Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JF

J72a92r48d71a 68F66i89c85e87k

15. 1. 2018 21:32

"všechny hlavní sociální sítě světa své uživatele sledují" - to jak moc jsou hlavní určují především uživatelé svým užíváním. Je čistě na každém jedinci, zda chce poskytnout svá data jako odměnu těmto korporacím, nebo i dalším poskytovatelům (na národní úrovni - centrum, seznam...) nebo se raději vydá cestou P2P sítí, které nemají žádný centrální server.

0 0
možnosti
PS

Mám jediné doporučení. Vyprdněte se na Facebook. Nepotřebujete ho. A pokud ano, je něco vadného ve vás. Zajděte si na pivko či víno se svými přáteli. Pokecejte si o čem chcete a budete v pohodě. A na psaní zpráv jsou i jiné aplikace, které vás nekádrují a neprudí.

1 0
možnosti
PD

Žádný člověk vaše listovní tajemství neporušil. Stejně jako listovní tajemství neporuší pošta nebo bezpečnostní technik při scanování vašeho balíku / zavazadla na letišti, zda neobsahuje bombu.

STROJ naučený detekovat problémy - a můžeme zajisté diskutovat o tom, zda je ten stroj naučený správně - označil problém. Facebook se rozhodl, že váš manžel je problematická osoba, kterou na své síti nechce, a tak ho vyrazil. Zprávu vašeho manžela nečetl, prostě ho vyrazil - stejně jako kdyby majitel restaurace vyrazil hosta, u kterého by měl podezření, že bude dělat problémy, protože se mu za pasem rýsuje přes oblečení skrytě nošený revolver a přitom si objednává už třetího panáka.

Váš manžel bude nyní muset - chce-li, aby Facebook změnil svůj opatrný postoj - s facebookem komunikovat a nedorozumění vysvětlit.

Udivuje mě, že žena, která se tak ráda vzhlíží v minulosti a které vadí tolik novot, nedokázala svému manželovi vysvětlit správný postup, a místo toho utíká brečet na úplně jiný server patřící úplně jiné firmě, která s fejsbůkem nemá nic společného.

0 1
možnosti
Foto

J74i90ř74í 42L77i69b82e22r

19. 1. 2018 23:25

Promiňte, dal jsem mínus. Sic si myslím, že argumentujete poměrně správně, ale určitě "na špatném hrobě".

0 0
možnosti
MN

Kdybych chtěl poslat pohlednici s nahotinkama a pošta to odmítla, mohu se ohánět listovním tajemstvím? Platí vůbec listovní tajemství u vzkazů, které z pohledu doručovatele nejsou tajné? Protože zprávy na Messengeru z pohledu Facebooku tajné nejsou. Jsou něco jako ta pohlednice - otevřené, čitelné, nezašifrované... dobrovolně Facebooku vykecáte, co má komu napsat, a pak se divíte.

Existuje samozřejmě i zabezpečená komunikace, kdy nikdo krom adresáta (teoreticky) nemá šanci váš vzkaz přečíst. Pokud by poskytovatel služby šifru rozlomil a zprávy četl, pak je to průšvih a jsou na to zákony.

0 0
možnosti
PD

Tady se, obávám se, dost mýlíte. Facebook musí dodržovat ustanovení normy ISO/IEC 27001 (Information Security).

Zaměstnanci Facebooku nemají (běžně) přístup k obsahu textových zpráv - ty jsou přenášeny zašifrované a stejně tak jsou i uchovávané. K obsahu zpráv se zaměstnanci Facebooku dostanou pouze po víceúrovňovém schválení.

Druhá věc je, že nikdo ve Facebooku tu inkriminovanou zprávu nečetl, pouze ji proscanoval automat, který usoudil, že je závadná, a panu Šichtářová-ému byl zablokován účet, čímž ho Facebook chce přimět k tomu, aby s nimi komunikoval, blokaci rozporoval, a dal jim svolení zprávu přečíst a prozkoumat.

