Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Příspěvek je přece jen příliš zjednodušující a v jistém smyslu je, alespoň podle mě, i poněkud primitivní.....

1 0
možnosti
Foto

Moc rád bych se od Vás dozvěděl, kde konkrétně vidíte onen primitivismus...

0 0
možnosti
EH

Nevím, jestli je antinatalismus užitečné hnutí nebo další okopávka jako veganství, transgender (co bychom si počali, kdyby nebylo proti čemu se vymezit), ale jedno je jisté - druhu homo sapiens vyhynutí nehrozí.

A co se týče politiků - kvitují, že nemusí dělit svoji pozornost mezi práci a rodinu. Kdysi pracovaly jenom svobodné ženy a mateřství se bralo na plný úvazek. Že pak nerozumí dětem a neřeší budoucnost? Politik často není ani lékař, ani senior, ani kuřák, ani gay a rozhoduje za nemocné, důchodce, minority...

0 0
možnosti
Foto

Antinatalismus se přeceňuje. Já třeba ani nevím, kde je nejbližší uliční organizace Sdružení za dobrovolné vyhynutí lidstva.

1 0
možnosti
Foto

O78t42a 30B37l89a51ž17e52k

2. 7. 2018 9:46

Jsem otcem dvou dětí - a jsem antinatalista. Faleš ? Rozpor ? Ne - proč ? Kdyby byla naše průměrná porodnost 2,0 dítěte na matku, bude nás pomaličku ubývat, protože pro rovnovážný stav je zapotřebí 2,1. Nepléduji za úředníky a nařízení, která budou každé rodině nařizovat právě 2,0 dítěte anebo méně.. Není potřeba - mohu-li věřit statistice z internetu, skutečnost je u našich českých matek 1,6. Katastrofa ? Ne - proč ? Kdybychom totálně stopli imigraci, bude nás časem ne deset, ale devět, pak osm milionů - a pak se dost možná kyvadlo samo zastaví - natolik důvěřuji skrytému řádu a jakési vyšší moudrosti, která na nás dohlíží. A že takto neutáhneme důchody ? Leccos lze řešit přestavbou daňového systému, věkem odchodu do důchodu, ale také jistým utažením opasků - myslím, že na to my máme. Dovedu si představit i totální zrušení důchodů. O něco by se snížily daně, ale pokud by tak bylo rozhodnuto s dostatečným předstihem (řekněme 20 let), lidé by si začali na stáří odkládat - a také dost možná rodit více dětí - aby se o rodiče časem postarali - to by bylo takové nejpřirozenější utahování opasků. Tedy - množit se kvůli důchodovému systému považuji za naprosto nepatřičné. Pravda - problém je ta většinová a chudší část světové populace. Je z velké části ta "tmavá". Bohužel - zatím stále není nositelkou pokroku - spíše naopak zmaru. Tady je moje rozumování krátké - leda bych rozvedl svoje oblíbené téma - prosazení novodobého kolonialismu. Ale to by bylo další téma - a už i tak jsem se rozkecal až dost...

2 0
možnosti
MM

Dle mého názoru zbytečně dlouhý článek o poměrně jednoduché věci - antinatalismus je sice určitý filozofický postoj, nicméně antinatalisty je pár teoretiků (a nebo řekněme filosofů) a to je celé. Lidi nechtějící mít děti najdeme především ve vyspělejších zemích a jejich postoj nemá s žádnou filozofií nic společného - prostě děti nechtějí, protože to přináší zodpovědnost, časovou i finanční náročnost a omezení komfortu. Je prostě mnoho lidí, kteří se nechtějí starat o nikoho jiného (než o sebe), protože by to mohlo znamenat, že by se nemohli věnovat svým zálibám, nemohli by mít nejnovější mobily, značkové oblečení a boty, nemohli by jezdit na dovolené do exotických zemí, navštěvovat posilovny, solária atd. No a nemalé množství lidí pak nechce děti kvůli tomu, protože se obávají, že by rodina mohla brzdit jejich kariéru. Naše společnost se prostě postupně mění ve společenství osamělých egoistů a to je celé. Opačným extrémem jsou pak lidé v rozvojových zemích - krom "dělání dětí" nic moc neumějí a tak ani nic jiného (krom nábožensky, politicky a nebo etnicky motivovaného válčení) nedělají a proto jich přibývá víc než je zdrávo.

