Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RH

R81a36d28e22k 74H45o29d89a30ň

12. 5. 2016 15:22

Když jsem byl malý, hrával jsem Sim City. Stavěl jsem domy, obchoďáky, policie, špitály: a až začaly docházet peníze (obvykle brzy), zvýšil jsem daně. Sice jsem vybral, jenže simáci (mrchy!) mi začali utíkat a další rok bylo hůř. Tak jsem zvedl daně znovu, abych to vykompenzoval, oni utíkali rychleji, a tak jsem se ve spirále propracoval k ghost townu s zdemolovanými silnicemi, domy, infrastrukturou a zkorumpovanou policií.

No, a dnes v tom pekle zřejmě za trest žiji. Jako simák začínám uvažovat, že bych (mrcha) taky zdrh. Jenže politikům je to jedno, já ve hře vládl přes století, je zajímá jak si nahrabat za 4-6 let...

24 0
možnosti
DN

Jojo, tím si prošel asi každý pařan. Nakonec zjistil, že je lepší mít spokojené lidi, stavět komerční zóny a fabriky, kde potřebují a ony se ty peníze pak začaly hrnout sami a daně šlo vesele snižovat ;-D

A fungovat to v reálu může, krásným příkladem budiž Hong Kong, město které vydělává :-)

2 0
možnosti
DM

Minimalizace státu je v přímém rozporu jak s trendy tak s přáním byrokratického centra,korporací ale i většiny plebsu která je díky státu nějak zaopatřena...

Ať chcete nebo ne směr je jednoznačný, nezměnitelný a daný,více rigidního přístupu,více pravidel,více regulací více přerozdělování až do nějaké formy diktatury, nejlépe něco na způsob byrokratické totality a ekonomiky ovládané několika korporacemi,včetně zásadních polarit ve společnosti,defacto vymizení střední vrstvy a návrat k novodobé vládě nesesaditelných elit.

18 0
možnosti
MV

Naprosto výstižné...bohužel...

1 0
možnosti
JR

J41a82n 90R82á42ž

12. 5. 2016 14:29

K produktivitě státních zaměstnanců: Vláda a někteří poslanci chtějí, aby vznikl úřad(!!) na kontrolu hospodaření politických stran. Babiš se dal slyšet, že to nebude velký úřad,že počítá s 15 zaměstnanci. Když uvážíme co bude těchto 15 úředníků dělat, tedy kolik položek bude kontrolovat a kolik je politických stran, jsem přesvědčen, že kdyby tuto práci zadalo min.financí u soukromého auditora, vyčlení tento dvě pracovnice a ty to zvládnou, jak se říká "levou zadní"

Historka z praxe: Kamarád vzal do firmy na běžné administrativní práce bývalou pracovníci magistrátu, která si myslela, že ve státní správě není doceněna.. Ve zkušební době se s ní rozloučil, neb zjistil, že nemá základní pracovní návyky, jako je dodržování pracovní doby, plnění úkolů v daných termínech a odmítala vzít na vědomí, že firemní telefon neslouží k vyřizování soukromých mezistátních hovorů, že účelem počítače není brouzdání po seznamkách a že v pracovní době se, bez souhlasu nadřízeného, nechodí ke kadeřnikovi, či na kávičku s kamarádkami z bývalého pracoviště.

35 0
možnosti
AE

Mám podobnou zkušenost. Měla jsem 60 složek dokumentů k přepracování. Polovinu jsem si vzala domů a vypracovala o víkendu, polovinu jsem dala nové zaměstnankyni, která k nám přišla ze státní správy, k vypracování v pracovní době. Zhruba po 10 složkách mi řekla, že je z té práce hrozně unavená, abych jí dala dělat něco jiného ... dala jsem jí výpověď.

0 0
možnosti
LM

no, je videt, ze holcicky jsou naivni uz od skolky ... ;-D

0 4
možnosti
JL

Ta efektivita státu se ukázala včera při zveřejnění zprávy o záměru zavést možnost vybrat si rodičovskou dovolenou i pro otce. Náklady jsou odhadovány na 600 - 800 mil. Kč ročně. Ale zkusme si spočítat, kolik bude otcům opravdu vyplaceno:

[počet narozených dětí za rok 106 000] x [půměrná mzda muže 33 000] x [podíl na vym. základu 0,7] x [přepočet měsíců na týdny 0,23] = 563 000 000 Kč. Zbytek asi spoklne stát :-)

7 0
možnosti
JR

J63a58n 51R24á18ž

12. 5. 2016 13:49

Každý se trefuje do Babiše, že chtěl stát řídit jako firmu. Ovšem nevím, co je lepší. Řídit stát jako firmu, relativně úspěšnou nebo jej řídit jako bankrotujicí politickou stranu. Pomineme li obrovský střet zájmů, tak u Babiše jsem ochoten věřit, že nebýt už ani ne socialistických, ale spíše už sociopatických vymyslů ministrů za ČSSD, mohl by dluh státu snižovat razantněji.

