Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

Životnost výrobků je dána kvalitou použitých součástek. Například základní deska do PC v hodnotě 900kč obsahuje elektrolytické kondenzátory co časem vykvetou. Tato deska má životnost cca 3 roky, ale viděl jsem i desky 10 let staré a funkční. Naproti tomu deska za 4000 s uzavřenými kondenzátory se mění plánovaně jako upgrade protože vydrží věčnost. Deska za 9000kč má dvojitý okruh napájení a duální BIOS, tedy vše důležité má na dvakrát jištěné. Co tím chci říci? V mém oboru je to snadné, buď věčnou kvalitu nebo každé 3 roky budget. Stejně to funguje i v nářadí, znám řemeslníky z bruskou za 9000kč co jí mají 8 let. Nebo mají brusku za 1000 kč a za rok koupí novou. Je to o matematice a o komfortu. Horší je to u pračky,ledničky nebo TV tam totiž ta úměra cena/výdrž už dávno nefunguje.

Co mě ale vysloveně ničí jsou technici-měniči, všechno se dnes mění, nic se neopravuje, nikdo to totiž neumí. Před rokem můj kotel začal stávkovat, technik měl jediné řešení, výměna základní desky, vzhledem ke stáří kotle raději nový, investice cca 50 000kč. Nakonec jsem objevil odpor který se opíral o spínací relé a toto relé teplem zdeformoval a tím zničil. Relé za 42 kč jsem vyměnil a kotel jede. Dnes se monitor(a některé TV) z 70% kupují nové protože pří zapnutí se po 5ti vteřinách vypne, opět je na vině(z 90%) kondenzátor za 16kč plus 30 minut práce.

40 0
možnosti
BM

Měl jsem podobný problém s plochým monitorem ale asi už 7 let starým byl jsem na něj zvyklý a nechtěl se ho vzdát. Zkrátka elektrolyt v napájení. Bylo jich tam cekem 7 i s tím poškozeným. Tak jsem je vyměnil všechny abych to nemusel rozebírat za nějakou dobu znovu. A monitor "jede" dál.

3 0
možnosti
Foto

Z miuxérů lze sice odvozovat závěry, těžko lze ale očekávat, že se bude jejich platnost vztahovat na cokoli jiného, než právě jen a jen na mixéry.

0 0
možnosti
KJ

K35a64r53e71l 92J21a81n21d96a

16. 11. 2017 15:18

Hledejte za mixery princip, pak zjistíte, že to tak je. Buď je věc odbytá, laciná a krátkodobá. Dlouhodobá je drahá a kvalitní. Ve většině případů.

0 0
možnosti
Foto

A ještě jedna story. V USA jsem si kdysi koupil moc pěkný diplomatický kufřík Samsonite, hard top.

Na ten kufřík byla záruka 3 roky a krátce po konci té záruky odešla pojistka proti "špatnému otevření", tedy, vzhůru nohama, při kterém se vše sype ven.

Kufřík se pak dal otevřít jen bouchnutím do víka.

0 0
možnosti
Foto

Kdysi, před 50 lety byl v Německu hojně probírán princip "Geplanter Verschleiss", což je něco jako "plánované znehodnocení".

Tehdy šlo hlavně o auta, jejichž karoserie po 5 letech rezivěly. Byl proti tomu velký odpor a tak se nyní používají nejrůznější ochranné prvky, aby "kastle vydržela déle (mně už 18 let a to beze stopy jakékoli rzi).

Teď se na ten odkaz najde toto. Je to bohužial v němčině.

"Heute gekauft, morgen entsorgt Ob Drucker, Mobiltelefon oder TV-Gerät fast jeder von uns hat es schon erlebt, dass Produkte bereits kurz nach Ablauf der Garantie reif für den Müll sind"

https://www.amazon.de/Geplanter-Verschlei%C3%9F-Industrie-schnellerem-antreibt/dp/3944305515

1 0
možnosti
Foto

Opravoval jsem jednou zesilovač a na desce byly elektrolytické kondenzátory umístěny v těsné blízkosti výkonových tranzistorů = typické kazítko. Elektolyty jsou totiž citlivé na teplo, které produkují tranzistory a za určitou dobu to jde do kopru.

19 0
možnosti
Foto

Přesně. Já si kdysi v Paříži koupil značku Harman Kardon a přesně to se mi stalo. Ale trvalo to přes 20 let, než ty elektrolyty vyschly.

1 0
možnosti
Foto

A on někdo snad tvrdí, že ty "kazítka" jsou nějaké speciální součástky?8-o Jde o to jakým způsobem je dimenzovaná životnost některých dílů (to nemá žádnou spojitost s díly, které jsou dmenzovány jako pojistka), které by za stejné peníze (nebo prakticky stejné peníze ) mohly vydržet místo např. 1 000 pracích cyklů třeba 3 000 pracích cyklů atd.

18 1
možnosti
PB

P12e58t94r 58B74ü79r38g21e26r

16. 11. 2017 13:05

Správně navržený systém má mít stejnou životnost svých dílů. V praxi to znamená, že (třeba) po deseti letech provozu automatické pračky mi v krátké době shoří motor, prorezaví buben a rozpadne se skříň.

Samozřejmě, bezpečnostní zálohy způsobují, že některý z prvků nelze takto nastavit a přežije i násobně. Typické to bylo u aut třeba před dvaceti lety: karoserie prorezatěla a motor by vydržel ještě jednou tolik....

0 0
možnosti
Foto

Nelze pochopit, jak problém kazítek s marxistickými hlavami, tedy tak trochu třeba se vztahem nadstavby a základny, vědomí a bytí atd. Ono nutnost vyhazovat kvůli jedné součástce celý výrobek, tak to je vskutku příklad krachu kapitalistické ekonomiky před hospodárností. Je to její počátek konce.

6 1
možnosti
Foto

Pane Řezníku, to není problém "jedné" součástky, ale celého neopravitelného kompletu. On není problém vyrobit téměř nerozbitnou stavebnici (čehokoli) a dodat na trh všechny potřebné součástky pro domácí kutily, ale cena se pak bude pohybovat docela jinde - i za ty součástky.

Dáváte-li na první místo "hospodárnost", prosím - nejsem proti. Ale pro většinu spotřebitelů, kteří si stejně sami nedokáží opravit ani tu "stavebnici", je daleko podstatnější finální cena.

0 1
možnosti
AK

Správně je to "součástka s časovanou životností", jak tomu výrobci sami mezi sebou kulantně říkají.

17 0
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 43,36
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články