Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

Samé zjednodušování a překrucování, to se bude líbit... ;-)

2 5
možnosti
BV

Je zajímavé,že antiglobalizační národovci začali své odpůrce nazývat "neomarxisty". A vůbec jim nevadí,že komunisté (tzn.marxisté v původním slova významu) jsou jejich spojenci - v boji proti globalizaci,uprchlíkům atd.

Já osobně se domnívám se, že ty dva termíny, "neomarxisté" a "marxisté", by neměly být v přímém rozporu. A pokud jsou - např. pokud dospějeme k závěru,že marxisté z KSČM a "neomarxisté", tak jak je používá Šichtařová a spol., jsou naprosto protikladní - antiglobalističtí a protiuprchličtí marxisté z KSČM,oproti globalistickým "neomarxistům" (zde kritizovaným za to,že nejsou dostatečně národovecky protiuprchličtí) - čili pokud jsou takto v naprostém rozporu - je buď s definicí "marxistů" nebo definicí "neomarxistů" něco "v nepořádku". A protože to,že by komunisté z KSČM "nebyli marxisté", by bylo tvrzení opravdu velmi "podivuhodné", nezbývá mi než konstatovat,že "něco v nepořádku" je s používáním toho slova "neomarxisté". Prostě "neomarxisté" a "marxisté",pokud ty obě slova mají dávat smysl, musí mít velmi podobných znaků. Např. podobně jako "neonacisté" a "nacisté". Tam je to zřejmé. Jediný rozdíl mezi těmito dvěma kategoriemi je v podstatě ten,že nacismus vznikl před 2.svět.válkou a byl čistě germánský - kdežto za neonacismus se dnes označuje hnutí navazující na nacismus a vzniklé po 2.svět.válce - a zároveň není neonacismus vázán na příslušnost ke germánskému etniku.

Ale protože ti,kdo razí termín "neomarxisté", podsouvají "neomarxistům" vlastnosti,které jsou v naprostém protikladu k vlastnostem, které vykazují marxisté (skuteční marxisté, marxisté,o nichž nikdo nepochybuje,že jsou marxisté), nezbývá mi než konstatovat,že termín "neomarxismus" je jen prázdnou skořápkou,kterou používají lidé, kteří vůbec netuší, o čem mluví. TO je skutečná nálepka, když už je v blogu řeč o nálepkování. A že by někdo "nálepkoval" někoho,kdo bojuje proti uprchlíkům (např. vykřikuje "ani jednoho uprchlíka") slovem xenofob...to je hodně velká "útlocitnost",nezdá se vám?

4 4
možnosti
JP

Znáte to o voze a o koze? Kam se vám vytratil proletářský internacionalismus anebo hlásání toho jediného správného názoru?

2 0
možnosti
KS

Já mám pocit, že paní Šichtařová vždy po nějaké výbušné události pár dnů počká, na kterou stranu se přikloní veřejné mínění a pak tím směrem udeří blogem. Místo aby to dělala opačně, aby se snažila sama přinášet nějaké myšlenky, které by spouštěly další události. Tomuhle se říká přijít s křížkem po funuse.

5 1
možnosti

Spíš "svézt se na vlně" - snadný zisk.

2 0
možnosti
VS

"a jeho názory za „lži, nesmysly, výmysly a dezinformace“. Neboli podle Lukeše by Jakl měl patrně mlčet"

Říci, že někdo lže, neznamená, že by měl mlčet. Znamená to, že lže.

5 0
možnosti
MJ

frustrovaný Igorek sjel hned ze startu moderátora za to, že by tam koňský ohon ani neměl být natož si dovolit sdělit svůj názor, který je v rozporu s Igorkovým levičáckým vnímáním světa

1 2
možnosti
JB

Naproti tomu populista je definován jako osoba, která nabízí sice prvoplánově líbivá, ale prakticky neuskutečnitelná řešení ekonomických či sociálních problémů.

Zdroj: https://sichtarova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=672202

Ne, popuplista je historicky politik, který zcela úmyslně rozděluje společnost agresivní rétorikou proti její části (obvykle "vládnouccí třídě"), kterou prezentuje jako čisté zlo a na druhé straně všechny ostatní protlačuje jako utlačované chudáky, kterým je jenom křivděno ze strany té zlé a zkorumpované elity.

3 1
možnosti
BV

>>Pro mě tihle novodobí údajní „liberálové“ jsou ve skutečnosti jen prachobyčejní neomarxisté.<<

OK. A pro mě jsou ti xenofobové, o kterých jste tak "hezky" psala, zas recipročně prachobyčejní neonacisté.

Čili asi si od teď začnu pokaždé, když zas někdo bude blábolit o "neomarxismu", to jeho blábolení překládat jako by právě řekl "já jsem neonacista".

5 1
možnosti
BV

>>Jo, to známe. To jsme tu už měli bratru nějakých jednačtyřicet let. Kdo by to byl tehdá v devětaosmdesátém řekl, že se nám tenhle nešvar rozšíří i do Ameriky, co?<<

A co když je to trochu jinak, paní Šichtařová? Co když se do Ameriky "rozšířil" trochu jiný nešvar? Např. ten, že americký prezident si notuje s ruským a splečně kritizují americké tajné služby? Což je v době, kdy ruské tajné služby vedou evidentní hybridní válku proti Západu tak trochu... trumpetovské, nemyslíte?

2 1
možnosti
BV

>>Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: někteří lidé si začali myslet, že na základě svého politického přesvědčení jsou „lepší“ než druzí.<<

Ano. Tzv. "vlastenci" - ta ty to sedí dokonale.

3 0
možnosti
BV

oprava: NA ty to sedí dokonale.

0 0
možnosti
JC

Jakl a Šichtařová by měli oba mlčet ....

3 2
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,00
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články