčejnou holku, která je charizmatická.

Kráskou naopak měla být Ginny, která mi ve filmu hezká nepřišla a herecké podání bylo tak nudné, že jsem nechápala, co na ní kdo vidí.

Harryho rodiče, kteří byli zavražděni v 21 letech, hráli herci středního věku.

Petunie a Dudley měli být blond.

0 0
možnosti
Foto

Hermiona ztvárněná jako černoška není žádná úlitba hyperkorektnosti, to je stejné, jako říct, že Hermiona jako běloška ve filmu je nějaká nekorektnost. Barva pleti postavy nebyla určená v knižní předloze. Naopak je to - a celá ta debata kolem - hezký příklad, jak si člověk uvědomí, že si postavu automaticky představuje jako bílou, pokud není uvedeno jinak. Ale přitom proč by to tak mělo být?

Souhlasím, že něco jiného je to u postav z reality (třeba historických), nebo dodávání postav jiné barvy pleti do doby/místa, kde se vyskytovat nemohly a pod. Ale zvolený příklad Hermiony podle mě moc nesedí.

0 0
možnosti
PS

Jasný souhlas a karma. Jak je vidět v diskusi, názory jsou opravdu pestré a ještě se máme na co těšit. A proč vlastně ne ? V divadle už teď Ježíš znásilňuje muslimku. A jistě se dočkáme "uměleckých" děl kde imigranti budou kladnými postavami. A třeba se dočkáme i Šichtařové v černém pytli a Pikory s plnovousem a turbanem :-) opásaného výbušninami. Pro méně chápavé - je to opravdu jen smutná ironie.

0 0
možnosti
VS

To je tak, když někdo píše o něčem, čemu nerozumí. Nevěřím, že má paní Šichtařová pravý a nefalšovaný zájem o svět Harryho Pottera. Nevěřím, že ten svět zná a má ho ráda.

Nevím, zda to ještě nikoho netrklo (v doporučovaných to není), ale autorka se zmiňuje o chystané hře a prorokuje, že to "fenomén Harryho Pottera" zničí. Ta hra, bylo uvedena třeba před DVĚMA LETY, byla pořád plná, jakožto divadlo dobře hodnocená a fanoušky zcela jasně odsouzena za ne-kánon (cca 90% skalních fanoušků nebere události z Cursed Child jako svět Harryho Pottera, protože to knihám výrazně odporuje).

Fenomén HP zničen není - Pottermore jede, Fantastická zvířata se teprve pořádně rozjíždějí.

Tyhle výkřiky na obranu něčeho, na čem mi nikdy nezáleželo, ale zrovna si na tom chci přihřát polívčičku, protože jsem se to právě dozvěděla, jsou opravdu trapné. Kor když se s tím "spravedlivým rozhořčením" seknu o pár let.

P.S. Poslední perlička je, že filmy věrně kopírovaly knihu...

3 1
možnosti
JL

Já Vám za to Vaše hezké mínus dám na oplátku hezké plus, jelikož se dokážu povznést nad vzájemná nesouhlasná stanoviska a uznat, že jste napsala relevantní informaci.

Harry Potter a černá Hermiona už sice dávno nejsou aktuální, nicméně meritem sdělení paní Šichtařové (jak to chápu já) je přehnaná politická korektnost, kdy se multikultura a LGBT projevuje i tam, kde působí nevhodně či vyloženě nesmyslně (jako například černý Heimdall ve Valhalle - severský bůh, který je nazýván bílým Ásem;-), ve filmu ztvárněn Idrisem Elbou).

0 0
možnosti
AJ

Harry Potter je vymyslena postava. At si to hraje kdo chce jak chce.

Horsi je hyperkorektni obsazovani historickych postav (Johanka z Arku napriklad) ....

0 0
možnosti

A obsadit ve filmu postaršího obtloustlého Jana Husa hubeným mladým hercem nevadilo?

1 0
možnosti
JM

Jestli jsem dobře pochopila, tak otázka nebyla, zda Hermiona byla černoška, ale zda ji v jedné konkrétní hře černoška hrát může - a proč by nemohla, pokud mají šikovnou holku, která to zvládne.

0 0
možnosti
EH

V literatuře a filmu je to asi jedno. Nemám problém s tím, že si v Africe udělají Harryho Pottera a jeho kámoše i učitelé všechny černé a kudrnaté. Ale proč cpát za každou cenu jiné rasy tam, kde jsou naprostá minorita? Jak bylo napsáno v blogu, bílí se na černou Hermionu nepoženou.

Hlavně ale nechte na pokoji historické postavy a historii vůbec. V Kingdom Come může být černoch maximálně u komediantů jako atrakce v pavilonu zrůd. Nechci ani bílého Čingischána ani černého Gándhího.

3 0
možnosti
VP

Je to naprosto stejné jako by v pohádce "Dlouhý, široký a bystrozraký"

Dlouhého hrál Labuda a širokého Polívka.

2 0
možnosti

Ať mě nikdo nevykládá, že Němci byli ve 30. letech minulého století rasisté: vždyť jejich vůdce byl Rakušák!!

Tento blog je nekonečnou studnicí českého fachidiotství.

0 14
možnosti
ZH

Nad estetickými pocity nelze moc disutovat, lze jen odmítat, přitakat nebo pochopit. S čím je ovšem nutno polemizovat je vaše demagogické přesvědčení, že jste pochopila, co je třeba mezi mužem a ženou nebo rasami stejné a co jiné. Ano, lidé jiní ve smyslu svých originálních zájmů a postojů, jsou jinopohlavně komplementární a velmi okrajově homosexuální, jsou různobarevní a vyvolává to v nich různorodé pocity od sympatií až po odpor, jsou naprosto rozdílnýmimi bytostmi rodícími děti a těmi, kdo neporodí víc než třeba geniální myšlenky. Přesto jsou si lidé rovni ve společném označení člověk. Pochopit tuta trivialitu je základní sociální inteligence. Já o té vaší nepochybuji, jen mi přijde naprosto nesnesitelné usilovné obelhávání lidí, kterým to tak bytostně jasné není. Prostě máte zlé ambice, které se doufám nenaplní. Ale třeba se vaše potřeby obrátí nakonec pozitivnějším směrem. Možná právě kvůli dětem přehodnotíte jednou svoji kulturně rasistickou neodpovědnost.

0 1
možnosti
PB

Panebože...tolik naprosto zbůhdarma vycákané internetové černě. A IQ na horizontu přitom nevidět.

5 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS