Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Centrální banky mi připomínají ekonomické politbyro. Pár "moudrých" hlav si usmyslelo, že dokáží posoudit stav ekonomiky lépe než volný trh, skládající se z tisíců pozorovatelů v ní působících. Nejlépe to řekl švýcarský investor Marc Faber: "Centrální banky vytvoří globální socialismus".

https://www.cnbc.com/2016/03/13/marc-faber-central-banks-including-boj-ecb-federal-reserve-to-buy-everything-create-global-socialism.html

23 2
možnosti
SS

Kdyby stát vypustil svůj úřednický přebujelý a zaplevelený rybníček, tak by se ještě pár desítek tisíc lidí pro výrobu našlo. ale musí počítat s tím, že tempo ve výrobě je trochu jiné.

28 1
možnosti
TT

Pro výrobu by se nenašlo nic. Míst, pro které není potřebná žádná kvalifikace, dnes už moc není, takže by se leda tak prodavačky vrátily zpátky na minimální mzdu.

0 0
možnosti
Foto

Potřeboval tuhle můj drahý mužíček natočit jakési krátké video na svůj tablet, v němž by vysvětlil jeden ekonomický problém.

Zdroj: https://sichtarova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=654260

Dovoluji si k tomu podotknout, že problémy by se měly řešit a ne vysvětlovat. ;-)

Pochopitelně, než problém začneme řešit, tak je třeba udělat analýzu situace, problém a vše důležité, co s ním souvisí ,musíme nejprve dobře pochopit. To jste v článku myslím stručně v podstatě dobře udělala. Centrální banky, FED, ECB, BOJ, ČNB atd., by měly své intervence omezit na minimum.

2 1
možnosti
Foto

V ekonomické profesi není prakticky jediného člověka, jenž by zpochybňoval tezi o nutnosti existence centrálních bank. Souhlasí, že tržní soutěž je užitečná v mlékárenství, v autoprůmyslu a dalších sektorech, protože neúspěch socialismu ukázal, že bez trhu a konkurence ekonomika prostě nefunguje, jak má. Na druhou stranu mají za to, že jeden z nejdůležitějších statků v ekonomice - peníze - by měl být produkován monopolisticky centrální bankou, aniž bychom měli soutěžící dodavatele této komodity. Víra v tento peněžní socialismus je téměř všudypřítomná. Všudypřítomná je rovněž neschopnost těch ekonomů nahlédnout, že úroková míra je rovněž něco, co se utváří na trhu, nikoli cosi, co mají určovat centrální banky a potažmo vlády. Úroková míra je dána vzájemným působením celkové nabídky uspořených prostředků a poptávky po těchto prostředcích. Je to tržní fenomén. Ekonomové mají ve své většině za to, že nějaká instituce může určit, že míra bude taková a taková. Ve všech jiných oblastech by přitom řekli, že je to divné a nepřínosné.

Hans Hermann Hoppe - https://www.tyden.cz/rubriky/byznys/svet/prijde-dalsi-a-vetsi-krize-rika-profesor-ekonomie-hoppe_124375.html

10 2
možnosti
Foto

Problém je v tom, že v případě bank by jednalo o závod ke dnu, protože banka může "natisknout" peněz, co hrdlo ráčí.

2 1
možnosti
KP

Vzpomínám si paní Šichtařová na Vaše články z doby zahájení intervencí ČNB ptoti Kč. Negativní stanoviska k tomuto kroku jste odbyla konstatováním, že kritici nemají ty správné informace a odbornou erudici, aby mohli rozhodnutí ČNB hodnotit. Zdá se, že jste ex post procitla. Stejně procitnete až si za nějaký čas znovu přečtete svůj " spravedlivě rozhořčený" blog na adresu Tomia Okamury.

Nějak jsem se přestal s Vašimi blogy ztotožňovat.

1 13
možnosti
Foto

Tak to si vzpomínáte věru špatně.

4 0
možnosti
Foto

Jak to, že se přehřívá. V celé EU je míra nezaměstnanosti natolik vysoká, že je možné pracovníky dovážet do Česka celými vlaky družby. Stačí zvýšit platy na úroveň těch německých.

5 5
možnosti
Foto

Tomu se říká hraběcí rada.

3 3
možnosti
KT

Taky nevím, co by paní autorce pomohlo

4 9
možnosti
Foto

Určitě ji aspoň potěší zasvěcený, ale zároveň stylově osvěžující článek pana Trčálka. Doufám, že už se na něm začalo pracovat.

13 0
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 43,38
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články