P.S. Sobotka a jeho partaj se dostali do obrovského průšvihu díky tomu, že výdaje ČSSD byly dlouhodobě vyšší, než příjmy. Socialisté neumí asi hospodařit jinak, než s deficitnim rozpočtem. Jestli jejich hvězdy rozmařilosti (Marksová, Valachová, Němeček) Sobotka nepřivede k rozumu ani pod vidinou hrozby bankrotu strany s jejichž požehnání vládnou, není jim pomoci a ČSSD by měla skončit na smetišti politických dějin.

2 1
možnosti
MK

RiadiŤ štát ako firmu je skvelá idea. Ale zlyháva na nej to, že štát nieje babišov majetok, takže nemá žiadnu faktickú motiváciu aby riadil štát tak, aby prosperoval. Keď dakto hospodári s cudzím majetkom, tak nebude dak poctivý a snaživý ako na svojom. Takže okrem morálnych postojov k funkčnosti štátofiirmy nieje žiaden dôvod.

6 0
možnosti
MK

Markétka uvažuje správne ale zlým smerom.

Ide o to čo potrebujú POLITICI. Tí potrebujú veľa voličov.

A kto je lepší volič, ako ten ktorý je od politika priamo závislý? Čím viac štátnych úradníkov, tým viac hlasov kúpených za peniaze tých hlupákov čo niečo produkujú. A tí hlupáci čo niečo produkujú (prípadne majú vlastný názor)? No tých je potreba zrovnať do laty, pretože tí si myslia, že sa budú mať lepšie keď zvýšia svoju efektivitu a vyprodukujú viac. Naivkovia...

12 0
možnosti
JS

Zajímavé...hlavně s tou produktivitou práce, to jako že třeba svařeč v Německu svařuje 3-4x rychleji... no to je ale blbost :-/

0 9
možnosti
MV

Odpověděl jste si správně, je to blbost. Vůbec jste to nepochopil. Zatím co český i německý svářeč dělá stejnou práci, ten německý živí k tomu jednoho úředníka, a ten český 3 nebo 4. To je ten rozdíl, produktivita práce není v jednotlivcích, ale v celku, a u nás bohužel stát neproduktivně sežere tolik, že na chudáka svářeče nezbyde...

10 0
možnosti
Foto

Státní zaměstnanci jsou taky vojáci, policisté, učitelé, lékaři, hasiči atd. Nevím, jestli je z této logiky považujeme za zbytečné. Stejně tak by bylo možné argumentovat, že třeba firma stavějící dálnici nic neprodukuje, jelikož tu stavbu platí stát. Trochu na hlavu, ne?

1 14
možnosti
Foto

Omylem jsem příspěvku dal +1 bod, namísto záporného.

Funkcí státu je pouze a jenom ochrana svých obyvatel před hrozbami vnějšími a vnitřními, a výběr daní na zajišťování těchto funkcí. Policie, armáda, záchranné složky. Nic více. Vše ostatní odstátnit, děkuji, zdravotní péči, silnice a vzdělání svých dětí si rád zaplatím, když mi stát nesebere 49 % z mého výdělku na daních.

11 1
možnosti
Foto

Státní úředníci, správě je hovořit o státních zaměstnancích, a podotýkám nejsem státní zaměstnanec, musí plnit i jiné funkce, nežli přímou generaci zisku. Jestli je jich u nás dost anebo málo, jestli si je můžeme dovolit je na zvážení mnohých. Jejich funkcí je například v rámci obchodní inspekce ochrana spotřebitelů, nepoctiví podnikatelé s nekalými praktikami díky správnímu řízení musí zaplatit pokutu a musí být zjednána náprava. Dále fungují například v oblasti požární prevence, ochrany práv pracujících a bezpečnosti práce, státními zaměstnanci jsou i učitelé ve školách. Tito také negenerují zisky, jen se starají o naše budoucí generace. Inspektorů na našem okrese není moc. Jen 3 anebo 2 a kontroly podniků nestíhají v adekvátních vzhledem k jejich vysokému počtu. Z principu tedy funkcí státních zaměstnanců není generovat přímý zisk, ale sloužit zájmům občanů či právnických osob, a dbát na dodržování legislativy.

2 1
možnosti
VH

Fajn. Jenže jich na stejné funkce stačily před cca deseti lety jen dvě třetiny.

13 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,48
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články