Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

I23v71o 16P21a50t69t27a

4. 6. 2016 10:58

Paní Šichtařová, tentokrát zvítězil zdravý selský rozum nad ekonomickým vzděláním. Upřímně gratuluji. Kvituji také s povděkem Vaši snahu rozkrýt situaci, kterou definujete slovy, cituji: "tam, kde je sociální stát silný, jsou rodiny slabé". Nejde samozřejmě o sílu nebo slabost sociálního státu ale o jeho fungování blízké přirozenému. Zatím se od přirozeného systému vzdalujeme tím, že posilujeme úlohu státu a upřednostňujeme stále více přerozdělování. Souhlasím s Vaším "zrušme dávky" a dodávám: ekonomové musí uznat dítě jako plnohodnotnou investici do budoucnosti a to znamená daňově zohlednit náklady na výchovu dítěte v rodině pracujícím rodičům. Souvislost porodnosti s migrací tady samozřejmě je. Dokonce ji zdůrazňují vládní politici tím, že při projevech o migraci neopomenou dodat: "Stejně nějaké migranty musíme přijmout vzhledem k nízké porodnosti".

26 1
možnosti
RK

Jinými slovy. Děti rodičů které nepracují by od malička měly chodit krást, aby nepochcípaly hlady. Ať žije váš zdravý selský rozum. Stát má zkrátka podporovat pouze rodiče které pracují. Co na tom že jejich dítě se odstěhuje do zahraničí, případně se z nich stanou zločinci.

1 10
možnosti
VV

Ona zmiňovaná hrana již, bohužel, dozvonila.

1 0
možnosti
Foto

Souhlasím s Vámi, na vině nejsou jen lidé , le i stát. Špatným příkladem jsou i politici, téměř každý druhý je rozvedený, anebo žije ve volném svazku. Jim asi tento stav také vyhovuje. Říkávalo se ČESTNÝ MUŽ SE ŽENÍ RYCHLE. Dnes ČEST člověka nic neznamená - asi se a ni nedá nic koupit :-/.Nedbá se ani zájmu dětí... Jak k tomu přijdou, když se málem stydí za své rodiče, jmenují se jinak než otec nebo matka? ( Po letech budou také hledat své příbuzné v Poště pro tebe?...). Nelíbí se mi to . Moji prarodiče žiili spolu 62 let a vychovali 4 děti. A u nás tomu není jinak. Važme si jeden druhého, važme si lásky a přátelství, odhoďme tu českou vyčúranost, cynismus a sobectví. Prospěje to našim dětem, nám - i státu. .

11 0
možnosti
RK

Rychle se žení i sňatkový podvodník. Dokonce mnohokrát. Je podle vás čestný? Jinak fakt si myslíte že chlap který se rychle oženil nemůže mít nějakého toho levobočka? Naopak tam kde se vzali mladí, nevybouření, to bylo spíš pravidlem.

0 7
možnosti
MP

Brali jsme se jiz pred vice jak 51let. Na urad jsme jeli s jednim autem, vezl nas znamya byl i svedkem, druhym svedkem byl muj bracha. Par fotek z obradu, jedna u fotografa v atelieru. Basta v byte novomanzelky. Za ucasti obou rodicu a sourozencu. Za par supu. Bez problemu jsme zaplatili i obe svatby svych dcer. Zatim jsem absolvoval 2 svatby svych vnoucat, kazda stala pres 100 000 Kc. Holt, doba je asi jinde.

4 1
možnosti
RK

To není dobou. Dneska jsou běžné svatby, kdy se dva vezmou jen za účasti svědků a dodatečně pošlou oznámení.

1 0
možnosti
Foto

Nesouhlasím, bratranec, když se ženil, tak říkal, že je to i kvůli daním výhodnější, se vzít.

1 1
možnosti
LH

Když jsem se před lety ženil, ptali se mě rodiče jestli uživím rodinu. Vím, že je to dnes k smíchu, když existují různé dávky. Ale věřte, že mnohem lepší by bylo, kdyby se každý staral sám o sebe a zredukoval se sociální systém na minimum. Dávky jenom pobízejí k rození dalších neplatičů do systému. Kdyby stát radikálně snížil dávky, zbylo by víc peněz těm, co do systému přispívali na zabezpečení svých rodin a ubylo by těch, co z toho systému jenom těží, ale nic do něj nepřináší.

2 0
možnosti

Davky jsou zachranna sit, zadny luxus ... nebo vam prijdou penize do 3000 na osobu a mesic jako neco vyjimecneho, kvuli cemu se nevyplati chodit do prace? Neni spis pak problem v prilis nizkych mzdach, jestli se ma tak nizka socialka vyplatit?

3 0
možnosti
JK

O rozklad klasickej rodiny sa snažili komunisti aj nacisti. Ale podarilo sa až súčasným sociálnym inžinierom. Dôvod je samozrejme jednoduchý - aby vplyv na jedinca nemala jeho vlastná rodina, ale hlavne štát.

