Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MT

Troška opakování ze zákonů:

Vyhrazená zařízení dle zákona č. 174/1968 Sb.:

- elektrická

- tlaková

- plynová

- zdvihací

Paní Markéta to podala trochu zamotaně. Na výměnu žárovky není třeba elektrikáře, na to stačí §4 vyhl. 50/1978Sb. Malíř, natěrač a řekl bych i zedník (ne stavitel) není vázaná živnost. Totéž bych řekl o instalatérovi (ale nevím to jistě), doma na vodo/topo žádnou revizi nemám, byť mi to dělal instalatér. Kapající kohoutky řeším samozřejmě sám. Plyn nemám, takže revizi na plyn nepotřebuji.

Znám rodinku, kde roky čekali na zedníka, který by jim omítnul 2m2 stěny. Hodinový manžel by toto vyřešil, protože má dostatečně vysokou sazbu na to, aby pokryl režii spojenou s takovým "frckem". Totéž svaření nějaké plastové trubky svářečkou trubek. Když to praskne, může být problém, ale zpravidla se nejedná o ohrožení zdraví a mohl by na to hodinový manžel pojištěný. Údržbář taky nevolá na každou hloupost instalatéra a jeho zaměstnavatel musí být taky pojištěný.

7 0
možnosti
RP

Přesně tak. Taky jsem se s tou elektřinou chtěl ozvat.

A to ještě autorka netuší, že ze zákona jakožto maitel baráku s elektrickou instalací má povinnost tuším co dva roky si pozvat revizního technika elektro a nechat si od něho zpracovat revizní správu. Jinak riskuje, že pokud kvůli elektřině nastane problém, třeba požár, že jí pojišťovna odmítne vyplatit pojistnou částku za škodu, protože elektrické rozvody nebyly udržovány.

2 0
možnosti
JP

Čemu se divíte? To přece už začalo tím, že na výkon pečovatelky bylo třeba mít osvědčení, že to dotyčná osoba může dělat. Že může někoho přebalit a nakrmit. Jak to, že podobné práce bylo možno dřív dělat i bez ponižujícího papíru, když už je za tu práci pár šupů? Totéž bylo i u hlídačů v hlídacích službách. Nejednou to nemohly být "bezpečnostní", ale jen "hlídací" služby, a skripta ke zkouškám pracovníka bezpečnostní služby jsou jak ke státnicím na právech.

0 0
možnosti

Jo, to není jen tak ledajaké osvědčení. Jmenuje se to Kurz pracovníka v sociálních službách a je to 240 hodin studia... tedy měsíc a půl poctivé osmihodinové dřiny. A za to pak následuje nástupní mzda 10 500 hrubého.

0 0
možnosti

Chlap, který si neumí na domě nic udělat a na každou blbost si musí někoho pozvat není chlap a měl by se nad sebou zamyslet. Ženská potřebuje mít doma chlapa na kterého se může spolehnout a který umí vzít lopatu do ruky a postarat se o rodinu a tím nemyslím jenom finančně.

5 2
možnosti
SB

Pravdu díš. Všechny modelky se perou o šikovného kombajnéra nebo traktoristu. Nějaký nešika co umí jen bruslit a mávat hokejkou nemá absolutně šanci ;-)

8 5
možnosti
JH

J72o10s48e44f 48H35e37r24t23l

12. 8. 2016 11:44

Markéto, Markéto...samozřejmě máte úplnou pravdu. Taky jsem si zkusil rekonstrukci domu s různými řemeslníky, nebudu přidávat další poznatky, je jich uvedeno dost jak v příspěvku, tak i v diskuzi pod ním.

Já teď naštěstí mám dost času i na omyly, takže rekonstruuji 50 let staré schodiště. Jsem přesvědčen, že z řemeslníků by to nechtěl dělat nikdo (leda tak nové, tzn. staré odstranit, což je vždy "buzerace inclusive"). Je to, pravda, pomalé, ale docela mě to baví a vím, že to udělám tak, jak to vyhovuje mně a ne tomu řemeslníkovi, kterému ještě musím navíc zaplatit.