0 0
možnosti
JJ

J41a69n 49J95e67n16i88c

11. 1. 2018 18:26

Pokud jako podstatu sdělení vezmu to, že jsme sledování, že nic už není soukromé a tomu spousta naivních lidí ještě tleská s dovětkem: když jsem nevinný, tak proč by mi to mělo vadit, tak plně souhlasím. Jenže bude hůře. Nedávno jsem někde zahlédnul vyjádření, že mnoho počítačových firem bylo překvapeno, jak rychle a snadno se lidé vzdali svého soukromí. Nikdo nepočítal s tak malým odporem.

Je to problém nás všech. Dnes už můžeme být sledování na každičkem kroku a donucení k věcem, o kterých se nám ani nezdá. Spousta zákonů se přijímá naoko jako ochrana člověka, ale ve skutečnosti je to kvůli tomu, aby měly pojišťovny jasného viníka, aby farmacie více vynášela, aby lidé nedělali problém velkým firmám, aby se mohla snadněji šířit AI, výrobci autonomních aut, aby byli zproštění viny za zabití apod. A protože naši volení zástupci, a ti v EU zcela nejvíce, jsou přesvědčeni o své neomylnosti a absolutní pravdě, tak určují také pravidla, co je a co není dobré. Akorát zapomínají říkat, že dobré je to pro jejich chlebodárce, páč ti jim sypou do koryt.

0 1
možnosti
Foto

Nedá mi to, abych se ještě nevrátil. Vaše články jsou napsané velmi chytře. Vždycky napadají toho, kdo je nebude číst. Čtenáři tak mají pocit, že kopete za ně.

0 2
možnosti
Foto

Skončil jsem četbu tohoto článku u sousloví "národní parlament".

0 1
možnosti
KN

Není pravda, že si Facebook může stanovit pravidla, jaká chce, protože je to soukromá aplikace a podepsala jsem s ní dobrovolně smlouvu. Pravidla soukromé aplikace totiž nemohou být v rozporu s právním systémem. Co kdybych s někým uzavřela dobrovolnou smlouvu, že ho zabiju? Byla by platná? Nebyla. Člověk s tím může z morálního pohledu nesouhlasit, ale tak je právní systém prostě nastavený

Zdroj: https://sichtarova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=642018

Víte, smlouvou si nemůžete dohodnout, že uděláte to, co zákon zakazuje, to opravdu nejde. Ale klidně si můžete smlouvou dohodnout, že nesmíte udělat to, co zákon dovoluje. To samozřejmě přípustné je. Soukromé právo je na tom dokonce postaveno - většina ustanovení např. občanského zákoníku je tzv. dispozitivních, to znamená, že platí pouze potud, nedohodnou-li se strany jinak.

Svobodu slova nám zaručuje zákon vůči státu a státním orgánům. Čili nemůžete být státem trestána za její uplatňování. Ale pokud přijdete k někomu domů a hostitel vás požádá, abyste nemluvila např. o konkrétním politikovi, kterého nemá rád, a vy tak přesto učiníte a budete vyzvána k odchodu, není to porušením svobody slova- Je to jeho dům a jeho pravidla.

Čili FB vám nemůže dovolit to, co zákon dané země zakazuje. Třeba hanobit národ, rasu, přesvědčení. Ale klidně vám může zakázat to, co zákon dané země povoluje. Jsou to jeho pravidla.

2 3
možnosti
LE

Mám pocit, že jste trochu mimo. Celý článek totiž není o svobodě slova, nýbrž o kontrole soukromé pošty.

4 0
možnosti
RB

Je fajn, že se o tom ještě sem tam píše, že se nad tím ještě pořád někdo pozastavuje. Třeba si toho aspoň někdo, kdo o téhle problematice nemá ani základní přehled, všimne a nějakým způsobem to vezme na vědomí. Osobně mám ale i z tohohle článku dojem, že spíš než o upřímné pohoršení jde o sbírání bodíků.

1 2
možnosti
OM

souhlas a karma

prosím autorku aby nepřidávala k článkům fotky, nemohu se pak soustředit na text :-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 683
  • Celková karma 44,18
  • Průměrná čtenost 20243x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články