Diskuse

Czexit?!

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Paní Šichtařová, doporučuji Vám se na rok odstěhovat do země mimo EU. Samozřejmě ne do Švýcarska, jak by to někteří Češi rádi chtěli. pak možná procitnete a nebudete psát takovéhle nesmysly.

7 6
možnosti
Foto

Dotace snižují životní úroveň? Fakt? Hm, to je úvaha hodná génia! Tím spíš, při znalosti toho, jak je v postkomunistických zemích tento "nástroj" pomoci a vypořádání se ze zaostalostí země, její ekonomiky, školství, životního prostředí atd. využíván - resp. zneužíván. No, ony už ty znaménka použitá v názvu jasně vypovídají o tom, jak to vnímáte - proč, to je na delší reakci a rozbor; článek je zavádějící, mnohdy nepravdivý - už ta premisa - strašení czexitem. Kdyby zde nikdo nevyvolával nenávistné nálady, kdyby nebyl navrhován zákon o referendu právě s podobným záměrem, těžko by mohl někdo "strašit" czexitem - ptejte se, co bylo dřív. Nebo si dál surfujte na těchto vlnách (nenávist, odpor apod.) - ale hlavně nelžete, ne? :-/Rv

20 13
možnosti
Foto

... a jen přípodotek - ti, co dotace čerpají, případně se na nich obohacují, ti naši životní úroveň zvedají, nebo taky snižují? Kolik pracovních míst a zakázek firem, které mají příjmy i z dotačních titulů, z budování i mnohdy nesmyslných a hlavně předražených projektů u nás žije? To patří také k tomu snižování životní úrovně? Nechápu, jak podobný nesmysl, může napsat ekonomicky vzdělaný člověk. :-(

0 0
možnosti
EH

Správně. Nač dělat experimenty, když stačí počkat na Brexit? Nehoří nám koudel u zadku, abychom museli honem honem z EU vypadnout. Ale jestli se vztahy zhorší (tlačení na migranty), jiná varianta nezbude. Nicméně byla by hloupost se nejprve nepokusit prosadit. Rozvod by taky měl být až poslední řešení.

9 1
možnosti
TS

Článek OK. Ale co mě osobně na czexitu vadí je to, že se objevil ihned po brexitu. Prostě stala se z toho z ničeho nic módní vlna a češi aniž by měli nějaký větší důvod chtějí prostě odejít. Asi jen proto, že odešla i VB, tak chceme odejít taky. Přitom do doby brexitu o tom nikdo nemluvil. Druhá věc, která mi vadí na našem přístupu v EU k EU je to, že jsme se tam prostě přihlásili a myslím si, že je dobré dodržovat jejich pravidla. Připodobním to k tomu, jako kdyby se člověk přihlásil do nějakého spolku, dejme tomu rybářů a rybářský spolek pro větší efektivitu nařídí členům koupit si stejné udice. Taky hned nebudu vystupovat ze spolku a dělat kvůli tomu problémy, ale budu se snažit podřídit. To samé je s EU. V EU mají všichni stejná pravidla, i zemědělci nebo kdokoliv jiný, ale jen čechům se nelíbí podřizovat se ostatním. Jsme prostě problémáři nejen v EU, ale možná i v NATU, kde nejsme schopni dodržovat 2% HDP na obranu. Myslím si, že to je českou morálkou.[>-]EUV

7 4
možnosti

kteri cesi? Nekde jsem cetl, ze pro vystoupeni je nyni 38%

0 0
možnosti
IH

I53v40o 17H90e54b63e80l54k48a

16. 2. 2018 11:51

Kdysi byla Šichtářová zajímavá a alespoň rámcově inovativní autorka. Dnes se z ní stala jen křiklounka bez podložených argumentů, která se evidentně jen chce lacině zalíbit. S jejími argumenty o tom, že negativní dopady Czexitu jsou jen o mstivosti EU, jsou tak brutálním způsobem zavádějící a manipulativní, až by člověk zvracel. Jen příkladem:

Ad 1) - bezpečnost - opravdu si myslíte, že by si Rusko dovolilo to stejné, co udělalo na Ukrajině, kdyby byla Ukrajina v EU a měla Schengen???

Ad 4) - Ano z Británie pomalu utíkají firmy a chystají svoje přesuny na kontinent. Definitivní rozhodnutí padne, až bude jasné, že se EU a GB nedohodnout. Pak to bude úprk ve velkém. O dopadech na Britské školství ani nemluvě.

Ad 6) - Švýcarsko těžce platí, za to, aby mělo volný přístup. Navíc si volný přístup a veškeré smlouvy vyjednávalo desítky let. My bychom na to měli dva roky. Opravdu si myslíte, že bude v ČR dostatek schopných právníků, ekonomů, vyjednavačů, aby tohle zvládli alespoň na úrovni Švýcarska???

