Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PC

Za mě je to velice trapná snaha autorky blogu o honění karmy.

Nechci vůbec obhajovat zvyšování platů ve státní sféře, protože aby na to státní sféra mohla mít, tak to musí občanům a podnikatelům nejdříve z kapsy sebrat - ať už formou daní, pojištění, poplatků nebo jiných plateb.

Nicméně kousek pravdy paní ministryně má - z každé vyplacené koruny zaplatí daň, sociální a zdravotní. Zároveň, pokud čisté vyplacené peníze státní úředník utratí v domácích obchodech, tak se jen na DPH vrátí státu z každé utracené 1000 Kč 130 resp. 174 Kč. Dál záleží na tom, co se se zbývající částí děje - pokud ji obchodník dál investuje do nákupu zboží, pak opět platí DPH atd. Odhadem (nechce se mi ty varianty počítat) může stát dostat zpět cca 300 Kč na DPH, odvodech či DPFO/DPPO.

Autorka to pochopitelně ví, ale touha po čtenosti a karmohonění je asi větší.

9 36
možnosti
AG

Proboha, co to je za nesmysl?

Tady přeci jde o principielní problém. Přidávat může stát jen tehdy,pokud na to má. A rozhodně na to náš stát prostředky nemá. A to odůvodnění tak jak ho obhajuje té vy je absurdní. Když jim nic nepridaji bude mít stát v kase víc peněz, než když jim přidají a prý i více vyberou.

12 0
možnosti
JS

Zakladni pouckou pro "pokrokoveho" aktivistu-ekonoma je okamzite zvyseni dani. Nejlepe progresivni, dosahujici u vyssich prijmovych kategorii az 100%. Tim je zarucen prijem na vsechny socialni vydaje, ktere je stat schopen si vymyslet. Kdyz nebudou stacit takto ziskane penize, lze si je vzdycky vypujcit. Dluhy se plati az v daleke budoucnosti, nebo vubec ne (Recko). Takova vlada bezpecne vyhrava volby a zeme vzkveta (Venezuela).

17 0
možnosti
JK

Ja sa na ten výrok o platoch štátnych zamestnancov pozerám trošku z iného uhla, hoci som, alebo napriek tomu, že som ekonóm a podnikateľ.

Citát:

„Pokud budeme platit (státním zaměstnancům) vyšší platy, tak z toho bude profitovat státní rozpočet, protože to znamená vyšší daňové a sociální příjmy pro státní rozpočet.“

Z vecného aj logického pohľadu je ten výrok samozrejme správny - vyššie platy štátnych zamestnancov naozaj zabezpečia vyššie daňové a sociálne príjmy pre štátny rozpočet. Samozrejme za cenu omnoho vyšších výdavkov na výdavkovej strane štátneho rozpočtu.

Dôležité je, v akom kontexte pani ministerka tento svoj výrok uviedla - či tie zvýšené príjmy sú len sprievodným znakom, alebo či chce zvyšovať platy štátnym zamestnancom preto, aby zvýšila daňové a sociálne príjmy. To sa z tohto výroku určiť nedá.

Uvediem ale ešte 2 skutočnosti k platom štátnych zamestnancov - je tu ešte multiplikačný efekt. Zvýšiť platy štátnym zamestnancom je oveľa lepšie riešenie ako napr. stavať predražené štátny stavby. Pretože štátni zamestnanci tie peniaze s veľkou pravdepodobnosťou minú - kúpia si za to rôzne služby a výrobky, čo umožní zvýšiť zisk predajcom a následne (možno) aj zvýšiť platy ľuďom, ktorí dané služby a výrobky predávajú. Tí zase zvýšené príjmy minú v ekonomike atď.

Predražené štátny zakázky naproti tomu väčšinou skončia na devízových účtoch vo Švajčiarsku či daňových rajoch a štátny rozpočet z nich má houby.

Potom je tu ešte jeden pohľad. Zvýšenie platov štátnych zamestnancov je okrem iného aj spôsob, ako zvýšiť HDP. Nie moc dobrý, ale je. Určite lepší ako tie zmienené predražené štátne zakázky alebo spôsob, ktorý je teraz veľmi módny na Západe - na financovanie života uprchlíkov a ďalších nákladov s tým spojených.

