Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

I16v55o 27P56a62t61t92a

9. 7. 2018 9:12

Článek založený na chybných předpokladech, viz, cituji: "Vymíráme. I řada jiných národů vymírá. Je to definiční znak bohatých společností". Ano, hromadně vymíráme od r. 1996, kdy se naplno projevil vliv nové daňové a sociální legislativy převzaté Klausovou vládou v r. 1992, s platností od 1. 1. 1993 (Aktuálně - v roce 2017 jsme vymírali tempem 108 nenarozených dětí denně). Nenarozených do vyrovnaní populační bilance 10 milionové populace. Nejedná se ale o "definiční znak bohatých společností". Jde o zrcadlový obraz Husákových dětí. Za G. Husáka stát masivně přidal rodičům peníze na pokrytí nákladů výchovy dětí v rodině. Výsledek: v průběhu tří let stoupla porodnost o 33 000 novorozenců ročně. Za V. Klause stát sebral rodičům peníze na výchovu dětí v rodině. Peníze, které si sami vydělali! Výsledek: v letech 1994 - 1996 klesla porodnost o 30 500 novorozenců ročně a to trvale (Hiršl M., Studie, časopis Demografie, 2004, 46: 166 až 176).

0 0
možnosti
VM

Musím říct, že takto zmatený příspěvek už jsem dlouho neviděla. Budí to ve mně dojem, že se autorka někde dočetla o tom, že existují jacísi antinatalisté. Nechtěla ztrácet čas tím, že by si o nich něco více zjistila, tak zkrátka splácala dohromady vše, co jí napadlo. Nakonec osvědčené "postřehy" typu bezdětní politici jsou zhoubou lidstva, bezdětní nám vysávají důchodový systém či migranti jsou zlo apod., nikdy nezklamou. A i když s tématem antinatalismu nutně nesouvisejí, nebo jen okrajově, část čtenářů si s autorkou na všechny ty zlé jedince ráda zanadává. A karma je zajištěna.

Co mi ovšem na článku vadí asi ještě více než zmatenost a laciná snaha o zalíbení se je arogance, se kterou je napsán. Nemusím rozhodnutí nemít děti chápat. Označovat ale ty, kteří ho udělali, za cvoky, je totéž jako označovat tak někoho, kdo si těch dětí pořídí třeba pět. Ani to by totiž nebyla zrovna ideální "norma".

0 0
možnosti
Foto

I47v95o 67P48a17t95t78a

9. 7. 2018 9:37

Ale ano! Bezdětní nám jako starobní důchodci skutečně vysávají důchodový systém. Starobní důchody jsou výnosy z vkladů do výchovy dětí (definice platná v mezigeneračně financovaných systémech, jako je ten náš). Vy patrně věříte, že si na svůj důchod odkládáte peníze z odvodu sociálního pojištění! Nic proti Vám, podobného omylu se dopustili soudci Ústavního soudu v Brně v cause soudce K. Sochora, kterému se nelíbilo, že jako důchodce obdrží méně než zaplatil na sociálním pojištění. Ale konkrétně: Bezdětný vloží na svůj starobní důchod v průměru 400 000,- Kč, což jsou přerozdělené daně částečně použité např. na školství. Následně bezdětný jako důchodce v průměru odčerpá dva miliony korun, tj. rozdíl ve výši 1 600 000,- Kč je tunel do státního důchodového systému! Aktuálně se jedná o pouhých 10 % ze sumy důchodcům vyplácené, tj. o 43,44 miliardy korun v r. 2018. Takže ten tunel je aktuálně 43,44 mld. Kč : 365 dní = 119 milionů korun denně. To je ale maličkost, jednak z toho důvodu, že v době odchodu ročníků ze 70. let stoupne tunelování z aktuálních 10 % na 33 % z hodnoty vyplácených důchodů. Za druhé se jedná o zakrývání skutečnosti, že bezdětným nemá kdo z odvodu sociálního "pojištění" financovat důchody, což je hlavní důvod (80 %), při rozhodování mladých zda si pořídí děti nebo zůstanou bezdětní.

1 2
možnosti
Foto

A jake reseni mate pro ty prelidnene oblasti ? Byla jste nekdy v Africe ? Videla jste ploty, ktere chrani divoka zvirata, aby je lide nezbastily ?

1 0
možnosti
Foto

I55v97o 66P62a75t11t24a

9. 7. 2018 10:00

To je jednoduché. Zavést jim tam "Vyspělý sociální stát". V praxi to znamená že stát sebere rodičům peníze na výchovu dětí v rodině. Peníze, které si sami vydělali! To je jen první krok. Dalším krokem k zaručeně TRVALE nízké porodnosti je zavedení důchodového systému, ve kterém nejsou zohledněny náklady na výchovu dětí. Úspěch je předem zaručen. Na přelomu let 50. a 60. si to vyzkoušelo Německo, u nás jsme to zavedli k 1. 1. 1993 a mezi lety 1994 - 96 klesla porodnost o 30 500 novorozenců ročně.

1 0
možnosti
Foto

Lidí je moc a tečka. Zabíráme životní prostor ostatním živočichům čím dál víc. Kolik druhů jsme totálně vyhubili? Najděte si to. :(

Afrika se vůbec nechová racionálně. Pozoruji na zvířatech kolem sebe (resp. letos hlavně na ptactvu), že když nejsou dobré podmínky, tak rodinu nezaloží. Afričani se ale množí, aniž by je zajímalo, jak rodinu uživí. Tak jako ostatní věci, i porodnost by se měla řídit heslem "všeho s míru". Takže je špatně děti nemít vůbec, ale zrovna tak je špatně mít jich deset. Ideální stav je za každého člověka zplodit jednu náhradu, sem tam některá rodina jednoho až dva navíc pro vyrovnání různých smutných ztrát (nemoc, nehoda, teroristický útok apod.).

