Diskuse

Czexit?!

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AP

případný czexit není jen o ekonomických důsledcích ale vzhledem k neřízené muslimské expanzi v celé západní Evropě to má i rozměr sociální a demografický. K čemu bude lidem bohatství a obchodní jistota EU, když bude v zemi nebezpečno a každá země bude enormně zatížena sociálními dávkami pro muslimské nezaměstnané? A co jejich porodnost, co jejich (ne)ochota se vůbec integrovat? To jsou mnohem závažnější faktory, které se musí při případném czexitu zvažovat.

4 1
možnosti
Foto

Tedy Markéto - skvěle napsané, vyargumentované a pěkně věcně rozčleněné - zkrátka - dobře zformulováno i zformátováno. JENŽE - CZEXIT - není jen o eKOnoMICE, obchodu a odchodu. Je třeba zvážit kulturní, politické a společenské dopady. Noční OKA-MŮRA z obecného referenda není totiž jen o CZEXITu, ale o naší téměř hysterické historii - být rebely, švejkovat, bít i být se o pravdu, pro pravdu pomocí lží, závisti, ješitnosti, lhostejnosti a především malosti. ANO - přiznejme si to, jsme malý, ale šikovný (jak se vryla jedna Trošku hloupá věta do českého podvědomí). TO ovšem neznamená, že na tom vyděláme, a přitom ne(ZA)tratíme své nejlepší přátele a partnery (samozřejmě myslím především ty zahraniční - i když ty SK, PL nebo z UKrajiny, či Vietnamu dost našinců za cizince nepovažuje)

1 0
možnosti
JS

R^Dobrá analýza stávajících politických a ekonomických vztahů v EU, ovšem mnohými diskutujícími bohužel nepochopená, protože ji berou jako jednostranný příklon k vystoupení z EU.

0 3
možnosti
IM

I50v15a64n 31M34i63n73á44ř

17. 2. 2018 22:56

Mstivost EU není u autorky rozhodně přehnaný argument. Vždyť trvalý nátlak na direktivní přijímání migrantských kvót je již teď - mstou za naší "neposlušnost". Velkoněmecká Führerin nám již teď vyhrožuje unijními sankcemi a nutí do zvrácené solidarity s muslimskými Araby.

Je nanejvýš pravděpodobné, že migrantskou expanzí zasažená západní Evropa, bude - důsledky - své multikulturní politiky .. přenášet stále více na nás.

10 3
možnosti
PV

Otázka: Co konkrétně ukládá Česku rozhodnutí Rady EU o zavedení tvz. uprchlických kvót, přijaté v roce 2015?

Odpověď: Nabízet, kolik uprchlíků jsme schopní kapacitně dočasně přijmout do uprchlických zařízení u nás a vést s nimi azylové řízení – bez nutnosti azyl udělit.

Zajímalo by mě kolik čechů zná tuto odpověď. Vy evidentně ne. :-P

7 0
možnosti
ZV

mě by opravdu zajímalo jaké obrovské výhody by pro nás czexit měl.Myslim ,že vůbec žádné.EU není dokonalá a nikdy dokonalá nebude tak jako ostatně cokoli jiného ,ale na vystoupení z ní nevidim nic pozitivního

6 1
možnosti
PV

Zdeněčku, že ty si to nečetl. RvEURv

2 3
možnosti
DS

D95a65n 79S40p51a70l

17. 2. 2018 16:19

Tato analýza na mnohé zapomíná. Všechny velké firmy v Česku, s několika výjimkami, jsou zahraniční. A ty malé české na těchto velkých životně závisí. Z dvaceti největších firem jsou české jen tři. V tom Švýcarsku je to přesně naopak. Časem, za několik generací, možná nějaký exit možný bude, ale nyní by to byla ekonomická sebevražda. Fatální pochybení.

Už jenom samotná existence veřejné debaty o Czexitu je velice nebezpečná, vzbuzuje obavy investorů a nejspíš mnozí začínají uvažovat o přesunutí výroby jinam – zájemců je vždycky dost. Hazardovat s takovým darem, jakým přijetí do EU bylo, navíc s darem, který si Češi ničím nezasloužili, se opravdu vymyká racionálnímu myšlení.

Brusel je obviňován ze všeho možného. Ale faktem je, že drtivá většina nešvarů v ČR je původu domácího. Jestli tedy někdo chce něco reformovat, česká kleptokratická vláda by byl dobrý začátek.

5 0
možnosti
JF

J98a82r27d73a 57F92i64c88e93k

17. 2. 2018 20:58

Na druhou stranu svého argumentování musíte přihodit skutečnost, že žádný investor (zahraniční majitel) nechce svoji investici odepsat, zahodit, ale naopak chce aby mu vynášela co nejvíc a co nejdéle. Je tedy v bytostném zájmu všech zahraničních vlastníků zachování funkčnosti jejich zdejších investic i po případném Czexitu. Dále přijetí do EU rozhodně nebylo žádným darem a navíc jsme museli splnit přístupové podmínky takže bylo zasloužené. Co se týče existence debaty o vystoupení, v poslední době jeho odpůrci tak mocně tlačí na pilu...

4 1
možnosti
JV

Jak tak sleduji ten Brexit, kdy Britanii nauctovali splatky jeste na nekolik let, tak vidim, ze nam by nauctovali - za ty dotace - na nekolik desitek let! V tom pripade bychom zvolili tvrdy Czexit, tzn. zadne splatky ale obchodni orientace na Cinu a RF.

0 1
možnosti
Foto

Příklad Švýcarska, jež má zajištěn vztah na jednotný trh, není zrovna to pravé ořechové. Bilaterální smlouvy z 1999 zahrnují volný pohyb osob, zboží, služeb, značné příspěvky do rozpočtu EU. Švýcaři sdílejí stejnou asylovou politiku s EU. V roce 2014 si odhlasovali, že by zavedli kvóty na pracovníky EU, ale to by znamenalo zrušení všech smluv, parlament to v roce 2016 zrušil. Nechápu v čem se EU UK tak strašně mstí, z jednotného trhu chce vystoupit konzervativní vláda UK sama, protože nechce respektovat podmínky EU, ani to minimum, co respektuje Švýcarsko. Fráze o mstivé EU se užívá spíše, aby podnítila u českých občanů averzi k EU. Slováci jsou s členství v EU spokojeni. Vůbec už nechápu, za co by na nás po možném odchodu, uvalila EU sankce jako na Rusko. To by zmrazila účty cca 150 osobám, za to že se podílely na vystoupení, anebo sankce na průmyslové společnosti. Sankce pro Rusko byly za anexi Krymu a válečné aktivity na Donbasu. EU k sankcím přistoupila až po dlouhém váhání, nebyly uvaleny ani za napadení Gruzie. Sankce dává EU výhradně zemím, jež porušují lidská práva, vyvíjí ilegální zbraňové systémy atp., obvykle kopíruje sankce USA anebo států OSN. Bilaterární smlouvy by se mohly vyjednat, nebylo by nám ze mstvy bráněno, ale jsou neuvěřitelně složité.

6 0
možnosti
Foto

Víte , teď prý úpíme pod diktátem Bruselu. Kdysi jsme úpěli pod knutou Habsburků. Je to docela srovnatelné. Na přelomu 19. a 20. století jsme prožívali "belle epoque", secese , začínalo kino a auta , klid a mír....

Nyní se máme nejlépe, jak jsme se kdy měli. To nepopírá snad ani Okamůra. Takže co dál : změňme to, vystupme z EU. Nechme si předepsat cla , naše výrobky na rozhodujících západních trzích podraží....ještě že pan prezident nám sežene odbyt v Číně , Kazachstánu a kdejaké Tramtárii...:-(

Mějme rozum.

18 4
možnosti
JS

Paní Markéto, bylo by krásné, být bez dotací. Ale jak potom chcete konkurovat zahraničním výrobkům a produktům, které jsou dotacemi ovlivněny? To zavedete na ně cla? Problém je ten, že domácí spotřeba nás neuživí. A odchod zahraničních investorů, kteří VB určitě po Brexitu nemine, by nás asi opravdu zdecimoval. VB je v úplně jiné situaci!

1 0
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,37
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články