Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MM

Klasický scientismus sociálního inženýra.

Překvapivé...

0 0
možnosti
Foto

P67e48t83r 54H77a49h30n

29. 12. 2017 17:31

Markéto - Bravo. R^ Karma

14 1
možnosti
JC

J50i71r74i 62C40e70e

29. 12. 2017 16:09

Už starej Bismarck prohlásil, že první generace hodnoty vytváří, druhá je spravuje, třetí studuje dějiny umění a čtvrtá zpustne docela

49 1
možnosti
PK

Ono se to tak zdá, ale hmotně jsme stále bohatší. Takže je to složitější.

0 0
možnosti
PK

Tak já rozhodně proti "šichtářovské" kleci zvané např. starobní důchod nebrojím. Rovněž - instituce zdravotní "pojištění". Samozřejmě vše se vyvíjí, má se adaptovat na nové podmínky, ale konkrétně tyto sociální vymoženosti nepovažuji za příčinu pravděpodobného úpadku euroatlantické civilizace.

2 1
možnosti
JN

Nejde o jednu dvě věci. Jde o to, že dnes to jsou už stovky věcí.

3 0
možnosti
AM

Obrana, kterou lidé mají, se říká kultura (ne větší IQ).

Ale rozebírat se mně to nechce, je to slušný blábol, takže jen rychlý příklad::

Co třeba mravenci? Těm když zahyne královna, tak jejich civilizace zanikne. Ergo kladívko tím, že skončil feudalismus, začal zánik lidstva...

To je to samé.

3 11
možnosti
Foto

P10e49t77r 32H98a51h22n

29. 12. 2017 17:31

Mravenci nejsou savci a mají poměrně jinou nervovou soustavu i hierachii. Když vezmete mravence bojovníka a dáte ho mezi dělníky, tak se zblázní a uhyne. To u lidí jaksi nehrozí.

1 1
možnosti
PN

Těch experimentů bylo víc. Například počátkem 20tého století v USA u Grand Canyonu bylo nádherné stádo vysoké. Vláda rozhodla, že se systematicky vystřílí všichni predátoři - pumy, medvědi, vlci. Zpočátku to vypadalo skvěle. Stádo se rychle zvětšovalo. Po nějakém čase se ovšem objevily mutace a nakonec stádo zaniklo. Závěr byl obdobný jako u toho experimentu s myšima. Darwinovy zákony jsou přírodní a nelze je popřít ani obejít. No a to je zrovna to, co se lidstvo pokouší udělat prostřednictvím sociálního systému. Chvíli to vypadalo, že to bude fungovat. Teď vidíme velké problémy a během pár dekád nás to zničí. Protože příroda vyhraje vždycky. A sto let je pro přírodu okamžik na rozdíl od člověka. A je úplně fuk jak komentujeme Hitlerovi nebo Fujimorovy přístupy. Je jedno, že se cítíme nadřazeně a morálně. Pokud nebude inteligence evoluční výhodou pro přežití nebo pro možnost mít potomky (a to je přesně to, co sociální systém ruší, neb přežít a rozmnožovat se má právo každý bez ohledu na inteligenci či postižení) tak bude průměrná inteligence klesat (byl článek že u bělochů to od počátku 19tého století je pokles již o 20 bodů - za chvíli padneme k černochům) až nás nakonec vlastní ego a sociální systém zahubí. A ty indicie popsala paní Šichtařová docela dobře.

24 1
možnosti

Myši a vysoká neměli k dispozici CRISPR.

0 0
možnosti
Foto

Někdo je, někdo není. Např. Evropě (civilizované části) rozhodně nějaké přelidnění nehrozí, ani USA. A ani Rusko nepuká ve švech. To tzv. rozvojové země, to je jiná. Jenže se obávám, že by ten experiment s myšičkami nepochopili.

V lidské společnosti přece jen platí trochu jiné zákonitosti, než u myší. Neb máme vědu a techniku a nemyslete si, že se probléme přelidnění někdo nezabývá.

Jenže jako obvykle, lehce nakousnuto, vytrženo ze souvislostí. Hlavně že je další fotka. :-(

6 12
možnosti
JL

Těmto apokalyptickým vizím se daří pouze v surovém klimatu. A na tu strunu se

zde hraje.

