Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

M40i32l58a23n 40K49e27s51l

23. 9. 2017 21:41

Kdo bude kupovat to,co roboti vyrobí.Roboti? Nezaměstnaní na to mít nebudou a roboti to nebudou potřebovat.Buď se pro ty ,co přijdou o zaměstnání něco vymyslí nebo snad dospějeme k velké socialistické revoluci 2?Nebojme se,lidé jsou koumáci.Vidíme to jak se řeší nezaměstnanost nyní.U nás máme náměstí cca 100x100m s parkovou úpravou.Ráno přijedou autem dva pracovníci.Vystoupí převlečou se do oranžových vest ,každý má v jedné ruce modrý plastový pytel a v druhé jakési kleště na zvedání papírků .V družném hovoru pospolu obcházejí po chodníku náměstí.S několika zastávkami na parkových lavičkách jim to vyjde tak do oběda.V poledne odloží vesty,nastoupí do auta a odjedou.Zdá se,že jsou spokojeni.No a když se někde nasadí roboti,tak budou obcházet náměstí čtyři sběrači papírků.

0 0
možnosti
JD

Další důvod proč volit Piráty R^

2 0
možnosti
AF

Máte pravdu.

Jsem už dlouhou dobu rozhodnuta NEVOLIT žádnou ze stávajících větších stran, které podle mě nejsou schopné řídit stát v čele se Sobotkou, který sám o sobě už mnohokrát slíbil, že když .... tak, odejde, ale skutek utek, slibuje a lže vesele dál. a zákony prachsprostě ignoruje - viz Altner. Tyto strany nasekaly tolik chyb, své voliče vůbec nerespektují, zpronevěřují se svým mandátům, ponižují občany a chovají se jako neomezení vládci svého panství. Jsou ale jiné, lepší strany a ty přicházejí v úvahu. A některou z nich budu volit. SPO, BOS, BPI, Svobodní, Dělnická strana, Republikáni a další. Stále máme na výběr z lepších stran, které se zasadí o tolik potřebné změny.

1 0
možnosti
PS

P83e96t72r 42S74k23á53c27e45l

23. 9. 2017 22:32

Souhlasím, přidal bych ještě "Rozumné" č.10. Ale - hlavně aby se politici vážně (racionálně) začali zabývat řízením státu tak, že se přiblížíme odkazu génia:

"Všichni víme, že volná hra hospodářských sil, neuspořádaný a bezuzdný hon

jedinců za majetkem a mocí už sám o sobě nevede ke snesitelnému řešení problému.

Je třeba jistého racionálního pořádku ve výrobě statků, v užívání pracovních sil

a v rozdělování vyrobeného zboží, abychom zabránili hrozivému vyřazování

produktivních sil lidské společnosti a ochuzování a zvlčilosti velkých skupin

obyvatelstva." » Albert Einstein.

0 0
možnosti
PB

P62e59t95r 40B33u60r11i87a67n

22. 9. 2017 23:50

Vy, co níže kritizujete paní Šichtářovou, jste docela úsměvní "vizionáři" a "odborníci". Veškeré vaše dedukce začínají a končí jako přes kopírák u: jednoho dne se probudíme, a naprosto všechno budou dělat roboti a lidi se přes noc stanou zbytečnými. Jak malé děti, když si nasadí dědovo brýle. Chytřejší sice nejsou, ale myslí si to, protože v brýlích tu moudrost spatřují.

Tak za prvé: robotizace bude nastupovat (už nastupuje) pomalu a přirozeně a s ní se bude pozvolna měnit i struktura pracovního trhu. Nejvýznamnější podíl na českém průmyslu má automobilové odvětví. Pro neznalé: toto odvětví je nejvíce robotizováno ze všech a jeho podíl rok od roku roste. A všiml si toho vůbec někdo? Ne nikdo, naopak máme historicky nejnižší nezaměstnanost a i přes nárůst robotizace nezaměstnanost stále klesá. Jak je to možné? Přemýšlejte, chytří jste na to dost.

Za druhé, pozvolnou změnou struktury společnosti od bodu A do bodu X budou přirozeně vznikat nové a zcela nám neznámé pracovní činnosti, pozice i zařazení. Vás straší robotický řidič za volantem taxíku, ale už za ním nevidíte servisního technika, pojišťováka přes roboty a nové fabriky na výrobu robotů. To jen pro příklad.

A za třetí. Podíl lidí pracujících v průmyslu a zemědělství je překvapivě velmi malý. Nevím kolik byste si tipovali, ale v EU je to v průmyslu od nějakých 12% po 35%. A kdo že má nejvyšší podíl lidí v průmyslu? Ano správně, ty nejchudší země! Jako třeba my! A kdo má nejmenší podíl? Ano správně, ty nejbohatší země! Jak je to tedy u všech robotů možné? A nemělo by to být naopak? No podle vás ano. A kde jsou ty miliony dělníků z Nizozemí, Dánska, Británie? Co se s nimi mohlo stát? A není jim někde zima, nehladoví? Ne, jsou ve službách! A v zábavním průmyslu!

V USA pracuje v průmyslu a zemědělství pouhých 10% všech zaměstnaných! Ostatní jsou ve službách! Jak je to u všech polovodičů možné? A kde berou peníze na své mzdy? Odpovězte si sami. Vaše katastrofické vize se zhroutí jen při přejezdu hranice Mexiko-USA.

8 2
možnosti
Foto

Když robotičtí humanoidé vezmou práci lidem v průmyslu tak vynechají služby? :-)

1 1
možnosti
PB

P80e60t59r 27B38u50r83i37a50n

22. 9. 2017 23:09

Hezký, karma.

