Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Dobrý den paní Šichtářová, díky za článek. K vaší poslední větě ve článku, Vám garantuji, že nikdo nepřijde, kdo by pochopil tuto logiku, nezvyšovat daně ......atd.

Co by ti vyhození byrokrati dělali, vždyť nic neumí, jen se přehrabovat v papírech.

Kam s tím množstvím nefachčenků? Prostě jiný to nebude, nejdřív to musí celé

padnout na hubu a pak možná se něco změní.:-/

29 0
možnosti
Foto

Souhlasím, že změna je už možná pouze kolapsem.

11 0
možnosti
SS

Docela dost mně vytočí, jak někdo řekne, že máme nízkou produktivitu práce, aniž by toto doložil výpočtem. Ano, někde je produktivita nižší, někde stejná a někde zase vyšší než v západních státech. Podle vašeho tvrzení by ve Škodě byla 3x menší produktivita práce, protože mají 3x menší plat než ve VW. Ani ve stavebnictví (podle německých stavbařů) nijak nezaostáváme (nyní nemám na mysli státní zakázky).

Hodně se argumentuje, že máme nízký HDP oproti západním státům. Není to náhodou proto, že se u nás drží nízké mzdy a tím jsou pokřiveny ceny služeb a tím snížená poptávka po zboží a službách? Zkuste si spočítat, o kolik mld by narostl HDP jen u spotřeby piva (asi 136l/rok/osobu) při německých (rakouských, italských,cenách). A to se týká většiny služeb.

Co se týká výběrů daní. Zrušte všechny daně, kromě daně ze mzdy a odvodů ze mzdy, stanovte minimální plat např. na 40 000 Kč/měsíc (dalo by se to propočítat podle současné spotřeby státu) a nebudou vás tím pádem zajímat např. daňové ráje a zrušilo by se vyplácení mzdy "bokem".

Navíc by se podle mně zjednodušila daňová správa.

3 9
možnosti
Foto

Bože, vy jste fakt přesvědčen o tom, že mzdu si lze stanovit jen tak nějakým nařízením? Zkuste si tedy podnikat a stanovit si, že budete mít příjem 50000. Rychle pochopíte, že to tak nefunguje.

10 0
možnosti
AG

Tak státní zaměstnance ale stát v dost velké míře potřebuje. Učitelé zcela jistě a spadají do kategorie státních zaměstnanců a zcela jistě vytváří měřitelné hodnoty a těmi je přínos jejich žáků pro ekonomiku a společnost.

Policii a armádu také potřebujeme a tak dále. Těch , co nepotřebujeme je sice také dost ale v konečném důsledku je to marginální číslo.

Možná byste ale jako odbornice mohla napsat další blog s podrobným rozborem příjmů a výdajů státního rozpočtu. Zejména pak rozebrat strukturu mandatorních výdajů a nabídnout konkrétní řešení úspor, místo planých řečí.

O neviditelné ruce trhu si totiž dnes můžeme nechat leda tak zdát, protože trh je deformován neuvěřitelným způsobem a jeho samoregulace prostě nefunguje. Vytváříme imaginární blahobyt založený na dluhu, který budou splácet naše děti. Dříve se rodiče snažili aby po nich zbyl nějaký alespoň minimální majetek, který by jejich děti mohly rozmnožit , nebo by jim alespoň umožnil trochu lepší život a my se snažíme aby po nás zůstal co největší dluh.

Po revoluci jsme nastoupili cestu ekonomického zadlužování ,po vzoru západní Evropy, která tuto cestu nastoupila pár desítek let před námi, v nějaké slepé víře , že je doženeme.

Místo toho abychom se pořádně pustili do tvrdé práce , zaťalii zuby a nehty a začali opravdu vytvářet hodnoty i na tom teoreticky zastaralém vybavení a tento nedostatek jsme nahradili větším úsilím, tak jsme šli cestou výprodeje a rozkrádání nemalého státního majetku včetně strategického , který byl schopen generovat státu peníze na jeho provoz ,protože podle tvrzení skvělých ekonomů ,stát nemá vlastnit žádný majetek ,což se dnes ukazuje jako nesmysl, protože stát má vlastnit minimálně strategické zdroje jako je výroba a distribuce el energie a zdroje a distribuce vody. Zato jen nadáváme na komunisty a budeme na ně nadávat i za dalších 50 let.

Pro naše děti a jejich děti jsme připravili opravdu krušnou budoucnost.

4 4
možnosti
Foto

Jistěže některé státní zaměstnance potřebujeme, ale ne v takovém množství a v tak mizerné kvalitě jako je tomu nyní. A mám třeba na mysli zrovna ty vámi zmíněné učitele a policajty.

8 0
možnosti
Foto

Není pravdou, že státní úředník negeneruje bohatství, prostě vnáší do uspořádání tohoto bohatství řád. Je stejně, jako byste tvrdila, že krupiér svou troškou také negeneruje bohatství, stejně tak i hlídač v té herně, který zajišťuje, aby si hráč své bohatství mohl odnést domů. Stejně tak uvaděčka v divadle, v kině, která pouze kontroluje lístky.

Totéž lze říci o spekulantech, bankéřích. Ne nadarmo někteří tvrdí, že finanční kapitál je velmi parazitním.

Zkrátka takovým způsobem se dostáváme k tomu, že produktivně nepracuje nikdo. Ano, k dennímu přežití stačí pouze hrstka rýže.

A pan Pikora by s klidem mohl dělat politika. Má k tomu vlohy. Dokáže i po letech tvrdit, jak to nebylo.

0 9
možnosti
Foto

Markéta to trošku zjednodušila ale v principu má pravdu. Problém je ten, že stát má nějakou konečnou efektivitu, a cokoliv co dělá nad rámec ji nezvedá. Nicméně zvedají se náklady a tyhle náklady jsou ty peníze, které pak chybí tam, kde je hodnotu třeba vytvářet a kde by se zaplatila. Náš stát je obrovský co do počtu úředníků a státních zaměstnanců. A další zaměstnanci kýženou hodnotu pro stát nepřinesou. Jen utrácí peníze ze státního rozpočtu.

Je třeba se vždy ptát. Jak každý, nově přijatý státní zaměstnanec pomůže růstu tržeb v soukromém sektoru? Pomůžou tomu úředníci zajišťující EET?Obávám se že nikoliv.

18 0
možnosti
Foto

Určitě máte pravdu (až na ty státní úředníky. Upozorňuji, že státní úředník nejsem: Veřejný sektor vytváří rámec, bez něhož by soukromý nemohl fungovat - zákony, represe, vymáhaní závazků, sociální smír apod.).

Problém je, že jen velmi malá část voličů je ochotna dát vašemu názoru svůj hlas. Odhadem tak asi 10% - o něco více než třeba FDP teď v Německu. To je taková neřešitelná past všeobecného volebního práva.V

5 0
možnosti
ZS

Je však otázkou, jaká část státního aparátu tento rámec vytváří a jaký rozsah tohoto rámce je skutečně potřebný a efektivní.

6 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,48
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články