Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Naprosto výborný článek! Jen si dovoluji doplnit, že už na konci 19. století tisk varoval před přelidněním, lidé si mohli v novinách běžně přečíst varování, že hranice dvou miliard lidí je krajní mez, kterou naše planeta už nezvládne.

Děkuji Vám, že jste zmínila Thomase Roberta Malthuse. Z mnoha jeho myšlenek doslova mrazí. Ten byl ochoten sterilizovat dělníky, aby se "lůza nemnožila".

Četl jsem jednu studii, podle které například Súdán disponuje tak ohromnými přírodními zdroji a kvalitní půdou, že by byl schopen uživit a zabezpečit surovinami celou Afriku. Ale kvůli násilnému a nevýkonnému společenskému systému patří Súdán k nejbídnějším zemím světa.

Problémem naší planety není přelidnění, ale násilí, závist, chamtivost, lenost a bezcitnost. Stačí se podívat, v jakém celospolečenském marastu jsou všechny země, kde hraje nějakou roli islám.

14 2
možnosti
Foto

Titulek a karma samy o sobě dost děsí... :-/

3 0
možnosti
JS

je to vtipné, i obdivovatelé autorky zde píší, že nesouhlasí,ale karma obrovská...zajímavé!

0 0
možnosti
MG

Dovoluji si předložit pozornosti ctěného obecenstva připomenutí, že velký počet potomstva mají zejména ti jedinci, kteří jsou neschopní řádně o ně pečovat a zajistit jim přežití do dospělosti. Jako například hmyz všeho druhu, dále nižší obratlovci atd. Čím výše stojí jedinec na stupni vývoje, tím méně potomků má. Názor, že cvoci se nemnoží je tedy dosti zkreslený.

9 1
možnosti
JH

Je to dobře napsané,má to logiku, ale je to velmi citlivé téma, určitě vyvolá větší diskusi, jako ekonom bych se do toho nepouštěl.

2 0
možnosti
Foto

ano, děkuji...jako chytrý ekonom víte, že jsme opět na poli ekonomie, která zdaleka není zrcadlem toho, že všechny partnerské páry užívají života růžových výhod sociálního státu, co se - (vážně paní Šichtařová) vždycky postará?... a převelice si rozmýšlejí i počet dětí. Dost možná ti, co dětí mnoho, nebo vůbec, nechtějí - já vím, že často i sobci, - také třeba nechtějí systém tří čtyř prací a své děti skoro nevidět. Citlivé téma prostě a chytří ekonomové vědí, proč být v pozadí.

2 0
možnosti
Foto

Na to, že se mi většina vašich článků hodně líbí, tenhle se, myslím, nepovedl.

6 0
možnosti
AL

Rozumný článek :-)

0 0
možnosti
MD

Antinatalita je dobrovolne lidske rozhodnuti. I kdyz i to je sporne. Poruchy pohlavni orientace jsou z rozhodnuti prirody. Ac ma oboje ma stejny dopad ty druhe jsou uz ze svych projevu rozhodne mene sympaticke.

1 0
možnosti
Foto

Nabízí se otázka, jak velký primitiv člověk musí být aby se nechal zblbnout videem kde si chlápek hraje s koulema. :)

0 1
možnosti
Foto

jestli jediným smyslem lidského života je množit se tak jste právě Homo sapiens přirovnala ke králíkovi-ale chápu že si zoufale potřebuje odůvodnit svojí životní volbu-ale to byla vaše volba, nemáte právo ji vnucovat jiným nebo je dokonce odsuzovat

P.S. a to nejsem bezdětná

4 8
možnosti
MP

Ale to je zcela pravdivé tvrzení, jako lidé jsme pořád jen trochu chytřejší zvířata a rozmnožovat se potřebujeme, abychom jako populace nezanikli. To není výmysl nikoho, tak to prostě v přírodě funguje. Můžeme vymyslet nebo postavit sebelepší věci, ale pokud vymřeme, tak to bude k ničemu. Leda by to později třeba převzali delfíni nebo něco jiného, co se začne společensky rozvíjet, ale to je přece zcela zbytečné, když už tu jsme my...

1 0
možnosti
Foto

Tak třeba Geobbels měl 6 dětí,máte pocit,že byl proto nějak lepší než Hitler?Co takhle Stalin,ten měl také několik dětí,myslel proto na budoucnost Ruska?Tak by se dalo dlouho pokračovat,protože většina diktátoru jsou alfa samci,kteří plodí spoustu dětí.To co jste napsala je hodně nesmyslné....

6 0
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 43,30
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články