Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J95a23n 93J90e58n32i16c

24. 8. 2017 15:04

Paní Šichtářová super. Sice nesouhlasím s tím, že by jezdily bezobslužné kamiony, je toho fakt spoustu, než se toto podaří, ale jinak ano.

Nevím kolik voličů ANO si to uvědomuje, ale pokud má ANO v gesci ministerstvo financí a vyhožovalo, že bude stát řídit jako firmu, tak tento blog a realita je usvědčují ze lži.

Přijmout 30 000 státních úředníků a ještě všem i těm stávajícím zvýšit výrazně plat, tohle by neustála ani silná firma. Tedy dlouhodobě. To by museli zvednout produktivitu asi o 100%.

Komplexnost dnešních výrobních systémů mění velmi výrazně nároky na kvalifikaci lidí. Umění správně interpretovat data v daném prostředí a čase je taky velmi náročná věc a vyžaduje nejen znalosti, ale i přehled a pochopení procesů. Tohle je slušný oříšek pro středoškoláky. ZŠ nemá šanci. A co děláme u nás? Likvidujeme jak o závod kvalitu vzdělávání (viz absurdně pojatá inkluze) a vzhledem k platům kantorů tam dělají buď nadšenci nebo ti, co se nedostali na jinou školu. Takže úroveň nic moc.

Skoro mám pocit, že pro lidi levicového typu jako Zaorálek či Sobotka je vlastně super mít "hloupého voliče", těm se dá navykládat kdejaká pitomost, takže čím více se likviduje školství, tím více levicových voličů. Typickou ukázkou je to, jak se daly vyhrát 2x volby kvůli 30Kč. A těmto voličům ani nevadí, že privatizace OKD připravila desítky tisíc lidí o byty a dovolila tunelování OKD a ještě si to chlapci koupili zpátky. I koblihy mnoha náramně chutnají. Tak nějak už nikdo nevidí, že každá rozdaná kobliha je asi 1M přínosu pro jistou firmu, když se například prodlouží dotace na řepku. Že to devastuje krajinu, zhoršuje sucho a eroduje půdu? Však vypíšeme dotace a zamáznem to sběrem dešťovky. Nezamáznem, páč tu spláchlou půdu už nikdo z5 nevrátí a když krajina neudrží vodu, tak to dešťovka v podzemní nádrži nevyřeší...

5 1
možnosti
Foto

R98o91m46a32n 25K26o58z82e17l

24. 8. 2017 23:59

Platy byly zvýšeny hlavně ozbrojeným složkám, zdravotním sestrám, pracovníkům v sociálních službách. Plat běžného úředníka na přepážce je 15 až 20 tisíc hrubého.

1 0
možnosti

Od ekonomů bych čekal trochu sofistikovanější pojednání.

Například ignorování rozdílů mezi variabilním nákladem v podobě zaměstnance a fixním v podobě robota opravdu bije do očí a z potenciálně zajímavé myšlenky dělá jenom další politický elaborát.

A ne, nejsem volič ČSSD ani ANO, takže mě to osobně neuráží. Jenom profesně jako ekonoma z průmyslu.

1 0
možnosti

J93a77n 77J23e12n30i79c

24. 8. 2017 14:36

Nejsem sice ekonom, ale odhaduji, že obojí bude přímo úměrné množství vyrobených kusů, takže půjde svým způsobem o přímé náklady. A nutno si přiznat, že péče o robota a režie na něj napojené budou menší než u zaměstnanců. Stejně tak problémy s čerpáním a převáděním dovolené a s tím spojených rezerv.

Z pohledu nákladů a účetnictví je to asi problém, z pohledu kalkulací a přímých nákladů a režii mi to moc rozdílné nepřijde. Stejně je dnes snaha co nejvíce nákladů identifikovat k vyrobenému kusu, minimalizovat režie a tím zobjektivizovat skutečně vynaložené náklady...

0 0
možnosti

Bajky firemních personalistů a manažerů o údajném nedostatku lidí se bortí.

http://polasek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=620232

0 0
možnosti

Mzdy v ČR se ale zvyšovat musí. Každý rok, kdy jsou u nás výrazně nižší mzdy proti Západu, ztrácíme z tohoroční absolventské generace ty nejlepší, protože díky znalosti jazyků ze školy a výměnnému programu Erasmus většina z nich automaticky odchází za lepšími mzdami do Západní Evropy nebo jinde.

