Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Děsivé je hlavně povinné SJM, které se partnerovi, který vydělává podstatně víc než ten druhý, šeredně vymstí při rozvodu. SJM by mělo být dobrovolné, tzn. ne aby se uzavíraly smlouvy o vyloučení ze SJM, ale naopak, když něco budou manželé chtít vložit nějaký majetek do SJM, tak by na to smlouvu museli udělat.

1 4
možnosti
Foto

A v čem je to děsivé? Vy si nemyslíte, že partnerství znamená rovnost zůčastněných? Myslím, že drtivá většina s tímto do manželství vstupuje. A i ti co si to nemyslí, to pokrytecky zamlčí. Nebo byste své nastávající klidně řekl "vezmu si tě, ale jen když já si budu dál užívat svého bohatství a ty budeš dál dřít bídu"?

1 0
možnosti
DM

Ano,stát dělá vše proto aby se manželství stalo naprosto nepoužitelným svazkem,nově třeba vymoženost postihovat exekučně majetek OBOU MANŽELŮ NA ZÁKLADĚ DLUHŮ KOHOKOLIV Z JEJICH PŘEDCHOZÍCH PARTNERŮ A TO DOKONCE I Z OBDOBÍ PŘED UZAVŘENÍM MANŽELSTVÍ ,aneb exmanžel nezaplatil KDYSI JAKÉSI zálohy za elektřinu no a hádejte kdopak to zaplatí pokud je vaše žena třeba na mateřské????

Ano správně,vy i když s původním dluhem nemáte nic společného...

A kdo z nás si může dovolit říct že ví naprosto o všech dluzích a pohledávkách svých předchozích partnerů,dokonce z doby před uzavřením manželství?

Takže to kupodivu není jen o dávkách...

7 0
možnosti
KK

Ze zjednodušeného omezeně ekonomického pohledu má autorka pravdu, ale při hlubším rozboru bysme došli i k více důvodům. Ano pokud dáme sezdaným párům nějaký měsíční příplatek za ochotu vstupovat do manželství, tak uvidíte jak počet sňatků vzroste. Otázka je zda je účelné nějaký přežitek udržovat při životě za každou cenu. Většinou něco přirozeně zaníká a je nahrazováno něčím jiným když se ukáže, že to již neplní svou funkci správně. Koneckonců stejně tak zaniklo ve většině civilizovaného světa otrokářství apod. A ano máte pravdu, naše Evropská civilizace zanikne, sle ne kvůli nefunkčním manželským svazkům.

2 4
možnosti
OH

Jde to i jednodušeji - vyšší daně pro svobodné.

0 0
možnosti
IK

Zapomněla jste ještě jeden důvod k "nebrání se": strach, že si partner v případě rozvodu odnese polovinu toho, co do manželství nepřinesl, případně, že se v průběhu manželství se z jednoho z partnerů vyklube alkoholik, narkoman nebo gambler (či jiný typ příivníka) a druhý partner potáhne zbytek života na noze kouli jeho dluhů.

Zákony této země jsou tak nestabilní a složité a rozhodnutí soudů tak "nezávislá" (rozuměj: nepředvídatelná), že občané očekávají, že jakýkoli právní akt jim životní situaci jen zkomplikuje, ztíží a prodraží.

To nic nemění na faktu, že lidé (a pánové prominou, ale muží zejména) jsou čím dál méně ochotní nést zodpovědnost. Takže závazky buď odmítají nebo odsouvají - a nejedná se jen o zakládání rodiny, ale i např. o nástup do zaměstnání.

Plně s Vámi souhlasím v tom, že péče státu o "sociálně slabé" (to dávám do uvozovek proto, že stát má špatnou možnost kontroly, jak to s potřebností žadatele o podporu skutečně je), je kontraproduktivní, veškeré dávky a podpory by se měly zrušit - a také by stát žádným způsobem neměl přispívat charitativním a neziskovým organizacím a spolkům.

3 0
možnosti
KK

Tak některé věci lze ošetřit předmanželskou smlouvou.

0 0
možnosti
Foto

Tato slova by měla být hlásána ze střech! Je to Pravdivý, prorocký, varovný hlas. Udiveně však vzhlížím k těm od kterých jsem tato slova očekával víc než od populárních ekonomů, čekal jsem že, takto budou mluvit pastoři, kazatelé, kněží, biskupové zkrátka představitelé církví. Žel církve opět řeší jen sami sebe, svoje obročí, desátky, prebendy. Ano jestli tento národ a vlastně celá Evropa nezmění své smýšlení a jednání, bude nahrazena těmi kdo dodržují odvěké řády a nevzdalili se od nich tolik jako my. Přeji autorům ať jejich rodina pevně drží při sobě a překoná všechny turbolence, co život přináší. Chtě nechtě se stavate divadlem světu.