A tak Vám docela obyčejně držím palce a přeji, ať se vše v dobré obrátí.

3 0
možnosti
PN

Jako ekonomka by jste mohla poznat, že je to o daních. Když si pozvete meloucháře zvaného hodinový manžel, tak jsou peníze z kapsy do kapsy. Když se obrátíte na řemeslnickou firmu, přijede řemeslník a vy s fakturou budete platit DPH a ten řemeslník dostane výplatu již bez sociálního, zdravotního a daně z příjmu.

Dokonalý systém mají v Jižní Americe. Tam ráno řemeslníci vyrazí a posadí se ke kostelu a před sebe rozloží své nářadí. Vy tam přijdete, popovídáte si s ním, podíváte se, v jakém stavu má nádobíčko a toho, který se vám líbí zavezete k sobě domů a necháte ho udělat práci. Bohužel toto v byrokratickém systému vyspělých společností prostě nejde. Takže skvělý chirurg místo aby dělal svou práci bude po večerech doma dělat řemeslníka a ti, kdož potřebují operaci budou čekat v pořadovnících týdny a měsíce. Protože hodina řemeslníka na fakturu je pět stovek, ze kterých ten řemeslník dostane čistého stopadesát korun. A to prostě ten chirurg nezaplatí a raději si to sflikuje sám. Protože u něj je to to samé. Také má na kontě měsíčně pár drobných, které tam po daňovém víru z jeho superhrubé výplaty zůstanou.

1 9
možnosti

Ten hodinový manžel je normální živnostník a odvádí vše jako ten specialista.

Ten skvělý chirurg si vydělá dostatek na to, aby si řemeslníka zaplatil. Jenže oni moc nejsou. A řemeslníkovi zbyde o dost více než 150 kč z pětikila.

Hm, jenže kdyby tohle člověk věděl, hned by se o dost hůř nadávalo na poměry.

9 0
možnosti
Foto

R^ Nejni nad to, mít pár dobrejch přátel a známejch. Ten umí to a ten zas tohle. A já zas taky leccos. A co je komu do sousedské výpomoci;-)

2 0
možnosti
JB

Místo toho, aby se ti mizerní řemeslníci snažili zkvalitnit své služby -rozhodli se raději zlikvidovat konkurenci (přitom hodinoví manželé jen našli díru na trhu a ke spokojenosti všech ji zaplnili). To je přece u nás klasika! A věřím tomu, že to naši "zákonodárci" bez přemýšlení schválí ..jako spoustu dalších nesmyslů!

8 0
možnosti
Foto

Ovšem, že by ,,naši zákonodárci" schvalovali bez přemýšlení, tomu nevěřte. Vždy je to o tom, kdo s kým o čem pro koho, sebe (myslím jich)nevyjímaje;-)

3 0
možnosti
IC

Dopadne totak jak to bývalo před 89. Vše si budeme "dělat" sami, se sousedy apod. Je pravda, že kvalita tomu bude odpovídat. Vždyť už nám vládnou potomci těch minulých, tak co se divíte.

2 0
možnosti

P84e55t78r 42Č37e39r76n54ý

12. 8. 2016 9:11

Po přestěhování do USA jsem si myslel, jak to teď bude pohoda. Já se budu živit tím co umím, jsem programátor, a na cokoliv si zaplatím odborníka. Bohužel, realita je úplně někde jinde. Takže si aktuálně sám čistím bazén, zapojuji závlahu na zahradě, už jsem slušně zvládnul instalatérské práce o elektikářských ani nemluvím... A je to rok od roku horší. Dříve aspoň za velké peníze šel sehnat někdo, kdo tomu aspoň trochu rozuměl. Nyní má každý VŠ vzdělání, takže ti to dělat nebudou. Ti, co nyní zbývají, jsou drazí, nechávají si platit často jen v hotovosti a ještě je kvalita jejich práce úděsná. Snad to máte v ČR aspoň trochu lepší.

14 0
možnosti
  • Počet článků 689
  • Celková karma 43,06
  • Průměrná čtenost 20066x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články