Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dobrej článek, myslím, že dost vystžnej ve spoustě ohledů. Ale dost málo reálnej, protože v “českém podání podpory vrcholového sportu” je to ještě daleko horší, než jak píše obecně Markéta.

Mám mezi svými přáteli několik rodičů s docela talentovanými dětmi. A jedno se dokonce zalíbilo jednomu repre trenérovi. A tak Český lyžařský svaz rodičům předložil “reprezentační smlouvu”. Myslíte, že v ní byly řešeny bohaté a štědré podmínky pro talentovaněho sportovce? Hahaha! Sprosté výpalné pro svaz. Rodič musí sehnat XY peněz na přípravu svěho děcka, musí to smluvně nasměrovat na “svaz”, který z těch peněz dá zlomek na dítě, zbytek “spláchne” žumpa systému. Povinnost dítěte je účast na předepsaném počtu závodů a běda když ne, je rodič povinen platit penále ve výši desítek až stovek tisíc korun za “neplnění reprezentačních povinností” ... Nevěříte? Věřte!

Další můj známý dělá do fotbalu. Trénuje mladežníky. A dělá to asi dobře. Dokonce byl v jedné (velké a s hradem spřátelené) zemi jako velvyslanec FAČRu zakládat síť Fotbalových akademií. A co si myslíte, že se děje v mladežnickém věku s talenty? Normálně se s nimi “kupčí” přes agenty a manažery, kteří z toho mají neskutečné prachy. Jeden můj bývalý “šéf” (nikoliv přítel), velký podnikatel, dělá do golfu, protože jeho syn nechce pracovat a chce hrát golf... A tak se pořádají turnaje. A podporují mladé talenty. Jak? Chudým rodičům nabídne “smlouvu” na zajištění všeho potřebného za doživotní procenta z budoucích výnosů onoho malého sportovce... Ano, to je český svět sportu.

Moje děti jsou už dospělé, sportovci jsou to pouze amatérští. Naštěstí. Ale naneštěstí utrpěli všichni tři vysoce nadprůměrné nadání a vysokou inteligenci. Ten na biologii, ten na strojařinu a plasty, ten na elektrotechniku. A myslíte, že stát umí takové děti s mimořádným nadáním “inkludovat” ve svém vzdělávacím systému? Ani omylem! Kdyby syn nešel studovat PhD do Laussanne, kde si na sebe vydělá díky smlouvě s EPFL (škola), v Čechách by umřel hlady!

18 1
možnosti
MS

Opět to jenom potvrzuje moji otázku, kam ty miliardy do sportu tedy putují? Jestliže provoz ZUŠ stojí ročně cca 200 miliónů a výdaje na sport jsou v mld, kam se ty miliardy ztrácí?

1 0
možnosti
Foto

Medaile by měli jí na státní dluh !!!

0 2
možnosti
DP

Dle Sichtarovy je tedy vetsina civilizovanyho sveta banda hnupu, protoze podporuji sportovni tridy, sportoviste, atd. Bezte madam rict na olympiadu Nemcum, Italum, Rakusanum,

Americanum, ze jsou idioti a vy vite vsechno nejlip. Nekdy se da s Vama souhlasit. Obcas vypustite blabol, ze by se za nej ani Okamura nemusel stydet. To, ze podpora sportu po cesku je nekdy vec jina, ten vas trochu hloupy nazor neospravedlnuje.

2 10
možnosti
TB

A že by se třeba mohl podporovat méně, aby na tom neparazizovaly různé zájmové útvary, které jen nekale konkurují normálním firmám, to vás asi nenapadlo?

3 0
možnosti
MS

Stát do sportu musí mluvit, protože na sport posílá peníze.

Samozřejmě je zcela na místě otázka, jak se veřejné prostředky rozdělují a jak jsou efektivní.

Osobně jsem pro zcela minimální zatížení lidí daněmi, odvody a poplatky. Ať si lidé rozhodnou za své peníze, kam je budou investovat. Možná do ZUŠ nebo do sportu, lepší školy nebo do cestování.

10 0
možnosti
Foto

Kdybyste o situaci ve sportu alespoň něco tušila tak byste věděla, že např. malému fotbalistovi taky nikdo nekoupí kopačky, sálové kopačky, chrániče, tréninkový dres, termoprádlo, ... Věděla byste, že malého fotbalistu musíte dopravit na trénink, platíte mu různé soustředění, příspěvky do klubu,....

Rozhodně to není tak, že malí sportovci mají vše zaplaceno a rodiče to nic nestojí.

Stát dotuje různé aktivity dětí sport, hudbu, výtvarné kroužky, chovatelské organizace,.... A ano sport asi dostává nejvíce peněz což je docela logické vzhledem k tomu, že nejvíce dětí sportuje.

