Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PN

Euro mělo smysl jako spolek odpovědných partnerů plnících dohodnutá (maastrichtská) kritéria. Tato kriteria musí splnit ti, kdož se chtějí připojit, ale dnes už vůbec je nedodržují ti, kdož jsou uvnitř. 60%HDP zadlužení už nemá ani Německo (kolem 80%), Francie (skoro 100%), o Itálii, Řecku, Španělsku a dalích ani nemluvě. Společná měna u států, které kašlou na pravidla je nesmysl, otázkou je, kdy a nikoli zda to kixne. Samozřejmě, dle principů letadla se kolaps o chvíli odloží s každým dalším státem, co se připojí. A to bude důvod toho nátlaku na ČR s relativně zdravou ekonomikou. Vždyť ještě před pár lety nám bylo vysvětlováno, jak je Euro privilej a jak za něj musíme tvrdě bojovat a dnes nám jej nutí horem dolem. Privilej se nenutí, už z toho je zjevné, že přistoupení dalších členů k Euru je výhodnější pro stávající členy než pro členy nové.

45 0
možnosti
VH

Maastrichtská kriteria prakticky nikdy nikdo neplnil. Při vstupu jižních zemí se pravidla ohnula (jak typické pro EU) víc než výrazně a v případě Řecka se "přehlédlo", že ekonomické výsledky jsou ve velkém falšovány. V okamžiku, kdy Německo nedodržovalo 3% deficit se tento přestal penalizovat (resp. se zastavilo jednání o prvních penalizacích). Zejména, když schodek nevyšel ani Francii. Kriterium celkového dluhu, nedodržuje prakticky žádná země eurozóny, tři mají více než dvojnásobek kritéria a další dvě se k dvojnásobku blíží. Německo má celkový dluh 71 % (na budiž) a Francie 95 % ( více než jedenapůl násobek kritéria).

Tak jakápak maastrichtská kritéria.

Ostatně - tak je to se vším. Třeba s flagrantním porušením všech pravidel Schengenu na počátku uprchlické krize. Ba peskováním těch, kteří se snažili vnější hranice chránit.

27 0
možnosti
JV

Této paní bych každopádně moje peníze nesvěřil.EU

2 18
možnosti
AM

A76d13a47m 72M11a84l51ý

19. 5. 2017 9:19

A co jako? Ona vás o ně autorka žádala?

18 0
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 43,36
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články