Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Nevím, proč ekonomové už asi 10 let stále dokola opakují písničku o tom, že na důchody nebude, když to každý, kdo má mozek, chápe, a kdo to nechápe, asi má své důvody, proč je mu to jedno: (například s chystá umřít nebo vystěhovat na Kanárské ostrovy nebo do Dubaje). Mne by spíše zajímalo, proč se stát stále zadlužuje, vysvětlil to někdy nějaký ekonom pořádně a bez demagogie? Nejde přece o investování, které má smysl, je-li vratné, ale o pouhé vyhazování peněz. Pak tu máme hrozbu vysychání země - kdo to zaplatí? Můj názor: lidé v malém si umějí poradit-jsou přirozeně inteligentní. Ale jak se začneme pohybovat v řádech tisíců obyvatel, začne se rozhazovat. Tak například energie: už delší dobu se mlčí, jen občas probleskne zpráva, že je potřeba postavit další jadernou elektrárnu. Ale: proč se v naší obci svítí v době, kdy už je ráno světlo, proč se svítí nadměrně v době, kdy po ulicích nikdo nechodí a jedno auto jede za minutu? Asi to funguje na fotobuňky, auta snad nemají reflektory a lidi jsou slepí, elektřiny je moc a je potřeba ji nějak vyplývat, aby ČEZ měl na prémie? Kolik se takhle vyhazuje peněz celostátně? Nikdo nepoví. Možná se to jednou dozvíme, ale to už bude pozdě. Pozdě je možná už nyní.

0 0
možnosti
LE

Ono to asi většina lidí i chápe, že spořit si na důchod je dobré. Problém je v tom, že také většina lidí na to spoření nemá. Při dnešních platech je to ještě pořád od výplaty k výplatě.:-/

1 0
možnosti
DB

Přesně tak, přes 65% ekonomicky činného obyvatelstva nedosahuje svými příjmy na průměrný plat pře 30tis. A tito lidé opravdu žijí od výplaty k výplatě. Z čeho asi mají šetřit? A na druhé straně tady stát neustále vytváří další a další "důležité" instituce a úřady, které spolknou neuvěřitelnou spoustu peněz z rozpočtu. A k tomu ještě ty neziskovky. Stát by namísto rozšiřování počtu lidí placených z rozpočtu tyto pozice měl naopak snižoval. Tím by se ušetřily miliardy. Ale to je asi z říše utopie.

1 0
možnosti
JH

S něčím souhlasím, s něčím ne.

1) stát se musí chovat efektivněji a lidem musí zbývat víc peněz na to, aby si rozhodli, za co je utratí/investují. Stav, kdy na 2 nevýdělečné (děti, důchodci, VŠICHNI státní zaměstnanci, nezaměstnaní,imigranti,....) je kdo ví jestli jeden hodnoty tvořící je dlouhodobě neudržitelný. Tím spíše, že se tenhle poměr ještě zhoršuje. Důsledkem je, že soukromý zaměstnanec rozhoduje, za co utratí vydělané, pouze u cca 30% toho, co mu zaměstnavatel chce zaplatit.

2) obecně funguje čím větší blahobyt, tím méně dětí. A děti jsou základ budoucnosti. Ten, kdo neměl/nevychoval děti by obrazně řečeno neměl mít nárok na státní důchod z průběžného systému a měl by se opravdu postarat sám o sebe i na stáří. (=nezajistil si nástupce, kteří na jeho důchod v jeho stáří budou vydělávat). A kdo jich do stavu, kdy jeho děti pracují, vychoval hodně, měl by mít státní důchod velmi slušný.

Výše uvedené se zdánlivě důchodové reformy netýká, ale jakákoliv smysluplná reforma se bez zohlednění výše uvedeného nevytvoří.

1 0
možnosti
DM

Spousta lidí ten nepodmíněný příjem nechápe. To nemá být "dávka" na bezpracný život v luxusu, něco na styl Kuvajtu, ale základní příjem, který člověku umožní nebydlet pod mostem a nepojít hlady. Pokud někdo bude chtít víc, bude se muset snažit.