Pokud to bude trvat dostatečně dlouho, zmizí těch nejlepších tolik, že česká pracovní síla v podatě zdegeneruje na málo kvalifikovanou a málo schopnou učení masu. Navíc nevhodnou k zaměstnávání v budoucích robotizovaných a automatizovaných fabrikách, zatímco montovny naopak vymizí, protože se v konkurenci robotů neudrží.

Naše ekonomika pak bude žít z oborů jako je prodej surovin, zemědělství nebo turistika a jinak z ničeho.

1 0
možnosti

J53a89n 34J47e81n22i31c

24. 8. 2017 14:39

Většinou jo, ale zvyšovat mzdy a nemít to podložené produktivitou jde jen velmi krátkou dobu. Žádný majitel nebude dobrovolně snižovat zisk nebo jít do ztráty kvůli ČSSD. Ceny výrobků jsou nasmlouvané a marže nějaké velké zvyšování nedovolí.

0 0
možnosti

Robotizace - částečně ano. Ovšem samořiditelná auta bez kompletně přepracovaných silničních systémů? Ani náhodou. Něco jiného je samořiditelná sranda někde v dobře zmapované oblasti a něco jiného je pak na běžné silnici za běžného provozu s občas nepředvídatelnými okolnostmi.

Platy a produktivita - no ano, to máte pravdu, ale na druhou stranu - dnes je základní plat tak nízký, že pokud nemáte dvě práce, nezaplatíte ani slušné bydlení s energiemi a o nějakém stravování a dalších věcech se nemá smysl ani bavit. Minimálka by měla být někde u 25 000 hrubého, aby se lidem vůbec vyplatilo normálně žít a ne že při stávající práci budou pořád na existenčním minimu. Nebo snad dnešní člověk nemá právo na normální život a je nucený díky tomuto samoudržujícímu se otrokářskému systému pracovat od rána do noci, jen proto, že dosud nebyl demokratizován ani bankovní sektor a v podstatě ani státní sektor?

Co takhle kdyby stát snížil odvody za zaměstnance ze 60% třeba na 20%, tím pomohl pořádně zvýšit platy zaměstnanců bez dalšího tlaku na zaměstnavatele? Jo aha.. ono by pak vlastně bylo málo peněz pro různé "neziskovky", "humanitární pracovníky" a jisté skupiny nejmenovaných obyvatel, kterému se musí povinně platit výpalné, že?

1 1
možnosti
Foto

R87o28m14a65n 63K52o79z66e53l

24. 8. 2017 12:16

Naprostá většina odvodů - 80 % nejde neziskovkám a menšině, ale na důchody, co s tím?

2 0
možnosti

Milá paní Šichtařová.

Objednává si u Vás články pan Kalousek nebo rovnou jeho mecenáši, třeba pan Šťáva ? Co to plácáte za ty nesmysly se strašením lidí robotizací a průmyslem 4.0. Víte o tom něco ? Navážíte se do vzdělání pana Zaorálka, tak se tedy ptám já, jakou Vy máte technickou kvalifikaci, kolik automatizací provozů a nasazení průmyslových robotů jste realizovala ? Já hodně a vím, že technicky vzdělaní lidé musí v závodech zůstat, jelikož robot musí někdo objednat, zadat co má dělat, instalovat, zprovoznit a realizovat zkušební provoz a následně ho velmi svědomitě sledovat, servisovat, opravovat atd. V závodech kde se podobná technologie nasadí se moc nepropouštělo, naopak zkušení pracovníci na robotizovaných linkách si často zvýšili kvalifikaci a byli schopni pracovat jako obsluha linky s více roboty, což byla výhoda ve vyšší produktivitě, kvalitě, menších prostojích atd.

Ze strany českých podnikatelů a manažerů se však dělníci spíše než robotizace dočkají převedení výroby do zemí s ještě levnější pracovní silou než v Čechách nebo navezení agenturních pracovníků, kteří mají jakési otrocké vztahy s mafiánem který vše zařizoval. Robotizace je totiž složitá a mnoho českých podnikatelů pocházejících z taxikářských, veksláckých a šmelinářských kruhů jí nerozumí. Zato s mafiány z Ukrajiny, Rumunska, Bulharska nebo Moldávie jsou jedna ruka.

