Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DB

jde jen o název, někdo říká, že žijeme v matrixu, a někdo říká ,že žijeme v bublině..vy jste si paní Šichtařová vypůjčila slovo klec.....ale podstata je ta stejná.....vše je správně.a působí to na nás...a někdo to naplánoval a má z toho benefity a to nemusí být benefity okamžité ale klidně benefity za 50 nebo sto let........a nyní otázka ..Paní Šichtařová, pokusila jste se někdy popsat podstatu těchto jevů nebo je vaší jedinou prací popisovat jevy, jak se jeví bez jakéhokoliv hlubšího zkoumání?????

Připadáte mi pak ovšem jako člověk, který ještě pořád věří, že Slunce vychází na východě a zapadá na západě. I když již všichni víme , že se to JEN TAK JEVÍ jako kdyby slunce vycházelo a zapadalo......protože již přišel jeden člověk, který lidem řekl, že se to jen zdá, ale že podstatou je , že se země otáčí kolem své osy.......a zde vidíte jak se nám něco jeví, ale že podstata je naprosto jiná..........a vy jako ekonomka, kterou se hrdě hlásíte být, byste měla jít na podstatu jevů a ne je jen popisovat.......deskriptivní ekonomie je sice prima ale nic neřeší.......

2 3
možnosti
JN

Nevstupuji do blogových diskuzí často. Nicméně jsem si všimla, že paní Šichtařová patří mezi nejčtenější blogery. Mám jen takovýto dotaz - všímám si dobře, že následně ale autorka do diskuzí nechodí a na otázky mnohdy jí položené tedy neodpovídá? Ptám se nikoli ironicky, nýbrž věcně.

1 0
možnosti
Foto

Nyní přichází účtování - je konec roku - a mě opravdu mrzí, že se o tom vyúčtování nepíše více. Pravda je taková, že v Německu je dnes asi šest set tisíc imigrantů na plných sociálních dávkách, systému zvaném Hartz IV. Oproti loňskému roku takových přibylo o čtvrt milionu. Naopak - pracuje pouhých dvě stě tisíc imigrantů, to jest třikrát méně než těch,kteří berou dávky vydělané německými občany. Informovala o tom řada německých medií, já cituji Welt.

Vítací politika prostě selhala, čísla z reality ukazují, že jsme si sem nepustili milion lidí zajímajících se o práci, ale že přišel skoro milion líných flákačů, které musí živit Evropané. Nás xenofoby to nepřekvapuje, čekali jsme to. Ale dočkáme se nějaké reakce na ta otřesná čísla i od někoho ze sluníčkového tábora?

17 1
možnosti
PB

Článek a postřehy hezké s tím souhlasím. Ale celkové vyznění? Zvláštní nebo paradoxní? Celý článek píšete jak blahem degenerujeme a blížíme se zániku, při tom přistěhovalce, kteří by zhoršili naši úroveň, kvůli nimž by jsme se měli naučit uskromnit vám ekonomicky vadí. Co tedy chcete?

0 0
možnosti
KJ

K36a25r32e28l 12J65a35n28d41a

30. 12. 2017 12:39

Jít ke kořenům, vzít rozum do hrsti a začít se starat a přestat podporovat změkčilost. Koneckonců, je to o zákonu přírodního výběru.

4 1
možnosti
RP

Pěkně a přesně napsáno. Možná některé věci z toho neplatí, ale jako celek to pro předpověď vývoje lidské společnosti platí.

Já bych jen podotknul, že v reálu v lidské společnosti v úpadkové fázi spíš obecného odumírání hrozí fáze všeobecně násilná.

Kdy se některé skupiny lidí neodolají tužbě moci nad ostatními, využijí výrobky a objevy vyspělejších skupin lidí k pokusu o jejich násilné ovládnutí a zavedení všeobecného teroru.

V historii už takové pokusy byly, například sovětské Rusko po první světové válce, asi i hitlerovské Německo, Pol Pot v Kambodži, všelijaké masové vraždění v Africe.....

V současnosti podle mně hrozí vyspělému světu dvě takovéhle globální nebezpečí, jednak znežití islámu k ovládnutí vyspělých zemí přes imigraci a porodnost a jednak k zneužití ochrany přírody k zastavení technického pokroku a přesměrování energie společnosti směrem k postupnému úpadku a vymírání.

Přitom ke zneužití obojího už došlo a průběžně dochází

4 0
možnosti
DB

nebo USA......to jste zapomněl....

0 0
možnosti
Foto

Ten "normální" život je práce najíst vyspat a tak až na doživotí ?

0 0
možnosti

Co navrhujete Vy, kdo to zajistí a zaplatí?

0 0
možnosti
TT

Vynikající, drahá kolegyně anarchistko! :-)R^

1 0
možnosti
JP

J17a33n 59P66i73ň42o93s

30. 12. 2017 0:19

Co je tohle porad za blaboly? Evropa na tom nikdy nebyla lepe. Bez valek, bez recesi, bez revoluci, bez totalit. Prosperujici a bezpecna jak nikdy. Ale tady si bude porad nekdo stezovat. Vy si ten upadek snad prejete, ne? Generace snehovych vlocek jste prave vy pani Sichtarova a vam podobni, porad z neceho podelani. Prvni zena prezidentkou USA? Nikdy! Homosexualni pochody? Ne! Soused muslim? Ani nahodou! To vy jste ti ubrecenci.

Navic je to porad dokola, tyhle narky. Zadne reseni, jen stezovani si. Ale na byznys to staci, ze? Vytvorila se tu komunita, ktera bude donekonecna lajkovat videa a clanky podobneho (nebo jeste horsiho) razeni, i na knizku to vyda!

The future is now old man.

5 11
možnosti

No právě - chybí byť jen náznak nějakého tréninku na horší časy.

3 1
možnosti
JL

Dobré téma, ale zdá se trochu zjednodudšená intepretace - kapři si nevypustí rybník a ani jedinci nemohou ovlivnit systém. Hlavně bych nemluvil o "dokonalých, ale nepřirozených podmínkách pro ty laboratorní krysy. nepřirozené podmínky jsou vidět hlavně ve městech - žil jsjem dlouho v Praze a teď mimo a vždycky, když vystoupím v Praze, mám dojem, že jsem v nějakém depresivním, šíleném světě - ale když v tom člověk žije, nevnímá to. Lidi bohužel jsou natolik natvrdlí, přestože věří, že jsou dnes velmi vzdělaní, že nevnímají elementární věci nebo je neumějí pojmenovat a rychle řešit. Ideální by bylo projektovat velmi malá města s množstvím původní přírody, ale neděje se to - naopak je tendence všechny volné prostory zastavět. Katastrofické varianty můžeme vidět v Japansku nebo v Číně. A to nemluvíme o znečišťování prostředí. Nebo o hrozbě apokalyptikých válek....Když se některé národy přestanou rozmnožovat, což je ekologicky jedině dobře, začne alarm, že je zle a je nutno přijímat plemenné býky z Afriky?! Lidstvo se opravdu ocitlo na hraně a je už tak psychicky postižené, že to až na výjimky ani nevnímá a nechápe - a to i včetně těch, kteří by to vědět měli - vědců. Jediné šance, která je, je, že dojde k likvidaci velkého množství toho degenrovaného druhu (válkami nebo ztrátou imunity) a ti, co přežijí najdou způsob, jak žít konečně inteligentně v souladu s přírodou. Když to odhadneme časově , tak současný způsob likvidce přírody a vytváření nepřírozených světů nemůže trvat dlouho, řekněme 100 let, maximálně 200. A přijde konec.

3 2
možnosti

JJ, už pár tisíc let jedinci jako Vy předvídají zkázu lidstva.

A ono stále nic :-P

1 0
možnosti
VK

Máme se moc pohodlně (většina) a tak vymýšlíme ptákoviny, volíme blbce, atp.

Prostě degenerujeme.... a necháme se "vyhubit" těmi, co se s tím nematlají, zatím co my budeme "řešit" svoje pseudokauzy.

11 0
možnosti
DB

mám dotaz, berete tento svůj výrok i na sebe??....že "prostě degenerujeme"

0 0
možnosti
MP

Je to naprosto přesné. Ten pokus také znám a podobné paralely jsem v tom také objevil. Calhoun také přišel k závěrům, že tento negativní trend ve společnosti se dá zvrátit opětovným návratem ke komunikaci a spolupráci - např. pokud se myš mohla napít jen tehdy, pokud nějaká jiná myš zmáčkla nějakou páčku, byly myši nuceny vyjít z izolacionismu a začít spolupracovat a komunikovat s ostatními jedinci. Podobného efektu by se dosáhlo např. také existencí společného nepřítele, nebo nějakého velkého společného stavebního projektu, který by jednotlivé členy stmeloval

Ale je to přesné. Je třeba si uvědomovat, že zmiňované "problémy" jsou ve skutečnosti jen marginální nesmysly a kladení přílišného důrazu na ně je ve své podstatě pro společnost patologickým jevem... Ovšem jak je zmiňováno, lidé nejsou myši, mohou přemýšlet o důsledcích svého chování, a je radost vidět, že i zde v diskusích se k tomu lidé z většiny staví racionálně...

18 1
možnosti
JK

Jenže právě ti lidé kolem neziskovek jsou nuceni od rána do večera komunikovat s klienty, se státními úředníky, koordinovat se mezi sebou, neustále něco vyjednávat s nejrůznějšími lidmi, a taky bych řekl, že co se týká počtu potomků, tak tohle obvykle nezanedbávají. Na rozdíl od kariérních ekonomů, kteří pořád sedí u počítače, když už s někým promluví, tak je to obvykle v rámci své malé sociální bubliny a piplají si toho svého jedináčka (paní Šichtařová je s těmi dětmi výjimkou). Takže koho čeká degenerace?

1 0
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 42,58
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články