0 0
možnosti
RB

Ale pokud to přelejvá (třeba i neexistující) peníze, tak je to pro ty potentáty dostačující. Oni dobře vědí, že nic netrvá věčně a proto kujou železo TEĎ a to jakýmkoliv způsobem, třeba i zjevnými nesmysly. Ze čtyřicetiletých vyhlídek mají stejnou srandu jako kdokoliv jiný.

0 0
možnosti
JP

Vážená paní Šichtařová,

normálně Vás čtu ráda, ale tentokrát jste vedle jak ta jedle. K tomu, abychom měli slušné důchody, musíme mít dobrý a prosperující průmysl. To jsme ale tzv. velkou privatizací dokonale zařízli. Za ohromného jásotu a potlesku našich nových zápaďáckých kamarádíčků jsme naše fabriky dílem zprivatizovali, dílem pozavírali, protože prý stát je nedovede řídit. Jak je dovede řídit soukromý majitel, nám předvedl naprosto dokonale Viktor Kožený a s ním další parta dobrodruhů. Montovny bohužel nejsou řešením, protože sice zaměstnají naše lidi, ale za mzdu o něco víc než minimální, ze které si lidi na důchod nenašetří, ale nic moc nedostane na odvodech ani stát, protože veškerý zisk poplyne do zahraničí. Neboť tam jsou majitelé a taky jejich vlastní důchodci, my jsme pro ně jen levnou pracovní silou. Západní kamarádíčci potřebovali nová odbytiště a likvidaci konkurence, obojí jsme jim dali plnými hrstmi, ovšem k naší škodě.

Dále: pokud budeme chtít mít v budoucnosti slušné důchody, budeme muset mít taky kvalitní školství, které by z našich dětí vychovalo odborníky. Protože naše budoucnost jaxi bohužel není v počtu dětí. Kdyby byla, byli by Afričané nejbohatší na celé planetě, u nás by byli nejbohatší romské rodiny. Víte, ale oni nejsou bohatými proto, že mají hodně dětí, ale proto, že jejich děti NIC NEUMÍ!!! Pro bohatství celé společnosti, a tedy i slušné důchody, jsou důležité děti, které NĚCO UMÍ!! Budu radši, když bude mít rodina třeba jen jedno nebo dvě děti, ale ty budou pracovité, minimálně se vyučí, případně získají vyšší vzdělání (jistě, mohou být i děti postižené, ale těch nebývá toli,abychom je jako společnost nedokázali uživit). Pokud ale budeme v rámci pseudohumanity podporovat množení lemplů, kteří už několika generacích nepracují a jen natahují pracky po sociálních dávkách, tak je něco špatně. Nejenže to snižuje zdroje pro rozumné důchody, ale neustále to zvyšuje nároky na sociální dávky.

3 2
možnosti
JP

Pokračování: No, a my jsme to ještě zkombinovali s inkluzí ve školství. Jako by nám nestačilo zpundrované učňovské školství a stále se snižující nároky ve školství středním, kdy maturitu udělá pomalu každý nesvéprávný jedinec. V takovéto společnosti nejenže za nějakých 20 let nebudou zdroje na důchody, ale budeme na úrovni tak možná té nejposlednější rozvojové země. Minimálně děláme všechno pro to, abychom se k této úrovni co nejrychleji přiblížili.

4 0
možnosti
JK

Onehda nekdo prisel nekdo s tvrzenim, ze na dustojny duchod, ktery kombinuje vlastni uspory a statni duchod po dobu 20 let, je treba mit pri odchodu do duchodu nejake 3 miliony - a ackoliv to zni jako obrovska castka, jde o 12500 Kc mesicne nezapocitavaje v to inflaci. Takze to je fajn, ale rozhodne to neni tak, ze se bude takovy duchodce valet celou zimu na Bali. Je to tak. A taky to za pravdu pekne schytal ;) Kdyz si ovsem vetsina populace neumi vynasobit dve cisla a misto toho doufaji v zazrak prezentovany socialnimi experimentatory ve vlade, je to pak s nejakou reformou tezke. Lidi proste nechteji slyset pravdu, ze by si meli urvat z kazdeho sousta kus, aby jim na duchod neco zbylo.