Jinak Váš článek je jak z učebnice popuplismu a demagogieRv

5 12
možnosti
TB

Když chce dělat fotbal, ať si to koupí za svoje. Tisíce firem to zvládnou bez dotací a mně taky nikdo posilovnu a bazén neproplácí. Ale tohle vy socialisté nikdy nepochopíte.

7 2
možnosti
OF

Hmmmmmm....

Autorka asi neumí ani kotoul a měla trojku z tělocviku.

Tělocvik a matematika jsou nejdůležitější předměty, říkal nám na gymplu jeden profesor.Plně s tím souhlasím.Sport je třeba podporovat. Co je lepší pro mladé ?Sportovat ̈nebo chlastat a hulit trávu ?

Karma 46 ... Pane bože, za co nás trestáš Šichtařovou ?Rv;-D

1 8
možnosti
Foto

H41a74n30a 52V79l84k16o47v23á

23. 2. 2018 21:55

Ha ha...jeden místní frajer by vám vysvětli (pod dojmem vyjádření bratra Ester Ledecké). že někteří sportovci jsou samá kalba a pařba...a proto hulváti...

Váš příspěvek se mi zdá podobně mimózního ražení.

1 0
možnosti
MS

Podle výroční zprávy České školní inspekce bylo na provoz ZUŠ v roce 2008 vynaloženo 209 555 196 Kč

http://www.csicr.cz/html/VZCSI_2007_08/resources/_pdfs_/0e8da0533bacb2026fcb96b4ea56cba0_25.pdf

V témže roce - tedy 2008 z analýzy ČOV šlo do sportu 7.7 mld Kč, ačkoli příjem ze sportu do státního rozpočtu v roce 2008 činil 8.8 - 11.4 mld Kč a velikost sportovního trhu se pohyboval v rozmezí 46.6 až 60 mld Kč.

http://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/co-rika-analyza-financovani-sportu-v-ceske-republice

Normální člověk se při takových číslech musí ptát. Opravdu jsou sportovci takový chudáci, že musí vedle umělců z konzervatoří žebrat o peníze? Jak je možné, že se sami nedokáží ufinancovat, jestliže byl v roce 2008 ze sportu příjem 8.8 až 11.4 mld a výdaj 7.7 mld?

1 0
možnosti

Ono to je strašně jednoduché. Budeme-li podporovat jen to, co teď a blízké budoucnosti bude přinášet přímý zisk, za chvíli zapláčeme, protože budeme mít prd.

Problém je v tom, jak nastavit kde je hranice. Co ještě podporovat a co ne? Každý máme tu hranici jinde a i jinde v různých oblastech. Třeba u sportu se většina lidí shodne, že by se měl podporovat mládežnický sport. Ale, nakolik podporovat? A pak se dostaneme na kluzkou rovinu dospělého sportu. Má se podporovat amatérský dospělý sport. I ten je pro nás hodně důležitý. A potom se dostaneme k oblíbenému profesionálnímu. Nakolik je důležité dávat dětem vzor, aby sami sportovali? Nakolik jsou pro národní hrdost důležité výhry? To, že jsou důležité, popře jen pár hlupáků. Ale, jak to vyčíslit?

0 0
možnosti
DB

to co zde hlásá paní Šichtařová je nehodné jakéhokoliv ekonoma.......jedná se totiž o nesmyslný kryptoanarchizmus......

Skutečnost je opakem k prohlášeném p.Šichtařové. Stát se musí snažit podporovat veškeré lidské kulturní a sportovní aktivity....jak víme z minulosti ....obrovské množství kulturních památek bylo použito jako stáje jen pro to, že stát vedli lidí nekulturní..........

A tak je nutné, aby stát podporoval sport, výzkum, kulturu ale i osvětu.......

3 5
možnosti
PM

A jako stát na to podporování bere peníze kde?

1 0
možnosti
Foto

"Ale vždycky to byli a vždycky to budou jen "blázniví" rodiče, kteří budou mít sílu vzepřít se unifikujícímu státnímu systému a kteří ve svých dětech rozvinou ty skvělé talenty."

Ne každý má to štěstí, že si to rodiče mohou dovolit finančně nezávisle podporovat sportovní zájmy svého potomka.

Jan Ledecký v nedávném rozhovoru (tuším web HN nebo Lidovky) říká, že jej sportování jeho dcery přišlo na 3 miliony ročně. Je velké štěstí, že má Ester takového otce, který si to může dovolit se "vzepřít" a být "nezávislý".

Kolik "běžných" dětí někoho takového ale má?

5 0
možnosti
PM

No jasně že nemá, když jim stát na daních sebere většinu z toho, co vydělají.

3 1
možnosti
  • Počet článků 688
  • Celková karma 42,94
  • Průměrná čtenost 20096x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články