Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Tak oni si přece obživu shání. Nejen prací dá se živit.

0 0
možnosti
KV

Garantovaný příjem pro ostatní nedostupné má přes sociální výhody naše národnostní menšina. Dnes někoho z nich vidět pracovat je vzácnost.

3 0
možnosti
PM

A vy pracujete s rozpočtem a nebo jste tak naivní?

0 0
možnosti
PS

P83e71t64r 50S36k22á74c47e47l

22. 4. 2018 23:23

Souhlasím se závěrem, že každý si musí spořit sám. Ale - sdělím sladké tajemství:

Již v roce 1993 prý prosadil pan Václav Klaus ve vládě převod přibližně 330 miliard Kč z důchodového účtu do státního rozpočtu, čímž pokryl tehdejší problémy. Důchodový účet byl prostě zrušen. Spojil důchodový fond se státním rozpočtem.

I proto bylo možné oddlužovat banky, aby se obratem ruky prodaly zahraničním společnostem. Nezávislí ekonomové jsou toho názoru, že by měl být vytvořen opět státní důchodový fond, do něhož by nesměla žádná vláda zasahovat. Sdělil Otakar Zmítko.

Můj šéf z ČKD nám sdělil, že v roce 1919 zastupoval ČKD před důchodovým úřadem v Praze. Ten začínal s kancelářemi v katakombách, stejně jako jsou ve filmu "Katakomby". Okna do chodníků apod. Za 2 (slovy:dva) roky z vlastních výnosů postavili palác, který slouží dodnes! Systém fungoval v našich krajinách celé minulé století, navzdory dvou totalitním obdobím, tedy vládám v nich. Paradoxně za vlády svobodného lidu (demokracie) po roce 1992 nastaly potíže...

V rodné obci jsem znal řadu pracovitých lidí, kteří se buďto ani první výplaty důchodu nedočkali anebo jej užili jen krátce, dva či tři roky. Koncem prosince 2011 jsem se byl rozloučit s kamarádem z dětství o dva roky mladším. Jeden rok čerpal důchod a 42 roků si na něj přispíval. Kam se poukázal rozdíl z jeho příspěvků na důchod?Je vůbec zpracována nějaká studie odpovídající na tuto otázku?

0 1
možnosti
DB

pravděpodobně to někdo bude vědě, kam se poděly jeho peníze............ale tak je to s veškerým pojištěním.............když se pojistíte a nikdy neudělá autonehodu, kam šly ty vaše peníze???

Takže s pojištěním je to tak, že je to nejhorší investice, kterou kdo kdy udělá, ale udělat ji musí, protože nikdy nedokáže dopředu vědět, co se stane a jestli náhodou nebude to pojištění i potřebovat

A jako všechno co kdy člověk vymyslel dobrého, je možné toto vždy nějak i zneužít.......

Důchodové pojištění je pojištění a jedná se systém průběžného financování, a tak tedy vás kamarád, který 42 let platil, neplatil sobě ale někomu jinému, tak jako jemu platil někdo jiný..........také se tomu v odborné západní literatuře říkalo generační dohoda........

Takže jak váš náhle dna pojištění jako takové a i váš náhled na přispívání do systému důchodového pojištění jsou velmi nedokonalé

1 0
možnosti

Na uchopeni konceptu zakladniho prijmu to chce prece jen neco vic, nez selsky rozum predvedeny v clanku.

Jako vsechno ma nejake vyhody,nejake nevyhody a predevsim nejaky ucel a pouzitelnost.

Je urceny pro opravdu bohatou spolecnost, kde by mel zajistovat socialni smir, tim, ze se lide nemusi bat, ze skonci na ulici a umrou hlady.

Rezie na toto prerozdelovani je nizka. V bohate spolecnosti je pouhe prezivani pro vetsinu lidi neprijatelne,takze masova demotivace nehrozi.

Zakladni prijem je nakladna zalezitost, ktera se vyplati jen po dosazeni urcite urovne blahobytu.

Zakladni prijem by primarne nemel slouzit jako nastroj k pacifikaci mas, protoze pak by prave vedl k rozkolu ve spolecnosti.

To jsou ramcova vychodiska pro diskusi, zda je takova vec ucelna treba i u nas.

0 1
možnosti
DB

v případě, že 99% práce budou vykonávat roboti,a lidé nebudou mít žádný příjem z práce, pak je tedy oněch 5 000 měsíčně nesmysl..........za dnešních cenu by to muselo být cca 30 000 měsíčně na osobu minimálně včetně dětí, protože volný čas je nutné nějak naplnit...a tedy dejme tomu i zážitky, jenže jak cestování tak i vstupné do hradů a zámků něco stoji a k tomu i jídlo v restauraci je dražší než doma a tak dále...........

Pochopitelně tato změna přijde krok za krokem.........porovnejte kolik lidí vyrábělo jedno auto v roce 1918 a jak je to s výrobou aut dnes ...a kolik práce při výrově aut udělají roboti.......

Tento proces je vidět i na přesunu pracovní síly ze zemědělství do průmyslu, z průmyslu do služeb........přesun do čtvrtého sektoru není tak mohutný, protože tam je nutný minimální předpoklad a to je vysoké IQ...a to nemá každý....čísla o procentech pracovní síly v jednotlivých státech a jednotlivých sektorech leze poměrně jednoduše sehnat na internetu.........

Ano jedná se o to, že bude muset být značný blahobyt, ale ten není dán 5000 korunami měsíčně .........protože robotizace bude z počátku velmi drahá, tak jak to bylo i s počítači, až se budou roboti vyrábět na běžícím pásu, budou levnější....dokud budou roboti dost drazí , budou je nakupovat a používat jen státy velmi vyspělé s vysokou mzdovou hladinou........viz USA kde jsou již roboti používání pro jisté policejní pomocné práce......a SRN, kde se již testuje v plném provozu několik mnoho autobusů bez řidiče......atp

0 0
možnosti
Foto

J81i36ř82í 51L56i67b25e20r

22. 4. 2018 21:21

Maje čtyři děti, snad jsem se k důchodovému problému postavil čelem. Za článek karma R^

8 0
možnosti

J22o98s35e98f 47Š68l53o34u56f

24. 4. 2018 17:56

Určitě jste se postavil, a nejenom čelem. To však jak jistě víte nestačí. Je potřeba potomky řádně vychovávat, dohlédnout, aby z nich byly řádní , vzdělaní a zodpovědní občané společnosti, kteří Vám Vaši péči (půjčku) budou ochotni také vrátit.

1 0
možnosti
Foto

Sociální výdaje státu na rok 2018 se plánují ve výši 650mld Kč. Což dělá bratru cca 5200,- Kč na hlavu měsíčně. To jako ZNP není zrovna moc.

Přechodnou dobu by možná pokryl výpadek platů pro státní zaměstnance a prodej, či pronájem uvolněných nemovitostí, ale stejně to pořád bude málo na to, aby se ZNP dostal na nějakou únosnou mez 10-15000,- Kč na hlavu. Za což by možná šlo žít někde "v chaloupce na samotě" (pohled pražské náplavy - je mi jasné, že nemálo lidí s tímto příjmem musí v současné době vyžít).

Nestačí tedy jen zavést ZNP. Musí se změnit celá společnost, a to se asi ze dne na den nestane.

0 0
možnosti
VB

takže se logicky aby ZNP mohl být vyšší musí víc vybrat, tedy vyšší daně, jiná cesta bohužel neni

0 0
možnosti
BD

spořit si individuálně na důchod je nesmysl. Ani Státní spoření nemá smysl. Dokonce i inflačnmí tlaky jsou nesmysl. Výhledově musí spoečnost fungovat na jiných principech než je nějaká podivná zásluhovost. Socialismus se dostává do vyšší fáze a bude vše jinak.

0 0
možnosti
DB

ani bych to nenazval socializmem ale jen další fází evoluce lidských skupin a další fází evoluce lidských ekonomických aktivit.....ale máte pravdu.............bude se velmi mnoho měnit.........

0 0
možnosti
MV

Místo neustálých experimentů by bylo vhodné zachovat současný stav - důchodový systém byl loni dokonce v mírném přebytku.

0 0
možnosti
Foto

Současný stav je dlouhodobě neudržitelný. Přebytek byl díky v současnosti jedoucí ekonomice, kdy se vybralo více na daních. To nebude trvat věčně.

Postupem času bude státní důchod spíše přilepšením k tomu, co si člověk dokáže během svého pracovního života našetřit.

0 0
možnosti
EC

P. Šichtařová, nemohu s Vámi souhlasit, že garantovaný příjem je levicový a ještě nesmysl. Odbourání megabyrokracie přerozdělující soc. dávky podle shromažďovaných (většinou nepravdivých/tedy morálka) informací, účelové rozvody, účelové pěstounské péče (rodina) apod jsou pravicové hodnoty.

Garantovaný příjem, bych si dnes představoval na 2K na dítě a 5K na dospělého, tedy jen na přežití, s tím, že se lidé budou snažit si jakkoliv legálně přivydělat.

Důchodcům postupně individuálně navíc vracet jimi již zaplacené příspěvky do důchodového systému.

Dětem jako bonus třeba 1K navíc každý měsíc za řádně dokončený ročník ve škole, cílové prémie za přijímačky na SŠ a VŠ, prémie za maturitu apod.

Taktéž Váš názor, že by zanikla současná férová soutěž a lidé by zakrněli, se míjí s realitou, protože toto neexistuje. Vítězí ne ti nejpilnější, nejnadanější, ale ti, co jsou schopni dojit stát (a s nimi se skromněji vezou jejich kamarádi a pohůnci). Tedy já nemám co bránit, spíš naopak.

5 5
možnosti
EC

A zkusme si tipnout, co by takovýto ZP znamenal:

1) zrušení byrokratického aparátu pro všechny možné dávky včetně důchodů. Nahrazení 1 dávkou všem automaticky generovanou. Rozprodej budov a vybavení, konec podvodů s IT. Přesun úředníků na produktivní práci, tedy vytváření skutečných hodnot.

2) zánik podvodů s přerozdělováním (to má i morální aspekt pro společnost).

3) nastolení funkce rodiny a výchovy (odpadly by účelové rozvody, účelová pěstounská péče, podvody ze ZP), taktéž morální aspekt.

4) motivace všech k práci (byť i k příležitostné), neboť ZP by se nekrátil. Vytváření dalších hodnot.

5) snaha rodiny k studiu dětí a dosažení smysluplného vzdělání.

6) konec "obchodu s chudobou", taktéž ekonomický i morální aspekt.

Připomínám, že zaniklé důchody by byly nahrazeny součtem ZP + refundace již zaplacených příspěvků na důchod.

2 2
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 43,32
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články