0 0
možnosti

J70o57s87e91f 92Š42l24o91u46f

24. 4. 2018 17:29

Je třeba se zeptat kam se podělo: "vydělám tři koruny, jednu korunu splácím, za jednu korunu žiji, jednu korunu šetřím"

........................

A je úplně jedno, jestli vydělávám tři koruny a nebo třicet tisíc.

0 0
možnosti
JL

Důchodová "reforma" mi připomíná Armádu ČR, výstavbu dálnic nebo sociálních bytů: kupodivu politici to vždycky zařídili tak, aby se nic nedělo, bez ohledu na politické spektrum. Že by to byla nějaká domácí národní specialita? Mohli byto vyzkoumat třeba genetikové, proč to neumíme? Proč neumíme samozřejmě ani reformovat školství?

0 0
možnosti
JJ

J55a56n 81J42e41n81i13c

23. 4. 2018 16:49

Obávám se, že snahy o důstojné přežití je jen pouhá zástěrka pro rozdělení společnosti na hrstku vládnoucích a vyvolených a zbytek přežívajících a konzumujících.

Čím dál více obdivuji např. indiány pro jejich moudrost soužití s přírodou. Jejich chování bylo racionální a ctilo osobnost člověka. Kdybychom nechvátali za "blahobytem", který je stejně nesplnitelnou fikcí, pořád bychom měli dostatek zdrojů a byli bychom šťastnější.

Dnešní snaha o "lepší" budoucnost nebo možnost mít více než druhý, či si dovolit cokoliv, je holý nesmysl. V honbě za něčím lepším, což vyplývá z našich vymytých hlav, se točíme ve spirále. V roce R je daná věc super. Kdo ji nemá, tak mu ujel vlak a kdoví co. V roce R+10 je stejná věc jen obyčejné placebo s vedlejšími účinky. Na odstanění vedeljších účinků musíme udělat 10 nových úřadů, institucí a vyškolit špičkové vědce. V roce R+20 se to vše opakuje, jen o další otáčku ve spirále dále.

A tak jsme se dostali v těchto nesmyslech tak daleko, že už se zdroje nestačí obnovovat a drancujeme to, co nám dává život na úkor budoucích generací.

Pokud je to někomu k smíchu tak se opratně zeptám: Do jaké míry můžete odporovat lékaři ve zvolené metodě léčby? Proč nám HW a SW koncerny diktuji, co musíme používat? A když by náhodou chtěl někdo používat i nadále třeba 10 let starý O.S., protože mu to vyhovuje, tak až se mu porouchá starý počítač, tak už nenajde nový HW, na který by si to nainstaloval. Definice zákazníka a poskytovatele služeb se obrátila a ze zákazníka je služebníček co škemrá. Má sice pocit, že je to opačně, ale nerozezná, že je manipulován.

Jen málo lidem dochází, že celé tohle divadlo a drancování planety je podřizeno jedinému cíli: přerozdělení majetku pro pár lidí a ovládnutí zbytku světa. Sem tam se najde někdo, kdo to přibrzdí, ale těžko se najde někdo, kdo by to zastavil či dokonce otočil...

Máme násobně víc, než kolik potřebujeme ke šťastnému životu a stejně nám to nestačí. Proč?

2 0
možnosti

J36o93s46e23f 52Š59l94o24u59f

24. 4. 2018 17:33

"Máme násobně víc, než kolik potřebujeme ke šťastnému životu a stejně nám to nestačí. Proč?"

....................................

Ptáte se proč? Protože chceme mít víc, než ten druhý.

1 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti
  • Počet článků 683
  • Celková karma 44,25
  • Průměrná čtenost 20243x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články