Navíc se mi zdá, že jste vlastně nikdy pořádně v žádném výrobním závodě nebyla a natož aby jste v nějakém pracovala. Je to prostě jen to psaní keců na objednávku. Pište ale prosím o něčem čemu alespoň trochu rozumíte.

0 4
možnosti

J64a66n 18J49e64n19i54c

24. 8. 2017 12:01

Buď jste nepochopil psaný text nebo máte rudo před očima kvůli Kalouskovi. Kalousek mi taky vadí, ale myslím si, že tohle nemá s tímto článkem nic společného.

Nesouhlasím vždy s pí Šichtářovou, ale v tomto případě (až na ty kamony bez řidičů) bych to podepsal. Oživoval jsem testovací stanice už v roce 1998 a tak si myslím, že o tom něco vím.

Vy mluvíte o kvalifikované pracovní síle a tam o tom není pochyb. Jenže těchro lidí je na trhu trvalý nedostatek. Pí Šichtářová mluví o nekvalifikovaných lidech a tam je opravdu velký problém s nástupem robotizace. Včera jsem se vrátil z rajchu a když porovnám úroveň robotizace a automatizace v německé továrně a u nás, tak to je opravdu obrovský rozdíl.

U nás je problém především ve struktuře. To je však podmíněno kvalitním vzděláním. Takže záměrná likvidace školství od r. 1990 nahrává těm montovnám a nás pasuje do role lokajů. Třeba v Německu mají učitelé jedno z nejlepších finančních ohodnocení v Evropě a je to vidět.

Celá EU a socanské vedení ČR má jeden zásadní problém. Místo toho, aby řešili příčiny problémů, tak problémy zneužívají k ovládání lidí a před volbami zadlužení země jak jen to jde. Sobotka, Zaorálek a spol. místo řešení problematické struktury vyroby, řeší minimální mzdu. Pokud se nezmění struktura, tak jediným důsledkem bude ztráta pracovních míst a často i přestěhování provozů dále na východ (spíše tedy jihovýchod). Maďaři a Rumuni už dávno nejsou jen pěstitelé papriky, ale čím dál více dělají o do průmyslu. Přes počáteční porodní bolesti se potýkají docela slušně i s kvalitou, takže ty montovny, co jsou u nás se klidně mohou posunout.

A k tomu ještě "osvícené" rozhodnutí vlády odpustit daně na několik let, dát pozemky za 1Kč a zadotovat stavbu haly. Takže daná firma, když chce zvednout kotvy, tak ji to vůbec nebolí...

Průmyslová revoluce? Bude čím dál více požadovat vyšší a vyšší kvalifikaci lidí. Takže nekvalifikovaná pracovní síla to má dnes spičítano nezávislé na politicích.

3 0
možnosti
Foto

Áááááá, žumpa českých blogů zase v akci. :-)

0 3
možnosti

Aby pan Zaorálek zvýšil svoji produktivitu o 45%, měl by se obejít bez 45% osazenstva jeho ministerstva. Tím jak ministerstva stále bobtnají, tak ta neefektivita čím dál víc českou ekonomiku zabíjí.

4 0
možnosti

"Dokáže pan Zaorálek zvýšit svou vlastní produktivitu během pěti let o 45%?"

Dokáže snadno o 100%!

Stačí, když začne něco smysluplného dělat.

0 0
možnosti

I86v75o 96H86e65b10e84l26k98a

22. 8. 2017 13:15

Nevím, jestli si to pamatujete a všimnete si toho, ale pokaždé, naprosto pokaždé, když se zvyšuje minimální mzda, tak "ekonomové" jako Šichtářová, křičí něco o tom, že vznikne armáda nezaměstnatelných a podobný kecy. Spousta lidí jim to sežere, takže tito "ekonomové" mají o teplé a skvěle placené místečko postaráno.

A nikoho už pak za půl roku za rok nezajímá, že nikde žádná armáda nezaměstnatelných nevznikla. Protože tito "ekonomové" vymyslí novou hrozbu, krizi, příležitost, aby se zapomnělo a oni mohli zase hlásat další nesmysl.

2 4
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS