Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LB

Proč se organizace Člověk v tísni angažuje v oblasti exekucí, dluhů a předlužení?

Protože se to špatně řeší ze Strakovy akademie. Na to jsou potřeba ekonomové a zejména lidé z terénu, kteří přesně vědí, jak to funguje a jak by to fungovat mohlo. A to jsou převážně nevládní organizace.

Poptávka po těchto službách strmě roste. Přes tři stovky pracovníků ČvT je dnes schopno poskytovat dluhové poradenství a už dávno o to nestojí jen Romové a další z vyloučených lokalit, ale i běžní občané ze střední třídy, často i senioři, kteří spadnou do dluhové pasti a neumí se z ní dostat ven.

Díky aktivitám ČvT se také podařilo zásadně popostrčit úvěrové společnosti a ty postupně změnily podmínky i praxi, čímž ČvT pomohl zachránit desetitisíce, možná statisíce lidí před splácením násobku toho, co si půjčili, nebo dokonce před exekucí.

5 2
možnosti
PB

P50e18t10r 42B89u54r28i82a30n

26. 8. 2018 11:55

Jak může neziskovka v tomto někomu radit, když podle slov Hůleho je jasné, že tomu naprosto nerozumí? A zajímalo by mě, co asi radí lidem v "dluhové pasti", aby jim pomohli? Existuje několik logických kroků, které zná každý s dokončeným vzděláním: snížit výdaje, zvýšit příjmy, požádat o splátkový kalendář, vyhlásit insolvenci.

0 1
možnosti
LZ

L28u36k48á17š 77Z74i75m10a

25. 8. 2018 17:49

Neziskovka - nepřítel lidstva číslo jedna, že ano? Tedy hned po novinářích... :) Prosím, zkuste si jít do nějaké neziskovky na týden pracovat a pak nám povězte.

S tím zadlužovním nicméně souhlasím, to dává smysl.

5 0
možnosti
Foto

Naprostou většinu dotací pro neziskové organizace spolknou ty, zabývající se sportem. Těm se ovšem na dotace nikdo nesáhne, protože ve sportu mají pevně zaseknuté drábky jiné neziskovky, totiž politické strany, včetně ANO. Paní Šichtařová toto ví, ale karma je karma. Každý blbeček je totiž spokojen, když je mu představen imaginární nepřítel, kterému může statečně čelit, protože neexistuje. A neziskovky rozhodně nejsou tím, co se nám snaží někteří politici snaží namluvit, aby nás mohli pohodlněji ovládat.

8 3
možnosti
Foto

V Česku neustále vytváříme stav, kdy máme málo úředníků, kteří se mají starat o nás, k tomu ještě podporujeme neziskové organizace, které řeší problémy za městské, krajské a městské úředníky a pak nejsou peníze na důchody, učitele, policii atd. Přišlo ANO a tvrdilo, že to vyřeší. Každý podnikatel a manažer soukromého podniku ví, že státní správa proti soukromému systému je přebujelá. Kdyby ve firmách bylo tolik úředníků, dávno by zkrachovali. To nemluvím o předražených zakázkách, např IT systémů, které nefungují. Je to umělá zaměstnanost. Když propustíme 30 až 50 procent úředníků nebudem potřebovat v průmyslu cizince. A nakonec na co máme neziskové organizace, když máme kvalitní státní správu ? Pračka ne peníze, které chybí jinde. A pak nemáme peníze na.............

1 2
možnosti
PM

P77e81t68r 14M22o28o16s

25. 8. 2018 10:45

"V Česku neustále vytváříme stav, kdy máme málo úředníků, kteří se mají starat o nás, k tomu ještě podporujeme neziskové organizace, které řeší problémy za městské, krajské a městské úředníky a pak nejsou peníze na důchody, učitele, policii atd."

Ne. V Česku programově vytváříme stav, kdy máme stále více úředníků, kteří ovšem nejsou pro nás, ale slouží někomu jinému. Tito úředníci se snaží svou činností vytvářet další a další příležitosti, jak zasahovat občanům do života a zdůvodňovat tím svoji existenci. ̈

Blahoslaven budiž každý den, kdy mne nikdo ze státní správy nekontaktuje a nic po mě nechce. A to je také to nejlepší, co mohou státní úředníci pro nás udělat: NEPLÉST SE NÁM DO ŽIVOTA A NECHAT NÁS ŽÍT!!!