Ad 7) - Proč by si ostatní státy s námi měli chtít uzavírat bilaterální dohody??? Kvůli tomu jsou v EU, aby jejich zájmy zastupovala a koordinovala. Všichni se v případě Czexitu na nás vybodnou a řeknou dohodněte si to v Bruselu.

Ad 8) - EU se nemstí, jen si je vědoma své síly a postavení a jako taková si stojí za svým a požaduje pro svoje členy to nejlepší. Zajímavé, že autorka nikde nenapsala v čem spatřuje tu MSTU. Ona je dostatečně chytrá, aby to nenapsala, protože sama dobře ví, že k žádné mstě nedochází. EU si jen trvá na logických podmínkách. Zavázali jste se k platbě, tak zaplaťte. Chcete po nás volný osob vašich občanů, my chceme to stejné. Chcete po nás volný přístup na trh, klidně, ale něco to bude stát. Normální a logické, každý by se na místě EU choval stejně. Proč autorka nezmíní v článku jedinou sankci EU vůči Británii??? Protože žádné pořádné sankce, co by stáli za zmínku nejsou.

Vůči tomu zmatek na britské straně asi ani nemá smysl komentovat.

17 14
možnosti

K 1 - UA se od CR lisi v mnohem -

a. jde o byvalou svazovouy republiku.

b. je v ni velka ruska mensina (zvlaste na krymu, kde tvorila vetsinu)

c. neni v NATO

d. nejmene podstatne - neni v EU

1 2
možnosti
JV

J37i44r45i 26V28r12a22b53e43c

16. 2. 2018 11:34

Brzo bude € za £ . Pak ale budou Angláni prskat.( I možná ze ztrátou Skotska a Severního Irska) :-(

3 2
možnosti
OM

to jsou vlhké sny eurosocanů

5 2
možnosti
VB

Tohle mudrování si můžete odpustit, kdybyste sledovala veřejnou pitvu vztahů Unie a Velké Británie, která jak známu vždy odhalí podstatu.

Takže tiše sledujte, jak násobně věší a méně na Unii závislá VB se vypořádá s vystoupením. A zatím to nějak drhne.

Víte, podobné argumenty jsem používal, když jako jediní nekomunisti jsme v Euroskeptické iniciativě přesvědčovali lidi proti vstupu (uznávám, mýlil jsem se a dnes jsem zastánce členství).

12 2
možnosti
AP

Takže podle Vás by měla evropská unie udělat co? Nechat Británii vstoupit na vnitřní trh, ale klidně ji nechat, aby dodržovala jenom 3 ze 4 svobod, protože se Británii ta čtvrtá nějak nehodí?

12 7
možnosti
Foto

I pro Vás. Kapitál nezná hranic, toliko trhy! A to neovlivní v reálu ani kde jaká ,,ochranářská opatření, rádoby diktáty, či různé sankce, atp.;-D G.B. je suverenní stát, ergo velmoc, a je výhradně jejím právem rozhodování o jejích věcechR^ A i v zájmu EU je hledat MOŽNÉ dohody, potažmo východiska. Ovšem nikoli diktovat;-)

6 4
možnosti

Na Anglii brexit dopadl už teď a to ještě ani nezačal a její ekonomika je s tou naší neporovnatelná... Velká Británie už totiž není pátou největší ekonomikou světa. Na šestou příčku ji odsunula Francie. V roce 2018 by se měl náskok Francie zvýšit ještě výrazněji.

Britské ministerstvo financí snížilo odhad růstu pro letošní rok ze dvou procent na 1,5 procenta. V příštím roce čeká růst o 1,4 procenta a v letech 2019 a 2020 růst HDP o 1,3 procenta ročně. V roce 2019 ji předstihne i Indie.

Na její ekonomiku má vliv nejistota ohledně budoucího uspořádání, hlavně podmínek zahraničního obchodu a pravidel poskytování finančních služeb v EU.

Británie směřuje k nejdelšímu propadu životní úrovně od začátku měření v 50. letech minulého století. Příjmy britských domácností mají dokonce postupně klesat ještě déle, i když ne tak prudce jako po poslední finanční krizi. Vyplývá to z analýzy britského výzkumného střediska Resolution Foundation, o níž informuje list The Independent.

10 6
možnosti
Foto

Vnitropolitic. boj na brit. scéně. Nic více a nic méně;-D A ani The I není až tak nezávislým mediem;-) Ona nemálo bude ochuzena odchodem především EU, ovšem o tom se raději příliš nemluví. A tedˇ se hledá, jak se jinde ,,nažrat, aby koza zůstala skoro celá":-P

3 2
možnosti
Foto

Takže obsah článku by se dal shrnout následovně: Vystoupení ČR z EU by bylo riskantním krokem, jehož dopady nelze zatím dost dobře odhadnout.

Czexit? Ne, děkuji!

15 7
možnosti
Foto

Není a nebude na pořadu nejen dne, ale vůbec;-) Jen jde o velice cinknutou politic. kartu na naší politic. scéně;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 43,38
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články