0 1
možnosti
Foto

Zdanit roboty je jediná možnost jak zabránit zhroucení toho, čemu říkáme ekonomika, stát, nebo společnost. Z těchto finančních zdrojů můžeme lidem hradit základní příjem, na kterém bude taková společnost. I když i tohle bude jevem přechodným, než se lidská společnost přetransformuje na takovou, ve které peníze přestanou existovat. Na jakých principech bude taková společnost stát se můžeme pouze domnívat, ale to je zhruba tak všechno, co s tím můžeme dělat. Lidstvo to buď povznese nebo zahubí.

0 2
možnosti
Foto

Zdanit roboty má stejnou logiku, jako zdanit CNC, nebo lopatu. V první řadě je třeba si uvědomit, že daně = loupež.

1 2
možnosti
DB

Paní Šichtařová, opět je to vše tak trochu jinak než píšete. Především, před 200 či 300 lety byla nová pracovní místa právě tím, že vznikal průmysl...služby již byly...králové měli služebníky, a byla i minimální věda..........

Představte si hypotetický ekonomický model, že žádní lidé nebudou pracovat a vše budou dělat roboti.............takže lidé nebudou mít žádný příjem na to aby skoupili výrobky a služby, které roboti vyrobí..a navíc by pak lidé začali umírat hladem, mrznout atak podobně..a asi by došlo i na neobvyklý nárůst vražd........pro trochu chleba či sklenici vody a tak podobně..........pud sebezáchovy..........

Takže stát MUSÍ lidem nějaké peníze dát............no jo ale milá paní Šichtařová, kde je vezme, když nikdo nebude pracovat a nikdo utrácet...????? takže zdanit roboty je celkem rozumné řešení a může být klidně jen v některých jasných odvětvích....jako u řidičů kamionů...když budou nahrazeni robotickými řidiči........bude muset majitel odevzdat daně vy výši platu, který by byl býval platil lidskému řidiči, kdyby ho byl býval nenahradil robotickým řidičem........ušetří odvody zaměstnavatele.........

Ale jsou i jiné možnosti........například tisknout peníze a dávat je lidem jen tak..........a to by pak vycházelo ze SAYova zákona....že na trhu musí být tak velká kupní síla, kolik je vyrobeno výrobků a služeb...aby tyto mohly býti skoupeny........... ̈

Jako ekonomka byste tohle měla vědět............proč to nevíte?

1 3
možnosti
Foto

Vy nevíte, že práce je a bude vždycky dostatek? ... proč to nevíte?

0 0
možnosti
Foto

Vážená paní Šichtařová, hovoří z vás neznalost. Není řeč o primitivních jednoúčelových strojích, ale o robotických humanoidech. Račte se seznámit s Atlasem: https://www.youtube.com/watch?v=rVlhMGQgDkY A to je prosím tahle technologie teprve v plenkách. Pokud je vaše mysl schopna představivosti, opusťte prosím svět přihlouplých floskulí, kterými se zde prezentujete a představte si náš svět, až těmto strojům bude tak dvacet, třicet let a budou vybaveni autonomní umělou inteligencí. Tedy skutečnou inteligencí. Takovou, která stroji umožní uvědomit si sama sebe, učit se, rozvíjet se a rozvíjet novou generaci strojů. Řekl bych, že svět jak jej známe tímto okamžikem skončí. Tak se probuďte, nový svět stojí za dveřmi. Jestli v něm bude místo jak pro mne, nebo pro vás, zůstává hlubokou otázkou.

1 6
možnosti
PB

P50e81t34r 12B26u24r43i76a78n

22. 9. 2017 23:20

Já myslím, že paní Šichtářová moc dobře ví o čem mluví, když o robotizaci napsala knihu.

2 1
možnosti
Foto

S příchodem průmyslové revoluce musí vždy přijít i revoluce politická, tak to bohužel je, tudíž nějaká změna nastane

2 0
možnosti
RP

Autorka neví, o čem píše.

Místa, která robotizací a automatizací zaniknou, budou vesměs místa obsazovaná méně až středně schopnými a inteligentními dělníky, techniky, kancelářníky....

A místa, která robotizací a automatizací vzniknou, budou vesměs pracovní místa určena pro vysoce nadprůměrně schopné odborníky. A bude jich zhruba řádově méně.

Neboli zástupy původních zaměstnanců budou propouštěny, v robotizovaných provozerch práci nenajdou a jinde bude přebytek zájemců a nedostetek pracovních míst. Místo nich bude do robotizvaných provozů přijímána hrstka vysoce kvalifikovaných, nadprůměrně schopných a dobře placených lidí.

A co se s těmi propuštěnými stane, je velká otázka. Jestli někde jinde vzniknou pro ně nějaká pracovní místa, třeba i dotovaná nebo nevzniknou a oni zůstanou dlouhodobě nebo trvale na jakýchsi sociálních dávkách, zatím nedokáže nikdo říct.

Autorka se totiž plete i v těch průmyslových revolucích. Bývalo totiž pravidlem, že velká většina původnígi pracovníků před revolucí nebyla na novou práci přeškolována. Protože to bylo velmi pomalé a neefektivní, ve srovnání s prostým vyškolením mladých z nové generace v novém oboru. Původní pracovníci bývali prostě vyhození a většinou dožívali na nějakých náhradních zaměstnáních v nuzotě nebo rovnou skončili o žebrotě.

1 1
možnosti
DB

omyl, sice převážně to tak bude, ale již dnes jsou softwarem nahrazováni finanční ředitelé...............velikých firem........software to umí lépe než lidé.......a přijdou i jiné změny..........a co se přesně a kdy stane se nedá vědět...jediné co se dá vidět, je směr , kterým se evoluce lidských skupin a evoluce lidských ekonomických aktivit ubírá............a bude ubírat.........

0 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,49
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články