Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MG

Co se vlastně stalo? ČNB musela Singera snížit sazby, protože jinak by celá Evropa chtěla koruny. Následkem toho lidé toužící po nemovitostech si na ně mohli půjčit. Protože předtím byly útoky vysoké a recese, byla cena bytů nízká. A protože byla cena bytů nízká, nestavěly se. Jakmile ale začali lidé kupovat za nízké ceny na nízký úrok nemovitosti a začlo jich ubývat, začala jejich cena stoupat. Zda se tedy, že jediná chyba je, že ČNB nemohla přísnější kritéria bankám nařídit a ze to nemohla udělat už před rokem.

0 0
možnosti
Foto

Tak Amerika byla objevena nejpozději roku 1492. Nejpřitažlivější na blogerce M. Šichtářové jsou její vlasy.

0 0
možnosti
BD

Paní autorka zná jistě matematiku. Dnes jde lehce namodelovat cokoliv. Ale závislost mezi kupní silou peněz,hypotékami,úrokovými sazbami a počtem lidí,kteří budou muset jít do splácení hypoték má jasná pravidla. A tak jde jen o politické harašení při příchodu k zapojení do společné měny Euro. A to se tají kurz při připojení koruny do systému.

Chápete to drahé ovečky ?V

0 0
možnosti
JB

Představa, že ČNB vnucuje bankám peníze je dost komická ;-D

ČNB může dělat obchody, dostat na trh koruny nákupem různých aktiv, ale fakt nemůže dát bankám pistoli k hlavě a vnutit jim peníze ;-D

1 0
možnosti
BD

Jste na velkém omylu i když to možná tušíte. Nákupem různých aktiv nikdo nezbohatne. A ČNB není neomezený vládce peněz. MMF je nad nimi, a o tom to je.

0 0
možnosti

Těch důvodů aktuálního růstu cen nemovitostí je více. A škrtnul bych jeden z těch důvodů, který jste uvedla a to nucení bank do poskytování hypoték, aby se ČNB zbavila peněz. To je totiž úplný nesmysl. Takhle to nefunguje.

Růst cen nemovitostí je markantní převážně v Praze a velkých městech, zbytek spíš stagnuje. Logicky je za tím hlavně poptávka.

0 0
možnosti
TM

Nízké úroky jsou sice argument, ale daleko podstatnější je, že se například v Praze staví celé tohle volební období pět tisíc bytů ročně, což je tak akorát prostá reprodukce. Když povolovací proces projektu trvá sedm let, tak to si mohou dovolit jen nejsilnější developeří - nikdo jiný nemůže mít tak dlouho peníze "ve vzduchu". Čili - celý růst objemu hypoték jde těm velkým developerům ve vyšších cenách, přičemž část z toho jsou platby dané neschopností tohoto magistrátu a obecně tohoto stavu umožnit nějakou smysluplnnou stavební činnost. Kdyby ceny rostly normálně nebo byly plus mínus stabilní a v Praze se stavělo dvacet tisíc bytů ročně, což je zhruba potřeba, tak by ČNB nemusela dělat nic. Jinými slovy autorka otáčí příčinu a následek. A Prahu beru jen jako nejvíc fatální případ, ono to jinde není o nic lepší.

0 0
možnosti
MG

Dvacet tisíc bytu stavět v Praze rocne potřeba není. To by vedlo k přírůstku obyvatel 300 tisíc osob za deset let a 1 milion za třicet let. Čili je to skutečně nesmysl. Vystavba zhruba tisíc bytů ročně zhruba odpovídá přirozenému růstu města. To je třicet tisíc bytů za třicet roku, není potřeba, aby město rostlo rychleji.

0 0
možnosti
MN

Ještě bych si dovolil drobný výcuc z médií:

Časovaná bomba, blíží se krize. A budeme bezbranní, varuje Markéta Šichtařová

Řítíme se do další krize, všechno tomu nasvědčuje. Markéta Šichtařová bije na poplach

Šichtařová (Next Finance): Evropa míří do pekel, na akcie a dluhopisy nyní zapomeňte.

Ještě deset let bude klid, pak přijde kolaps, popsala ekonomka Šichtařová

Šichtařová objevila průšvih: Pozor, hrozí nám krize. A všichni na to kašlou

Varovná slova Šichtařové s Pikorou: Krize s velkým K je na spadnutí. Bude to brzy

Čeká nás velká krize. Udeří už v horizontu měsíců, varuje ekonomka

R^

2 0
možnosti

Také bych ocenil, že autorka doprovází každý signál neodvratně se blížící apokalypsy zářícím úsměvem :-)

1 0
možnosti
MN

Konečně zas článek na ekonomické téma! Nejdřív nám sdělíte, že manžel je ňouma, pak, že ekonomika je na tom taky blbě... a na závěr katastrofická vize, že to jde všechno do kytek a nedá se nic dělat. R^

To je styl, jak když jste začínala blogovat! Akorát tehdy jste dávala do úvodu kromě "manžel je ňouma" ještě nějaké to pokakané mimčo, což vaši vizi ekonomické apokalypsy dobře podtrhlo R^

1 0
možnosti
Foto

J88a62n 79E58l40i24á92š

17. 6. 2018 7:26

Problém je, že o ekonomických otázkach, o všetkých zákonoch rozhodujú politici... Guvernér národnej banky vie, čo treba urobiť, aby ekonomika fungovala správne, ale vie aj to, že ak o niečom rozhodne správne, riskuje svoj flek... Takže radšej rozhodne pekne a potom sa kopí chyba na chybu...

0 0
možnosti
Foto

Není pravda, že hypotéky si v bankách před doporučením České národní banky brali lidé, od kterých to nebylo rozumné. Díky přísné kontrole bank nemohli. Banky působící v ČR, byly, i přes intervence ČNB jedny z nejzdravějších v celé EU, a to díky tomu, že si bedlivě prověřovaly, komu dají a komu nedají hypotéku. Zkoumalo se, zda je člověk solventní, zdravý a solidní a bude mít vůli hypotéku splácet. Navíc rozkládaly hypotéku třeba na 25 let, aby nemusel splácet částku, jež by mu třeba výpadek platu, když by přešel z jedné práce do druhé, nepokryl. Prověřují si i například to, zda člověk kouří. A kuřákům mohou dle svého vlastního uvážení hypotéku zamítnout. U nás není hypotéční trh tak přehřátý, jak se nyní zdá. Přehřátější je v Londýně, kde všechny byty skoupili Rusové, Saúdi atp. a mají řadu bytů prázdných, nechávají si je jako své letní rezidence. Možná lehce přehřáté jsou ceny nemovitostí v našem hlavním městě, kde se spekuluje s tím, že v centru města nové byty zkrátka nebudou a byty se pronajímají v rámci Rbnb, jež by se mělo vést jako běžná ubytovací služba a řádně danit. Navíc u nás stále není zakázáno stavět si svépomocí do určitého rozměru reality, u větší plochy se stejně staví svépomocí a fixluje se to. Podle mě stále ještě nemovitosti nejsou přepálené. Tady na menším městě jde stále sehnat relativně levnou nemovitost. Lidé se například chtějí přestěhovat do jiného města a tak ji prodávají, anebo chtějí místo jednoho domu, který nejde vytopit, raději středně velký byt. Drahé jsou celkem už i parcely. Omezení 45 procent platu na splátku hypotéky je rozumné u středněpříjmových rodin, ale zcela nesmyslná je podmínka, aby člověk, jenž si bere hypotéku mohl dosáhnout na hypotéku v úrovni svých 9 ročních platů. Ideální je hypotéku rozpožit na 25 ale i 35 let, samozřejmě do doby v předůchodovém věku. Doufejme jen, že se banky budou samostatné a nebudou se tímto hloupým doporučením řídit.

1 1
možnosti
VE

Když byla kontrola klientů bankami tak přísná, poč jí teď radí ČNB zpřísnit?

2 0
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,06
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články