3 1
možnosti
JZ

Tak já jsem se s tímto experimentem dnes setkal poprvé, přečetl si o něm několik dalších článků, ale i z toho mála, co jsem si přečetl, jsem zjistil podezřelé nesrovnalosti mezi interpretací autorky a jiných.

Především ona problematická generace mladých myší, která vznikla po překotném množení a odmítala se zapojit do normálního života, asi třikrát převyšovala starší generaci. Pro tuto masu mladých myší se nenašlo sociální zařazení a patřičného sociálního rozvoje, protože staré prostě třikrát převyšovali. Z nedostatku péče a předávání zkušeností od starších tato mladá generace byla frustrována a "zvlčela". Takže tato skupina mladých nevznikla zničehonic jako nějaká "sněhová vločka", která sama není schopna zapadnout a ostatní starší ji terorizují, jak se to snaží podat autorka. Nikoli, právě tato frustrovaná generace, pro níž nebyli zdroje ani zkušenosti, začala napadat starší a jejich rodiny. A protože mladých bylo třikrát tolik než starších, začalo něco jako válka. Mladí napadali staré, taky jejich samice, ty stresované se nemohli v klidu rozmnožovat, musely se začít bránit samy a v nastalých všeobecně válečných podmínkách, z nichž nebylo možné utéci, vládl stres, agresivita a zhroucení řádu. Nedocházelo k žádnému "podivnému intersexuálnímu chování" ani "novým genderům", docházelo k homosexuálním a incestním stykům, jako to běžně známe třeba u domácích koček.

Závěr experimentu nezní tak, že společnost zdegeneruje v důsledku dokonalých podmínek pro život ("Edenu"), ale v důsledku toho, že pokud se přemnoží, vznikne výrazně převažující mladá populace, pro kterou není možné se smysluplně integrovat do sociálních rolí starších, protože prostě těch starších i rolí je málo (tedy ne proto, že by se v důsledku bezproblémového prostředí narodila generace myší, která nic neumí a není schopna ani rozžvýkat kus sýra, upadne do apatie a nakonec zemře. Dokud všichni měli optimální podmínky, normálně se množili. Problém nastal ve chvíli, kdy se mladí přemnožili a co s nimi?

18 1
možnosti
JZ

Z čehož je celkem dobře vidět, že experiment s myšmi nijak nemodeluje českou nebo evropskou situaci, kde porodnost klesá, populace stárne a mladých je málo. Experiment se spíše podobá situaci v rozvojových zemích, kde je právě porodnost vysoká a hodně bezprizorních mladých, kteří se z nedostatku sociálního zařazení i sociální úrovně přidávají ke kriminálním vrstvám nebo se radikalizují.

9 0
možnosti
Foto

Leecos bych i možná podepsala, nezastírám...ale :))

Zaprvé, pokud sledujete dokumenty o zvířatech, co my víme? Tedy napasovat všechno na lidi... kroutím tu hlavou nad tím easyviděním jako ta myš ve fóru: mrkev v zimě.

Zadruhé, až budu vidět na vlastní oči pokus, tak budu věřit, že se přání nestalo otcem myšlenky na základě sledování tří čtyř myší... to, že je někdo slavný ?...

Zatřetí - a velmi důležité - Neziskovky často plní nedostatečnou možnost a schopnost státu, za což Vy vpodstatě jako v celoživotním Šichtařprogramu stát plamenně kritizujte, čili bych si vážila neziskovek, některých velmi, a rozumně a poctivě na Vašem místě tenhle úlet vzala zpátky.

Začtvrté:)) ta zmiňovaná selfí ve Vašich písmenech R^;-D jste roztomilá.))

Zapáté - normálně bych řekla chytré, místy demagogicky zdařilé pro podchycení davu, ale zjednoduším : Eva a Vašek znovu přicházejí a jejich cédéčko připomínáme aneb Plná taška Evy a Vaška.

7 11
možnosti
JZ

na s tou selfie, to byl gól. Vždyť ona sama má u každého článku dvě své fotky zaměřené na detail tváře, a to tu jednu ještě pořád obměńuje.-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 41,76
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články