Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Někteří lidé si myslí, že je málo práce, že lidé nebudou mít co dělat, jenže to je nesmysl. Práce je dost a lidé budou mít vždy co dělat, pokud je stát nechá na pokoji, tj. nebude jim brát jejich peníze a zakazovat jim směňovat si co chtějí.

21 0
možnosti
DB

Paní Šichtařová.....nezaměstnatelné nevyrábí politická strana ale evoluce lidských ekonomických aktivit a v tomto směru především robotizace o které jsem mnohokrát psal...........

Tak jako se pracovní síla přemístila ze zemědělství do průmyslu a z průmyslu do služeb a ze služeb do vědění........tak tento směr vývoje bude pokračovat.........s tím následkem že bude sice zapotřebí několika lidí v zemědělství, několika v průmyslu a několika ve službách a že poptávka po vysoce vzdělaných bude obrovská, ale těžko splnitelná, protože ne každý je schopen dosáhnout vysoké úrovně vzdělání........

A kdybyste si načetla jak se mění procentuální počet pracovní síly v různých odvětvích v různě vyvinutých státech jak se tato procenta měnila v čase............nikdy byste nemohla psát takové články jako obvykle píšete.......

A jak správně implicitně píšete..... MUSÍME ZVÝŠIT ÚROVEŇ vzdělání všude v našem celém školství........a to jde jen investicemi do učitelů........potřebujeme mít ve školství ty nejlepší odborníky ze všech.......a to jde jen tak, že se jim nabídnou slušné platové a další pracovní podmínky..........jinak budeme pořád jen druhá garnitura......nebo třetí........

1 1
možnosti
JR

já nevím s tou roboitizací...na rozdíl od počítačů a komunikac či sdílení (Internetu) nic moc. Co se udělalo za 100 let? Jak jsou robotizované uklízečky? vysavače už byliy před 100 lety? Pásová výroba, svým způsobem robotizacde tak y před 100 lety..myslím, že spíš budou ohjroženi duševně pracující co se týčše nezaměstanosti - rychlé počítače ve spojení se schopnými programy, internet, tedy sdílení informací online, rozvoj umělé inteligence spíše sníží poptávku po duševně pracujících...99% z nich dělá věci, které se dají dobře automatizovat od účetnictví, přes překladatelství až dnes i po právo. Informace je možné sdílet a pomocí jednoduchých programů využívat. A umělá inteligence to ještě vylepší. Ale uklízečky jsou robotizované jako před 100 lety, stroje ve stavebnictví či výrobě nezaznamenaly takový progres jako informatika, internet, komunikace, rychlost u počítačů a smartphonů

0 1
možnosti
RC

Vysavaze existuji sice cca 100 let, ale jeste ja pamatuju stare dobre uklizecky s kostetem a hadrem. Dokonce i v obchodech, kde ted bezne pouzivaji na myti podlah stroje. Ale jinak souhlasim, nektere veci je tezko predstavitelne robotizovat.

0 0
možnosti
KN

Vedle je článek o psychopatem. Že by se tam autorka, sama s plným břuchem, inspirovala ?

Minimální mzda je u nás hodně nízká. Pokud jsou tyto příslušné činnosti u nás žádoucí, ať je nabízí ten podnikatel, který je ochoten zaplatit aspoň tak krátký peníz jako je min. mzda.

4 3
možnosti
FN

Já se domnívám, že minimální mzdě se přisuzuje mnohem větší váha, než ve skutečnosti má. Možná by to chtělo nějakou statistiku, nějaké číslo, procento, kolik lidí u nás pracuje za 11 000 Kč hrubého. Pokud vím,tak ani uklizečky,ani pokladní, ba dokonce ani Ukrajinci v našem (okresním) městě nemají tak nízkou mzdu.

Řekl bych, že k této hranici se blíží jen někteří zaměstnanci v případě úmyslného vykazování nízkých mezd ze strany podnikatelů, ale další peníze dostávají "bokem" na ruku. Takže vlastně minimální mzda funguje zejména jako možnost podnikatele "snížit" odvody.

1 0
možnosti
RC

Minimalni mzda se precenuje. Prece ve statech, kde nebyla uredne stanovena take nepracovali lide zdama.

1 0
možnosti
PS

P91e27t66r 73S25t82a49n70i53k

18. 8. 2017 16:30

S částí souhlas, institut minimální mzdy mne nepřijde tak důležitý, ale obecně mně teda minimální mzda přijde strašně nízká. Opravdu nechápu, že za to se dá chodit 160hodin měsíčně do práce. Vy píšete, že mají socani nereálný plán zvýšit minimální mzdu o 45% do roku 2022 a že budou muset podniky zvýšit produktivitu o 45%. Na to se dá ovšem napsat, že teda v tom roce 2022 budeme mít minimální mzdu na úrovni 70% dnešní minimální mzdy ve Slovinsku, bývalého postkomunistického státu, který má HDP na úrovni 83% EU (ČR na úrovni 88% EU) a přitom dneska minimální mzdu přes 20.000 a průměrnou přes 40.000.