2 1
možnosti
KK

Církve ať raději nic neřeší a přirozeně zaniknou. Odpradávna pouze okrádají chudáky věřící.

1 2
možnosti
JK

Dnes platí, že co se rozbije, to se zahodí a koupí nové. Konzumní společnost překročila práh i mezilidských vztahů. R^

Tato slova tesat do kamene R^

21 0
možnosti
KJ

Skvělý článek, díky, karma..

Rodina JE základ společnosti a je to základní poslání, s nímž přicházíme na svět -

být vychován k pokračování rodu. Být vychován tak, abych byl schopen založit svou vlastní rodinu a abych uměl ke stejné "povinnosti" vychovat své potomky. Rodina JE základ, na tom nezmění nic ani ta "nová elita", kterou to buď postupně odsune do zapomnění.. nebo opravdu má naše civilizace na kahánku..

Paní Maléřová nedávno na R2 předčítala intimní dopisy dětí z rodin "na divoko" nebo v rozvodu. Byl to velice tíživý zážitek - jak tyto děti dovedou vyjádřit svůj strach, stesk a hrůzu z toho, že táta opouští rodinu, že máma přivedla nějakého pána, že už nesmí k babičce atd.

Dospělí nezodpovědně bagatelizují pohromu, která převrátí jejich dětem život, když berou manželský "svazek" na lehkou váhu a přežitek.

7 2
možnosti
KJ

A toto je naprosto přesné -

"Dnešní pokřivený svět produkuje tolik slabých, zženštilých mužů, kteří se bojí odpovědnosti a odmítají samostatně živit rodinu, že ženám mnohdy nezbývá, než se o sebe a svou rodinu začít starat samy a zmužnět. Vzniká začarovaný kruh, společenská nemoc. Všichni preferují kariéru a peníze, a proto nemají čas na lásku a na rodinu. Ani na děti."

Ale pro férovku - jsou taky aktivistické feministky, a to je taky děs

A zabezpečit matku a děti bez příjmu je aktuální stále, akorát se to přenáší celkem nepochopitelně na stát. Děti a jejich matku má zabezpečit otec dětí - tedy pokud to není srab. Stát nechť nastoupí jen je-li otec invalida nebo mrtvý.

A je-li dotyčný za SVŮJ život opravdu odpovědný, pak si matku svých dětí vezme a ty děti vychová a zabezpečí až do dospělosti - tedy pokud je to chlap a ne srab.

A je-li dotyčná za SVŮJ život opravdu odpovědná, pak si otce svých dětí vezme a ty děti vychová a zabezpečí až do dospělosti - tedy pokud je to ženská a ne nějaká ...

7 2
možnosti
LM

Jestli si tady někdo myslí, že nesezdaná matka reálně žijící s partnerem a jejich dětmi dostane nějaké dávky navíc, tak to jste úplně mimo realitu!!

To je možné snad jedině u některých cigánů, protože žijí v komunitě a na sociálce nikdo netuší kdo ke komu patří , kdo kde a u koho bydlí a kdo má s kým děti.

4 2
možnosti
Foto

Také myslím, že stát zkoumá příjem celé domácnosti, takže je třeba v žádosti sepsat, kdo v domácnosti bydlí a jaké má příjmy. A pokud se ukáže, že člověk v žádosti o dávky v hmotné nouzi případně jiné sociální dávky lhal, musí peníze vrátit a bude pravděpodobně sankcionován, takže nebude úplně jednoduché a výhodné stát takovýmhle primitivním způsobem podvádět...

2 1
možnosti
DR

Podle Ústavy má být rodina chráněná. Jediné co "dostanete" je že pokud jeden z manželů naseká dluhy nebo se mu stane nehoda a bude někomu platit miliony, má věřitel k dispozici dva dlužníky...

3 0
možnosti
JL

Za komunistů lidi většinou nic nevlastnili, zatímco dnes jeden třeba vstupuje do manželství a má byt a druhý ne - a samozřejmě láska je úžasná věc, ale co kdyby...ten, co má byt, bude vykládat, že manželství je formalita, ale třeba se o ten byt bojí. A pak tu může být strach z placení alimentů u pánů a určitě by se našly ještě další faktory blokující uzavírání manželství.

0 5
možnosti
Foto

Pokud má někdo byt před uzavřením manželství, tak je to pouze jeho byt i po uzavření manželství. Majetek nabytý před uzavřením manželství a majetek nabytý dědictvím v době manželství nespadá do SJM.

5 0
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 42,07
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články