4 5
možnosti
VH

Já bych především očekával, že "nárok na státní rozpočet" není jen součtem platu a pojistného zaměstnavatele, ale že respektuje i ty "zpětné toky". Pokud tomu tak není, je výpočet "nároku na SR" jen hausnumerem (ale divit se netreba)

2 0
možnosti
JK

Zajdu do hospody a za chvíli jsem našrot, šrot odevzdám do sběru a zinkasuju peníze, pak můžu jít zase do hospody no a ...

Recyklační perpetuum devile má stovky podob. ;-D

17 0
možnosti

Bezva nápad. Vidíte, jak je paní ministryně inspirující:-).

A to ještě nezačala konat.

5 0
možnosti
VD

Čemu se divíte? Co bylo možné čekat od ČSSD? Vždyť stále říkám, nemají ve vládě co dělat.

Ale pokud je v tom záměr A. Babiše, jak ČSSD totálně diskreditovat a vymést na smetiště dějin, tak se mu to daří, jako všechno do čeho se pustí.

:-)

7 4
možnosti
KK

I na něj se vaří voda, ta jeho partička není o nic lepší.

6 2
možnosti

Pravda je samozřejmě, jako obvykle, někde mezi názory, které lze na obou stranách (autorka v. ministryně) označit za poněkud "krajní". Na jednu stranu je pravda, že škudlení na státních zaměstnancích obvykle nic pozitivního nepřinese - nízkou funkčnost státu, která je pro ekonomiku zničující více, než si liberální ekonomové dokáží připustit, jakož i absenci tlaku na růst mezd, který může mít pro ekonomiku pozitivní vliv (růst mezd v soukromé sféře není dán jen možnostmi podnikatelů - je potřeba, aby podnikatelská sféra byla v tomto směru pod přiměřeným tlakem, neboť zdanění zaměstnanců je podstatně efektivnější než zdanění jejich zaměstnavatelů, což státu přináší potřebné příjmy, zároveň to podporuje domácí spotřebu, což je pro ekonomiku rovněž významně pozitivní) . Na druhou stranu překotné a nepřiměřené zvyšování platů ve veřejném sektoru může ekonomice značně ublížit, jak popisuje autorka blogu. Považuji za rozumné, že předchozí vláda v tomto směru podpořila ekonomiku zvýšením platů ve veřejné sféře ( k čemuž jí dopomohl mj. i zlepšený výběr daní), nelze tak ale činit bezhlavě dál. Vždy je potřeba akcentovat aktuální možnosti naší ekonomiky. Vystupování naší nové ministryně zatím moc nenasvědčuje tomu, že by si toho byla dostatečně vědoma.

1 9
možnosti
TT

Nelepší funkčnost státu je, když se organizovaně a hromadně ruší jeho přebujelé složky. Dobrý stát je ten, na který si člověk vzpomene tak jednou do roka.

12 0
možnosti
KK

Oni ti socani mají v geniálních receptech tradici.

Petra Buzková v jednom rozhovoru naznačila jak bez zbytečného učení se zvýšit českou vzdělanost: "z učňáků uděláme průmyslovky a z průmyslovek lycea".

Miroslav Grégr: "dejte mě 100 miliard a já vám rozhýbu ekonomiku".

Občas si myslím, že místo vlády elit si z nás některé partaje dělají pr..l. :-/

25 0
možnosti
PV

soudružka ministryně by měla získat když ne první, tak alespoň druhou cenu na výstavě v Budapešti:-)

19 0
možnosti
JH

J76a80n 68H57y76n54e35k

3. 8. 2018 12:20

Tak nějak jsem to vyjádřil i já, jen tak, v jedné diskusi. Bylo to sice drobet hrubější vyjádření, ale závěr úplně stejný. Ono někdy, když poslouchám ty politology z nejmenovaných univerzit a vědeckých ústavů, a co jich máme, tak je to také docela zábavné.

15 0
možnosti

Škoda té reklamy na knížku. Jinak celý blog zlatit.

4 2
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,31
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články