2 0
možnosti
JR

J68a98n 81R65á21ž

1. 7. 2018 16:36

Bagatelizace faktu, že v některých částech planety došlo k obrovskému přemožení lidí, jehož výsledkem je, že lidé tam žijící už nemají možnost vyprodukovat základní potraviny umožňujících jejich přežití a abstrahování toho, že zejména v takto přelidněných oblastech dochází už teď k nevratnému mizení zdrojů pitné vody, což vyvolá obrovské nejprve lokání a později i globální konflikty, udělalo bezcenný celý text.

1 0
možnosti
JD

Ovšem kdo přispíval na školu antinatalistům? Přeci lidé, kteří platili své i cizí děti.

A co bezdětní, ti nepřispívali? Klasický argumentační faul.

1 0
možnosti
JR

J52a88n 85R43á95ž

1. 7. 2018 16:50

S textem autorky blogu sice nesouhlasím, ale přesto jsem Vámi doporučený text přečetl. Výsledekm je, že s ním nesouhlasím, ale přesto pro poznání myšlení antinatalistů doporučuji také přečíst.

Mne v něm zaujala zejména tato pasáž:

" Kromě toho, antinatalisté zvládají umění, které by Šichtařové velmi prospělo: činit správná rozlišení na těch správných místech. Proto také (antinatalisté) rozlišují mezi otázkou, zda je dobré, aby nějaký život vůbec začal a otázkou, zda je dobré, aby existující život skončil. I když by pro nějaký konkrétní život, třeba Markéty Šichtařové, ekonomky, bylo lepší, kdyby vůbec nezačal, neznamená to, že když už ji tady máme, bylo by pro ni lepší, aby zemřela. A když už tu je, myslí si antinatalisté, tak by měla přemýšlet nad tím, jestli pro její možné potomky nebude lepší, aby vůbec nebyli."

Že by tento text u mne vzbudil nějaké sympatie k sektě antinatalistů, se řící nedá!

0 0
možnosti
ST

Paní Šichtařová, přečtěte si aspoň jeden jediný článek o Leilani Münterové. Pak možná pochopíte, že u ní se rozhodně nejedná jen o pózu.

1 0
možnosti
Foto

V textech Markéty Šichtařové se systematicky po dlouhou dobu objevuje celá řada argumentačních klamů. Někdy vzniknou tím, že nad svým texty moc nepřemýšlí, a ty bychom jí snad mohli odpustit, ale někdy v nich můžeme odpustit, někdy jsou ale zcela úmyslné. Vystudovala sice ekonomii, ale v logice, či rétorice pokulhává. Viz výrok, kde se zabývá bezdětností některých evropských politicích, jež označuje za antinatalisty a spojuje to s tím, že politikové jsou často monstra. Přečtěte si důkladně tuto pasáž. Já jsem zde objevila klam daný vyloučením, irelevantní závěr, podsunutý argument, unáhlené zobecnění a bylo by jich více. Když si to přečte člověk rychle, tak zajásá, jak je článek výstižný, když nad tím začne přemýšlet do důsledků, zjistí, že je do značné míry manipulativní.

9 2
možnosti
Foto

velice manipulativníR^

ostatně opakovaně označit za cvoka někoho kdo stejně jako ona nevidí smysl života v rozmnožování, naznačit že tito lidé jsou zbyteční a sebevražda by byla nejlepším řešením jak planetu zbavit těch co žijí na úkor jiných, to je dost přes čáruRv:-/

2 1
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,36
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články