7 0
možnosti
Foto

Klienti Člověka v tísni jsou lidé z nejnižších sociálních vrstev o jejich životě autorka nemá jakoukoliv představu,ovšem "ví toho mnohem víc" než člověk,který s takovými lidmi pracuje přímo v terénu....kritizovat organizaci,která pomáhá obětem lichvářu a novodobých otrokářu,kteří tyto chudé a nevzdělané lidi zneužívají je opravdu hodně hloupé.Ovšem kritika neziskovek je populární a karma se jen sype...

8 6
možnosti
JZ

A vy se vyznáte v kterých vrstvách - nižších, středních, nebo vyšších? Jenom pro příště;-)

2 0
možnosti
OK

O27t67a 25K31i31n61c

24. 8. 2018 21:36

Je nesmyslné házet všechny neziskovky do jednoho pytle. Velká část z nich jsou veřejně prospěšné organizace ale na druhé straně část jsou pouze někomu prospěšné neziskovky, které v podstatě široké veřejnosti škodí. To je třeba důrazně rozlišovat.

7 0
možnosti
EH

Proto by to bylo dobré odlišit. Nenazývat všechno neziskovky. Oddělit péči o nemohoucí (což není Rom nebo cizinec) a politické aktivisty.

0 0
možnosti
PS

"Neziskovka" je dnes v podstatě sprosté slovo. A ve většině případů právem. Ale v tomto případě to není chyba zákonodárců. Nezisková organizace je ze zákona právnickou osobou, která není založena za účelem generování zisku. Zisk může i mít, ale musí ho plně vložit do své další činnosti. Jenže jako všechno v našich končinách lze elegantně obejít. Zisk sice není možné rozděli mezi zakladatele, ale nic nebrání tomu, aby malá neziskovka měla dejme tomu místo pěti nutných zaměstnanců třeba třicet. A tím pádem se na těch penězích uživí spousta lemplů. nemakačenků či absolventů různých obskurních oborů našich vysokých škol. To by snad ani tak nevadilo, kdyby neziskové organizace fungovaly z peněz mecenášů a nějakých dobrovolných příspěvků. Jenže stát neziskovám posílá ročně snad 11 miliard korun (číslo je z veřejných zdrojů). A já netuším proč. Pokud chce stát něco financovat, má to udělat přímo a transparentně. A pokud chtějí neziskovky fungovat, ať si shání peníze od soukromých dárců. V tom případě bude peněz méně a budou nuceny fungovat s penězi co vyberou. Některé to jistě zvládnou, ale samozřejmě v úsporném režimu. Jiné třeba skončí.Ale jak se někam sypou státní peníze, navíc bez možnosti kontroly třeba ze strany NKÚ, téměř vždy jde o plýtvání nebo spíš o tunelování. Navrhoval bych stopnout veškeré příspěvky neziskovkám ze státního rozpočtu. Možná jich 2/3 nepřežijí, ale máme toho litovat ? Třeba bude víc lídí na trhu práce, kteří v současné době tak zoufale chybí.

6 0
možnosti
LB

Tak v první řadě by bylo potřeba stopnout finance pro neziskovky typu politických stran a hnutí a také největšímu příjemci peněz České fotbalové asociaci. U ostatních jde o téměř bagatelní částky.

1 0
možnosti
JL

Systém u nás se tváří lidumilně, ale zkuste být nezaměstnaná víc než rok, nemít úspory, nemít nemovitosti, které byste pronajala, a být sama - jste v háji nebo se tam brzy dostanete. Pokud nenajdete bohatého sponzora, který vás za vaše ženské služby bude živit po kritickou dobu, než si najdete práci. To je vtip, je mi jasné, že autorce tohle určitě nehrozí. Hrozí to však tisícům jiných lidí.

3 0
možnosti
PS

Vzít si úvěr je vždy závazek. A člověk při smyslech musí uvažovat zda ho vůbec může splatit. A musí vzít v úvahu i to, že podmínky splácení budou třeba za čas horší. I když v současné době být nezaměstnaná/ý je skoro nemožné, pokud je člověk ochoten pracovat.

0 0
možnosti
MP

Paní autorko, dejte laskavě odkaz na zdroj, ze kterého citujete. Nebo vás místo výuky čtenářské gramotnosti poslala škola do zoo ?

6 15
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,27
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články