Každopádně souhlasím, aby v čele států stáli lidé s dětmi, kterým není lhostejné, v jakém stavu zemi přenechají potomkům.

3 0
možnosti
JL

Mně to připadá jako pseudoproblém - ta bezdětnost jako program. Bezdětnost totiž byla vždycky, jen to nebyla ideologie, ale někdo se stal starou pannou a někdo starým mládencem - nerozmnožili se. Země se přelidňuje a bude nadále, vyplývá to z medicínského pokroku a dostatku potravin. Problém nastane většinou tehdy, když už na ty potraviny není, pak začnou války a hladomory. Paní Merkelová a spol se tváří, že všechny problémy vyřešíme - každému selskému rozumu je to patrné, že je to nesmysl. Nemůžete řešit problémy Afriky, kde žije miliarda lidí a za 20 let jich bude o 500 milionů více - ne, to si musí řešit oni sami. To samé Asie - není vzdálená doba, kdy Čína a Indie budou mít dohromady 3 miliardy lidí. Ale tam lidský život nehrál nikdy valnou roli - oni si s tím poradí. Paradoxní je, nikdy se o tom v této souvislosti nemluví, že Sibiř, Aljaška nebo Kanada jsou obrovské plochy prakticky prázdné.

1 0
možnosti
KS

Mezi mými vrstevníky je mnoho takových, co nemají děti, aby se nemuseli omezovat, nebo mají jen jedno, aby mu mohli poskytnout vše na sto procent a ne na padesát, kdyby měli dvě. A je mi líto svých dětí, že kromě našich důchodů budu muset přispívat minimálně na jednoho takového dalšího. Představoval bych si mít důchod tak kolem dvaceti tisíc. S manželkou je to dohromady čtyřicet, s dalším člověkem navíc šedesát. Takže naše dvě děti přijdou každý měsíc o šedesát tisíc ze svého platu? To je samozřejmě nesmysl, takže budeme všichni rádi za šest tisíc důchodu. Přitom řešení není složité. Ať se stanoví nějaká nízká částka pro všechny, třeba těch šest tisíc. A pak ať každý dostává tři nebo pět procent z platu svých dětí. Kdo jich měl víc a investoval víc peněz do jejich rozvoje a vzdělání, ten bude mít taky vyšší důchod.

1 0
možnosti

Jen mě napadlo, zda byste měl stejný názor, kdybyste děti mít nemohl.

0 0
možnosti
TK

K tomu zpochybňování přelidnění: Je možné, že by se do domu paní Šichtářové vešlo až 50 dětí a možná by jich i tolik uživila. Ale určitě nepovažuje za rozumbé ai jich tolik pořizovat. A se Zemí je to stejné.

2 0
možnosti
Foto

I80v81o 14P39a15t69t82a

9. 7. 2018 10:22

Paní Šichtařová výchovou více než dvou dětí přispívá k udržení státního důchodového systému i pro bezdětné důchodce. O své dividendy z investic do výchovy dětí se v účetně špatně vedeném státním důchodovém systému rozdělí s bezdětnými důchodci. Přelidnění? Jak kde. Myslete globálně, jednejte lokálně!

0 0
možnosti

Jeste drobnost: Theresa Mayová s manželem se o děti snažila a neuspěla. Spojovat takové lidi s antinatalisty je (hodně) mírně řečeno neslušné.

3 0
možnosti
KS

Spíš tím mělo být řečeno, že kdyby děti měla, pravděpodobně by nebyla premiérkou.

0 0
možnosti

"V poslední době pozoruji mezi lidmi novou fobii: strach z přelidnění." Pozoroval některý čtenář v poslední době koelm sebe také strach z přelidnění jako novinku?

"Přispívají k ní jak různí ekologičtí aktivisté ..." Kteří?

"tak třeba i nedávná imigrační krize" Z kontextu je jasné, že autorka mluví u migrační vlně v roce 2015, což byli lidé v naprosté většině ze Syrie a tedy utíkající před válkou.

"Fobie to asi musí být hodně velká, protože ti, kdo jí podlehli, vykazují dost drastická „řešení“.

Tento týden vyšla zpráva, že v Alžírsku vyvážejí nechtěné imigranty do pouště, kde je nechávají vlastnímu osudu." Takže antinatalisté, kteřé autorka pozoruje mezi lidmi, nějak souvisejí s migranty v Alžírské poušti?

"Podle jiných i tohle je „řešení“ přelidnění." Podle kterých?

A jen tak na okraj, Arthur Schopenhauer je zmíněn hned na začátku stránky o antinatalismu na wikipedii. Oceňuji autorčiny rešerše;-) Ovšem google mi na heslo "čeští antinatalisté" vrací na prvním místě tento blog paní Šichtařové ... Prostě myšlenky antiantinatalistů zde vidíme přehledně rozpracované, teď už jen zbývá identifikovat myšlenky českých antinatalistů.

2 3
možnosti
JH

Tak jsem si prošel diskusi a žasnu nad tou plejádou česky píšících géniů.

0 0
možnosti
  • Počet článků 683
  • Celková karma 44,16
  • Průměrná čtenost 20243x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články