3 2
možnosti
JR

J58a31n 23R71á67ž

18. 8. 2017 16:17

Vysoké evropské mzdy způsobily, že převážná část výroby spotřebního zboží se přesunula na východ a v Evropě rostla nezaměstnanost. . Že v Číně rostou mzdy a mnohým evropským výrobcům se nevyplácí tam vyrábět zboží pro evropský trh znamená jen přesun do Vietnamu, Indonésie, Indie. Do Evropy se výroba vrátí jen když 1) klesnou evropské mzdy 2) lidí nahradí roboti nebo se zavedou vysoké dovozní cla.

Co způsobily evropské vysoké mzdy je vidět na všech zemích západní Evropy, mimo Německa. Nezaměstnanost ve dvouciferných číslech a zadlužení blížící se 100% HDP. Odbory se socialisty asi chtějí toto zavést i u nás.

Doba přežranosti Evropanů je nenávratně pryč a rychlost sešupu životní úrovně v EU urychlí migranti.

Kdo srovnává Česko s Německem srovnává kočku z tygrem.

0 0
možnosti
DB

1) srovnávat lze Bavorsko s ČR a to pak vyjde to srovnání ještě o něco více v náš neprospěch...........

2) vysoké mzdy skutečně vedly k zániku mnoha pracovních míst v Evropě..ale to je dobře, protože se jednoduchá lidská práce v Evropě nahrazuje prací na vyšší úrovni, tedy prací složitější.........a to je i evolučním tahem a tlakem

2a) problémem je pak školství, které musí produkovat lidi s mnohem vyšším vzděláním

2b) a bude se i měnit struktura potřeb vzdělání směrem k humanitním oborům a pryč od technických..........vždy bude zapotřebí mít technicky vzdělané lidi, jen jejich množství bude klesat....protože bude a již je..velmi jednoduché je nahradit nějakým softwarem...........

3) A proč mimo NĚMECKA............??? NĚMCI prodávali obrovské fabriky do Číny..včetně hutí a dalších........takže prosím sdělte, co je v SRN jinak než v těch ostatních státech, že se Němci neustále drží na špičce a mají super nízkou nezaměstnanost i přes supervysoké ceny jejich výrobků?????????????????????

0 0
možnosti
VN

Všechno je to takové ano i ne. Souhlasím s Vámi v tom , že dražší lidská práce může v některých profesích mít za následek náhradu lidské práce technikou.

Jenže jsou profese , které nahradit technikou není až tak jednoduché. A dnešní situace z řady výběrových řízení , kdy je jediným hodnotícím kritériem cena , má za následek , že ve spoustě odvětví je tendence stlačovat mzdy zaměstnanců níže a níže. Minimální mzda v těchto případech může pomoci , protože to bude taková hranice , pod kterou nebudou moci různí poskytovatelé služeb v kalkulacích jít.

Já jsem proti tomu , aby se dávali takové cíle na růst minimální mzdy viz Zaorálek. Ale myslím si , že by to mělo fungovat tak , že hranice minimální mzdy bude navázaná na nějaké procento z průměrné mzdy. Když se řekne například , že minimální mzda bude 40% z průměrné mzdy a každoročně se bude její výše upravovat , nemám s tím problém....

0 0
možnosti
Foto

Otázka tedy zní, jak to, že ti zaměstnanci, kteří pracují za třetinové německé mzdy dokáží vyprodukovat dvou třetinový německý HDP: To musí být poněkud trhlí géniové pracující toliko pro své potěšení.

1 1
možnosti
RC

Tretinove mzdy pomerujete kurzem, dvoutretinovy HDP paritou kupni sily. To je porovnavani hrusek a jablek, nemyslite?

0 0
možnosti
LS

Paní redaktorko, to je demagogie. Při nástupu průmyslové revoluce dělníci rozbíjeli stroje, protože měli pocit, že jim berou práci. Částečně ano, částečně s pokrokem vznikala nová pracovní místa.

Navíc pokud česká společnost má ze 70% výkonnost německé ekonomiky, nemůžete tvrdit, že je na tom Česko tak špatně a že za to můžou jen montovny.

Zaorálek má pravdu v jedné věci. Není přeci možné, aby stát byl nucen dotovat pracujícího člověka formou dávek, aby když to přeženu "neumíral hlady".

Amazon tu samozřejmě postavil sklad kvůli levné pracovní síle, ale Amazon určitě nebude mít problémy s dodržováním nové minimální mzdy, bohužel řada českých "podnikatelů" ano.

2 3
možnosti
Foto

J70a13n83a 41M37a69j49o95v46á

18. 8. 2017 15:08

a co tak, aby stát snížil daně a souběžně i ty sociální dávky?

3 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,37
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články