Zdanlivo to nič neznamená - či mať manželstvo "na papieri" alebo žiť len tak "na hromádce". Sledujem ale - aj na Slovensku - iný trend. Niektoré mladé dievčatá cielene nechcú žiť vo zväzku s mužom, a majú deti ako samoživiteľky. Ako sa k nim dopracovali, to sa ich samozrejme nepýtam...:-)

Trochu sa obávam, aby to v budúcnosti nedopadlo ako v už klasickej poľskej komédii Sexmisia z roku 1984, kedy chlapi budú úplne zbytoční a ženy si na všetko vystačia úplne samé...

4 1
možnosti

Znám několik případů, kdy se žena nechala oplodnit, aby měla dítě, ale muže domů nechtěla!

0 0
možnosti

Velmi hezky napsáno.

Dovolil bych doplnit aspekt čtvrtý, vycházející ze sloganu "rodina je základ států".

Drobný háček bych viděl v tom, že i rodina je produkt sociálního inženýrství, byť staletími, resp. tisíciletími prověřený... Ten původní projekt přírody se jmenoval tlupy se špetkou matriarchátu v jeskyni a patriarchátu v získání potravy a obrany.

Možná je v dnešním sociální projektu mezera v tom, že "lovci už nestačí" na to ulovit a ubránit (vydělat a uživit). Do procesu "matek vládnoucím jeskyni" nám vstupují procesy dělající z nich "matky lovkyně" ... proč ne, pokud to dělají dobrovolně s chutí a v rámci rodiny se podělí zase o své radosti a starosti... a dovolí "otcům lovcům" stát se trochu "otci vládnoucím jeskyni"...

V tom modelu už nám pak chybí jediné... aby nás "sociální inženýři - politici" přestali "nakupovat" při volbách, aby nám nechali tolik svobody, kolik si dokážeme daněmi "vykoupit" a aby za naše "přebytky" z rodinných uskupení (nepřímé daně, projevy humanity a solidárnosti) dodrželi dohodu, kterou jsme společně volbami uzavřeli. Dohodu o zachování našich hodnot a tradic v lokaci, "kde naši předci a my našim potomkům zvelebujeme jeskyně", kde žijeme a kam si zveme toho, kdo nás respektuje...

Rodina tedy umožňuje lépe "vydírat" jednotlivce skrze pečlivě zmapované a identifikované city k blízkým a touze je ochránit...

Možná jsme se tím, že se už neženíme schovali se svými blízkými do "ilegality", ale jsem stále přesvědčen, že v drtivé většině to není tím, že by jsme počítali, že se navzájem opustíme a nebo okradneme okolní spolupracující "tlupy"...

6 0
možnosti
JH

J71a46n 86H38a30v38r41d51a

3. 6. 2016 18:19

Ale lidé již několik tisíc let nežijí v tlupách.

0 0
možnosti
SN

S61a96r21a 37N60o52v49a

3. 6. 2016 18:08

Tohle je směšné. Fungující rodina, je rodina, kde jsou mezi všemi dobré vztahy! a je jedno, zda jsou matka a otec manželé, nemusí spolu žít ,,pod jednou střechou ́ ́,dokonce ani být pár.;-)

2 2
možnosti
JH

J55a34n 53H53a85v62r51d52a

3. 6. 2016 18:13

Ale to co píšete, paní Šichtařová nikterak nevyvrací. Zamýšlí se nad důvody úpadku tradiční, sezdané rodiny.

0 0
možnosti
JH

J98a60n 97H35a76v50r78d76a

3. 6. 2016 17:48

Úpadek rodiny v euroatlantické civilizaci je jen jeden kamínek ve snaze o destrukci tradičních hodnot, donedávna vnímaných jako nezničitelných a trvalých. Tak se například velmi rychle vytratil pojem o tom, jaké je správné a pro společnost užitečné vzdělání. Umění napsat esej, ve které pregnantně přesvědčíme čtenáře o tom, že 1+2=5 je dnes pro život užitečnější než zvládnutí trojčlenky a počítání s procenty. O úpadek se stará i sama katolická církev, když si zvolí papeže, který je popíračem mnoha křesťanských hodnot. Stát, coby premiéři vlády, vedou holobrádci bez jakýchkoliv životních zkušeností, anebo, když jsou ve zralém věku, tak nám tvrdí, že buď zdroje jsou nebo že dluhy se neplatí, nebo dělají pyramidální záseky ve státním rozpočtu v době největší hospodářské konjunktury. Přitom jsou doslova hýčkány veleziskové neziskovky, které provádějí rozklad společnosti jako o závod. A do toho si tvrdě platíme TV a rádio, aby nám bezskrupulosně lhali či manipulovali a šmahem ostouzeli vše, co je a vždy bylo normální, morální a správné. A také zjistíme, že buranský a sebestředný prezident jenom proto, že se nebojí politicky nekorektně říkat pravdu, má velmi vysoký rating u občanů.

1 1
možnosti
JH

J41a24n 21H43a81v91r55d39a

3. 6. 2016 17:57

Takže zamýšlet se nad důvody úpadku žití v sezdaném páru je jistě záslužné, ale řešení přijde jako vedlejší produkt vzkříšení celé společnosti. Pokud k němu nedojde, tak budeme brečet nad horšími skutečnostmi, než je krize rodiny. Jestli ale k tomu má napomoci Západem připravovaný válečný konflikt s Ruskem, po kterém by mohl nastat restart společnosti, tak to už ale nebude s námi. To se začne zase od prvoků.

0 1
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 42,15
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články