Diskuse

Tunel z lithia?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DB

pokud vím, Babiš původ firmy docela dobře rozkryl a jde vlastně za Bakalou...........ale to jste jako ekonomka mohla rozkrýt sama také..............

3 7
možnosti
DB

krom toho se Lithium používá i při výrobě atomových bomb.........

https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_weapon_design

a to možná bude mnohem důležitější než baterie do auta................a možná je v tom ještě něco, co ještě málokdo ví............a ten kdo to ví......má výhodu..........

2 2
možnosti
JD

Nejlepší by bylo zaplatit těch pár milionů za průzkum a nechat to být. Takle nakonec stát prodělá ještě víc.

3 1
možnosti
Foto

J29i46ř31í 85K56i63n39d47l

20. 10. 2017 13:02

Stát, jakožto majitel výhradních ložisek v zemi, následně inkasuje, kromě veškerých běžných daní z podnikatelské činnosti navíc také tzv. royalties, neboli daň z vydobytých nerostů. Stát tak bez jakéhokoliv rizika a nákladů získává až 10% z tržní hodnoty vytěžených nerostů. Veškerá rizika vyplývající z těžební činnosti (propad tržní ceny suroviny, geologické anomálie, provozní havárie atd.,) nese soukromý těžař.dále zde bude zaměstnáno 350 lidí, kteří se zde budou podílet na těžbě.

Vyroste zde zpracovatelský podnik, který bude produkoval litný karbonát, ze kterého se již dá získat kovové lithium. Návaznosti na předpokládanou těžbu přední světový výrobce baterií A123 Systems. Ten se chystá vybudovat závod na Ostravsku, kde do roku 2021 plánuje výrobu 1,8 milionu baterií ročně. Japonská společnost Central Glass zase v Pardubicích hodlá vyrábět elektrolyt do baterií pro elektromobily. Takže, co stát na tom prodělá ????

0 0
možnosti
Foto

Proboha, nechte někoho, kdo na to má zdroje, zkušenosti a další, těžit a nechte ho to co vytěží prodávat. Odkud je a kam si převede zisky, není podstatné. Podstatné je to, že vytěží nějaký nerost, který v konečném stádiu bude sloužit nám všem !

1 2
možnosti
JD

Nebude služit nám všem, ale jenom těm co na to budou mít peníze.

1 1
možnosti

I98v64a34n 88Š16t66í58p72e29k

20. 10. 2017 12:20

Prokazování vlastnictví byl, je a bude problém - za minutu můžu svůj podíl prodat a všechno je stejně jinak. Takže je třeba udělat si pořádnou ekonomickou rozvahu, dobře si vyjednat a pak zformulovat znění smluv, no, a nakonec najít sebevražedného obětavce, který to za stát podepíše.

4 0
možnosti
EK

Teď sipředstavte ten poprask, kdyby si většinu akcií koupil někdo z Ruska.

1 1
možnosti

Panenské ostrovy ... ta "panna" je už mockrát deflorovaná, že to zvonka vždycky vyzerá, ako černý tunel.

7 0
možnosti
Foto

Jde o uměle vyvolanou kauzu. A to vědomě. Proto bylo podepsáno ono ,,memorandum" před volbami. Nic více, ani nic méně. Kdy, a zda vůbec se začne ,,něco" těžit, je ve hvězdách;-)

4 1
možnosti

A tu "uměle vyvolanou kauzu" vyvolali Zaurálek a Sobotka?

Cui bono?

1 0
možnosti
FN

ČR bude mít cca 0,7% nebo 80% s těžby?

Píšete, že nejdůležitější otázka je kdo bude těžit (původ investora). Není, ale pro nás nejdůležitější kolik s toho bude mít ČR? Tj. poplatek za těžbu a další daně??? Kolik je dnes poplatek za těžbu i jiných surovin? Je pravda, že ČR má poplatek s těžby cca 1 % a Norsko cca 80%. ODS uvádí, že Sobotkova vláda snížila poplatek za vytěžený nerost lithium s 10% na 0,7% Tiskovka KSČM a ODS ke kauze "Lithium" 16. 10. 2017, rep.

mimořádné schůzi

2 0
možnosti
Foto

Pane Novotný, nekecejte za těžbu ropy v moři nebude žádná společnost odvádět 80 procent. To by na tom prodělala kalhoty. Ve světě se poplatky za vydobyté nerosty (tzv. royalty) pohybuje nejčastěji v rozmezí 1 až 5 %.. Cínovecká ruda má jednu negativní stránku, a sice vysoké náklady na získání vlastního kovu z této rudy. To se děje za vysokých teplot a to je právě nejslabším článkem celého tohoto projektu, protože to celý proces získávání lithia prodražuje a tak jej vám nikdo na celém světě nebude těžit za poplatky 10 procent.

0 0
možnosti
Foto

. V současné době probíhají v oblasti Cínovce dva oddělené projekty. Tím menším je projekt firmy Cínovecká deponie a.s., která má plán ještě jednou přetřídit mokrou cestou plavením haldu písku na bývalém odkališti a získat z této suroviny takzvanou litnou slídu, ze které lze vyrobit lithium. Tento projekt již probíhá od roku 2009 a v současné době je již ve stádiu vyhlášeného dobývacího prostoru a firma se připravuje na vlastní těžbu. Termíny zatím nejsou uvedeny, protože vlastní příprava a instalace technologií je finančně velice náročná záležitost v řádu stovek milionů korun. Je nutné konstatovat, že ve všech fázích, které probíhaly formou veřejného projednání, se mohl k tomuto projektu kdokoliv vyjádřit a za celých více než šest let tak z města Dubí nikdo neučinil a nebyly zaznamenány žádné negativní postoje občanů města Dubí.

0 0
možnosti
Foto

Kdy bude projekt těžba lithia hlubiným zpsůobem spuštěn, není zatím stanoveno. Základní průzkumné práce bydou ukončeny do konce roku 2017 a následně bude probíhat jejich vyhodnocení. Pokud se ukáže těžba ložiska jako ekonomicky rentabilní, a o tom bude rozhodovat celá řada faktorů, potom začne probíhat celý proces stejně jako u firmy Cínovecká deponie a.s. tak, aby mohl být vyhlášen dobývací prostor. Ale to je ještě dlouhá cesta.

0 0
možnosti
Foto

Kolik procent zisku by získala Čr a kolik procent zisku má třeba Norsko z nafty? V tom je největší problém.

0 0
možnosti
Foto

Ve světě se poplatky za vydobyté nerosty (tzv. royalty) pohybuje nejčastěji v rozmezí 1 až 5 %.

0 0
možnosti
Foto

A co případná arbitráž kvůli zmařené investici ?

Není to tak, že ten skrytý vlastník je rád, že nic těžit nemusí a pouze shrábne pár miliard odškodnění ? Nepočítal ČSSD dopředu s tím, že to tak dopadne ?

Nebo dokonce, jestli to není celé divadlo a někteří protestující jsou i vlastníky ?

10 0
možnosti
JN

Jenže všichni médii oslovení právníci prohlásili, že v souvislosti s podpisem memoranda žádná arbitráž hrozit nemůže. Proto mi spíše přijde, že v tomto případě opravdu Babiš především chtěl odpoutat pozornost od svých kauz...

7 1
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,48
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články