Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VB

V roce 2015 vzrostl v prostředí nulové inflace český HDP o 4,3 procenta. Proč tedy „musí být inflace“? Podle mě se jednak jedná o opakování módní mantry, kterou centrální bankéři pochytili na školení "Jak předstírat, že jsem ekonom" pořádané agenturou Lojza & Tonda z Dolní Lhoty.

Další vysvětlení lze hledat právě ve snaze vyvázat se z intervencí.Pokud by se rozpoutáním inflace podařilo centrální bance stlačit kurs až k 29-30 korun za euro, mohla by dosud nashromážděná eura prodat se ziskem. Nikoliv se ztrátou, jak tomu napovídá současná situace. Nastalo by ono toužebné „hladké přistání“. Co špatně začne, to zpravidla špatně končí. Jinak než dalším poškozením českého hospodářství se z režimu kursových deformací vyvázat nelze. Miroslav Singer možná obdrží další cenu Evropský centrální bankéř roku, ale deset milionů občanů Česka žije a bude žít hůře než by odpovídalo reálné kondici hospodářství.

0 0
možnosti
JH

J10a35n 89H94u73r92k87a

16. 9. 2016 1:15

jenže jste zapomněla na pevný faktor ekonomického českého trhu zlatý český mozeček zlatý český ručičky a zlatou českou zlodějnu ...už i ve světě ví že ty když se spojí v jeden celek nic je od státního Tunelu české kasy neodtrhne...

1 0
možnosti
RS

Skvele naproto jasne pregnantne receno..a nenechejte se nalomit od takovych nul a idiotu jako je Bartos a Haken...jsou trapní a smesní Hodne sil v boji s vetrnymi mlyny...Richard

1 0
možnosti
PN

exporteri se pri uzavirani zakazek pojistuji proti menovym vykyvum standardnimi financnimi mechanismy, takze by je skokove posileni koruny nemelo rozhodit u jiz uzavrenych kontrkatu. Jina je situace u zakazek, ktere se by se uzaviraly za silnejsi korunu, tam by jim pak klesla skokove marze. Ale s tim snad financni reditele pocitaji

0 0
možnosti
VB

Uvidíte, kolik je nepojištěno. Špatná námitka.

0 0
možnosti
Foto

Mám € co s nimi ?

0 0
možnosti
JH

vyměnit ve správný okamžik za CZK a počkat.

0 0
možnosti
JZ

1. Nikde jsem neviděl nějaký důkaz či odkaz, že by čeští exportéři snížili kvalitu a konkurovali pouze cenou.

2. Ceny při exportu se stanovují v cizí měně a v zahraničí málokoho zajímá, jaká je tržba českého exportéra v CZK.

3. Německá ekonomika sice šlape, ale co si budeme povídat, nemá vlastní měnu. Kurs EUR/USD (mimochodem ovlivněný zásahy ECB) je daný průměrnou výkonností Eurozóny. Vzhledem k tomu, že německá ekonomika je výkonnější než tento průměr, je kurs pro německé exportéry "podseknutý" a tedy velmi výhodný. Německý exportér je tedy ve stejné situaci jako ten český. Také se podbízí cenou ?

7 1
možnosti
AG

Problém kurzu v ČR vs De je ale jiný. V Německu ze slabého Eura těží celá ekonomika ale v ČR právě jen relativně malá část ekonomického spektra. Většina na to doplácí.

V bodu 2 máte samozřejmě pravdu a bod 1 je diskutabilní. Z mého pohledu konkurujeme právě levnou pracovní sílou ale měli bychom konkurovat právě inovacemi,technologiemi ale to bohužel neděláme.

3 0
možnosti

Karma a máte pravdu, ale právě proto naše národní banka prostě intervence NIKDY neopustí. Alespoň ne dobrovolně. Co myslíte že ji k tomu donutí? Já to nevím neb nejsem ekomom , vy to tušíte ?

0 1
možnosti
JR

J31a19r55a 78R13a37n52k

9. 9. 2016 22:42

Jste velice fotogenicka a nikdy nezapomenete nam to pripomenout, ale co se tyce ekonomie, dam na denni zpravy BBC:-)

1 8
možnosti
VV

Stále stejný "méněinteligent"....

0 0
možnosti
PS

Z podstaty našeho národa se vyžíváme v krizových situacích a radujeme se, když se s nimi s úspěchem vypořádáme.

Kdysi se ještě mohlo jezdit Suchým žlebem v Mor.krasu, v jednom místě zvaném " v úzkých" se přední skla autobusu v levotočivé zátočině ocitala snad metr od skály. Pro turisty parádní zážitek umění řidičů tehdejšího ČSAD. No a my kluci jsme si vždy říkali, že v místě "v úzkých" jsme nejsilnější. Tak jako každý z našeho národa. Když teče do bot, jsme silní, obvykle se najde skvělé řešení. Laik se potom diví a odborník žasne. Moc rád se dožiji doby, kdy bude paní autorka žasnout nad invencí našich lidí. Protože - máme to v genech po předcích. Vzpomeňme jen úchvatné doby do roku 1938, než nás tzv. "spojenci" dostali na kolena, vyklidili jsme jim světové trhy. O to jim hlavně šlo, nikoliv zachovat mír v Evropě. Jak průhledné a věrolomné zdůvodnění nám (nejen nám?) ve škole předkládali! Počtvrté (roky 1938, 1968 a 1990) se napálit nenecháme...R^

0 3
možnosti
JR

J74a43r13a 17R49a57n63k

9. 9. 2016 22:43

Uz nikdy vice, comrads:-)

0 0
možnosti
DB

A opět paní Šichtařová, pokud se pamatuji i Němci měli cca dva roky pevný kurz Marky k Euru, protože je to někde zanesené v nějakých pravidlech o přechodu na Euro. Takže prosím pěkně, Němci mohli mít dva roky pevný kurz a my nesmíme, nebo pro ně to škodlivé nebylo a pro nás je to škodlivé? Paní Šichtařová, kam chodíte na tyto super-populistické výroky, někdo vás to učí? a nutí vás to psát?

0 18
možnosti
BH

CNB zafixovala snad kurz CZK kvuli Euru nebo ho zafixovala na jakesi "pro nekoho vyhodne" hladine z jineho duvodu? ;-D

6 0
možnosti
  • Počet článků 683
  • Celková karma 44,23
  • Průměrná čtenost 20243x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články