Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

K častému argumentu, proč o státním svátku ten zákaz nakupování "vnucovat všem", bych měl tuto odpověď: Třeba proto, že je státní svátek? My Češi na jednu stranu teoreticky uznáváme, že státní svátek je významný den naší historie, který bychom měli ctít (už kvůli předkům), na druhou stranu ale běda, pokud by ten svátek znamenal vzít nám kus "té naší svobody nakupování v hypermarketech". Není to trochu schizofrenní? Jestli jsme opravdu natolik přízemní, že nám na té svobodě nakupování tolik záleží, zrušme tedy státní svátky a užívejme si hypermarketů! A bude to zcela legitimní.

Ale pokud chceme státní svátek opravdu uctít, neměli bychom podle mého názoru k tomuto dni přistupovat ve stylu "paráda, máme volno, hurá do hypermarketů", ale jako ke dni, který pro náš národ nese něco hlubšího a holt to také znamená určité omezení konzumu (lapidárně řečeno).

Zkrátka, hybrid ve stylu "státního nakupovacího svátku" se mi nezdá tím pravým ořechovým.

0 0
možnosti
KL

s osekavanim svobod mate pravdu. a kupte si normalni mrazak.

0 0
možnosti
IK

I75v84o 80K36v24ě22t83o67ň

17. 5. 2018 10:28

Přesně. Když se po válce začalo znárodňovat, taky to nešlo nejdříve na kolaboranty pak na velkoprůmyslníky, pak na banky, velké podniky, menší podniky, manufaktury, dílny., kulaky, majitelé domů...všechny. Celý proces trval cca 7 let a lidé si nejprve říkali "dobře jim tak"...až se to dotklo ve finále i jich a byl klid. Každá sebemenší trhlinka v hrázi vede dříve nebo později k jejímu protržení. a politici se samozřejmě vždy zaklínají "vyšším dobrem"... Jenže lidi už ztratili instinkty, "ztloustli" a zlenivěli, nechápou hodnotu svobodného rozhodování a konání, takže ten trend je bohužel jasný a bojím se že bez velkého společenského otřesu nevratný.

0 0
možnosti
VB

Chceme se mít jako v Německu a Rakousku (kde se mimochodem v neděli zavírá), ale zároveň bychom si rádi zachovali naše východní křupanství, tj. nepodřizování se morálce, etice, tradici, nejsme ochotni jakkoliv se omezit. To nikdy nemůže fungovat.

2 2
možnosti
LT

Hmm, podivné. My jsme letos v Rakousku v neděli v supermarketech nakupovali. Asi máte staré informace pane Baráku.

0 0
možnosti
JV

Potřebovala jste napsat svůj názor na zavřené supermarkety o svátcích. Dobře. Ale proč k tomu píšete srdceryvný "příběh" o vaší rodině, které se přes noc zkazily všechny potraviny v mrazáku a ledničce8-o, takže jste v Praze nebyla schopna nasytit své chudáky děti jinak, než suchary s medem? Trapné, bohužel.

4 0
možnosti

Jo a mimochodem, argument, že když o svátcích musí být ve velkých obchodech zavřeno, takže zaměstnanci mohou zůstat doma, bývá běžně naprosto lichý. V tyto dny se totiž dohání to, co se nestíhá za provozu. Dělají se inventury, dohání se byrokracie, třídí se všechno kolem, dělají se opravy... Naprostá většina personálu je nastoupení v práci. Takže se tu prosím neohánějte tím, že pracovníci supermarketů mají být právo doma, protože stejně nejsou.

1 0
možnosti
RR

R92o92m31a70n 74R82o71u19n

15. 5. 2018 20:45

To je zase kravina !! Pokud autorka nespala 24 hodin či nemá mrazák z muzea, zcela jistě z něj "necrčela" voda. I kdyby se stalo, že proudový chránič vypne celý okruh, moderní mrazák je na výpadky proudu vybaven poměrně slušnou tepelnou izolací.

Ale budiž, tekl mrazák... Nicméně i kdyby tomu tak ze záhadného důvodu bylo, tak jedna rodina nepřežije jeden den? Potažmo v Praze, kde je tisíce možností, kde nakoupit i v době svátku? Či prostě jít mimořádně na oběd do restaurace?

Inu autorce vůbec nejde o ten jeden "hrůzostrašný" den. Ona jednoduše nesouhlasí se zákonem č. 223/2016 Sb, který není žádným omezováním ze strany státu, ale ochrannou prostých obyčejných lidí - prodavaček a prodavačů.

Srovnání s odhalením sochy Karla Heinricha Marxe v Trevíru je zcela zcestné.

Mimochodem i já "musím" o svátcích zavřít tři obchody, které vlastním. A rozhodně se z toho nepos...

2 1
možnosti

Ochranou prodavaček a prodavačů je ten zákon proč? Respektive proč se chrání prodavači a prodavačky a ne ostatní pracující? Proč soused má mít ženu o svátku doma a já ne jen proto, že je doktorka? Hm?

3 0
možnosti
Foto

Dokonale napsano. Akorat nekteri prispevovatele to nepochopili. Ze to neni o tom, ze bychom umreli hlady, ale o neustalem omezovani ze strany statu. To utahovani sroubu je uz prilis silne.

2 0
možnosti
VB

Řeči, slova, pokrok, modernita....... Abyste neumřela hlady.

Měřítkem svobody v Česku je jezdit autem bez omezení pravidly, kouřit a odhazovat vajgle kde mě napadne, mít čokla a aby se mu přizpůsobovali všichni okolo, moci i na Štědrý den se jít se prohazovat do supráče (v otrhaných riflích).

0 1
možnosti
JK

No jasně, máte recht, všechno bych to zakázal, hlavně to nošení riflí. Vždyť to jsou vlastně americké montérky, jako bychom neměli svoje, žejo.

2 0
možnosti
MM

Zavřená lednice plná chlazených potravin se oteplí ze 6 st.C na 12 st C asi za 12 až 14 hodin.

Čím je plnější, tím déle vydrží chladná.

Při teplotě 12 st. se běžné čerstvé potraviny včetně chlazeného masa nezkazí. To nemusím připomínat.

Uzavřený mrazákový box plný masa a mražených potravin se oteplí z mínus 12 st.C na 0 st,C asi za 16 až 20 hodin.

----

Za tento podivuhodný příběh o nešťastné rodině bez jídla nemohu dát karmu.

Už snad právě proto, že na vině je státní svátek a prodavačky doma s rodinami.

Znám spousty prodejen potravin do 200 m2, které mají otevřeno každý den až do večera.

----

... a Karkulka pak toho vlka snědla....( bože, co to plácám)

7 1
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,58
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články