Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

J34a21n 29H18a53v55r62d69a

13. 5. 2016 7:17

Vyrovnaný rozpočet byl naposledy v 90. letech (za vlády V. Klause). Potom přišla vláda M. Zemana s heslem "Razantního snížení úředníků", aby v realitě byl jejich stav okamžitě navyšován. Vláda V. Špidly nám sdělila, že "zdroje jsou", tak proč nezačít razantně utrácet. Paroubkova vláda zase jela na vlně "Dluhy se neplatí".

No a v poslední době nám vláda, v době největší hospodářského rozmach za poslední desetiletí, ukazuje, jak se správně utrácejí peníze.

Nebrečel bych nad vládami, ty dělají to, co jim občani dovolí.

17 0
možnosti
JH

J55a71n 38H11a59v21r30d15a

13. 5. 2016 7:29

A je nabíledni, že bude ještě hůře. Počet úředníků razantně narůstá, tisíce neziskových organizací napojených na státní finance, zdá se, se také nebudou rušit, neúnosná byrokracie zaváděná na podnikatele (s dosahem především na ty menší a střední) ekonomice spíš nepomůže.

A systém politických stran, který jakž takž může díky konkurenci mezi stranami vnést nápravu, je zcel rozbit. Máme několik hlavních stran, které se unisono doplňují ve vstřícném vztahu k Bruselu, jejich program se vzájemně nijak neodlišuje. A strany s programem bojujícím proti společenské katastrofě nás nemohou vytrhnout, jednak díky své organizační neschopnosti až rozhádanosti a díky tvrdé masáži a ostrakizování ze strany mainstreamových medií.

5 0
možnosti
FL

Paní Šichtařová, pokud jde o neproduktivní zaměstnance, začal bych s propouštěním u finančních poradců a analytiků a to bez ohledu zda své předpovědi plodí v soukromém nebo státním sektoru. Už asi 20 let obchoduji s akciemi a neomylně se mně vyplatila strategie řídit se opakem, než co radí poradci bank a investiční poradci. Jenom malý příklad za všechny. Když kolem roku 2005 již nějakou dobu klesaly sazby u hypotečních úvěrů a dosáhly zhruba 3%, poradci radili, že teď je ta pravá chvíle si vzít hypotéku, protože níž už sazby klesat nebudou. Dnes jsou průměrné sazby u seriozních bank kolem 2%. Nepochybuji, že umíte velmi kvalifikovaně vysvětlit proč k tomu došlo, stejně jako meteorolog vždy odborně vysvětlí, proč je počasí jiné, než jaké podle numerických modelů mělo být.

0 0
možnosti
MS

Bohužel tuto teorii zná každý ministr financí. Jen je politikem, který se musí zodpovídat politické straně, jejím sponzorům, různým zájmovým skupinám předsedovi strany a kdoví komu. K tomu jsou státní zakázky. Těch různých ovlivňujících faktorů je tolik, že to stojí hodně veřejných peněz.

A koneckonců, pro současné vládní strany je nejlepším voličem státní zaměstnanec. tak se mu přihazuje. A samozřejmě i důchodci, tak se jim přihazuje. Jen těch 3,3 miliónu pracujících musí víc vydělat.

Pro ANO to bylo jen prázdné volební heslo.

0 0
možnosti
TH

Výhled na změnu vidím špatně. 25% deblilů volí socany o kterých se ví, že rozházejí i to co nemají. 30% naivních belbečků volí za koblihu někoho, kdo je chce otevřeně ještě víc oškubat. 15% (škodamluvit) volí komunisty. Něco pod 10% voličů leze skrze TOP09 socialistické EU do zadku a ODS je mrtvá ryba, která se ještě trochu škube. Ve chvíli, kdy se obejeví antisocialistická strana (se samozřejmým odporem k EU), jsou to, díky kontrole médií od těch předchozích skupin, hned náckové, ultraextremisti a populisti. Světlo na konci tunelu prostě není díky idiocii voličů.

32 1
možnosti
Foto

Zatímco ty jsi pupek světa.

1 10
možnosti
JL

Jenom Svobodní mají v programu štíhlý stát-

11 0
možnosti
JP

Zmenšení státu propagovali novodobí soudruzi už od r. 1989, že prý byl komunistický stát moc byrokratický. Takže se nejprve zprivatizovaly a pozavíraly státní podniky a poté přibylo tolik ouřadů, že jich máme 10x víc, než bylo za komunistů.

Na okraj: stavěli jsme dům a za komunistů jsme potřebovali asi 10 razítek, abychom mohli stavět. Dneska rekonstruujeme a potřebujeme těch razítek cca 8x víc. Zrovna včera přišel papír ze životního prostředí, že nám milostivě povolují krbovou vložku, že z hlediska ochrany životního prostředí není námitek. Když jsme ale za komunistů instalovali ÚT, NIC podobného jsme nepotřebovali, prostě jsme koupili kotel v odpovídající velikosti a nainstalovali. I blbci bylo jasné, že ho na koleně bastlit nebudeme a že teda asi splňuje požadované zákonné limity. Dneska musíme mít razítko i na to, jaké použijeme hřebíky, co kdybychom třeba použili necertifikované?

14 1
možnosti
MV

Zrovna za této vlády se ekonomice celkem daří - nezaměstnanost klesá, počet ekonomicky aktivních lidí se zvyšuje, mzdy rostou (včetně té minimální - přitom při jejím zvyšování vždy poslouchám, jaké katastrofální dopady na nezaměstnanost to bude mít - v reálu jsem zaznamenal pokles nezaměstnanosti).

Celková daňová zátěž je v rámci EU podprůměrná - většina zemí EU na západ od nás má celkové zdanění vyšší, řada zemí EU na východ od nás má celkové zdanění nižší.

Počet podnikatelů na počet obyvatel je v rámci EU 5-tý nejvyšší (jsme za Řeckem, Itálií, Rumunskem a Polskem) - to opět trošku neodpovídá mediálnímu obrazu, který prezentuje, že zde máme podnikatelské peklo.

Co se týče státních zaměstnanců - vadí mi paušalizování, že nic nedělají a nevytváří žádné hodnoty. Učitele, lékaře, zdravotní sestry, policisty, vojáky, hasiče a plno dalších profesí zaměstnaných ve veřejném sektoru společnost potřebuje a kvalita života, přínos společnosti i budoucí vývoj je na nich závislý mnohem více než na řadě ekonomických odborníků jejichž REÁLNÝ přínos může být někdy diskutabilní ;-)

0 8
možnosti
Foto

Jen k té zaměstnanosti. Fakt si myslíte, že umělá zaměstnanost, která nic nevytváří je prospěšná pro zdraví ekonomiky?

8 0
možnosti
AK

V EU se v několikaleté periodicitě opakuje pořád stejné divadlo kolem daňových rájů:

- několik přistižených politiků odstoupí a ostatní řeknou, že se už konečně s daňovými ráji musí něco udělat

- ekonomové nám vysvětlí, že součástí tržní ekonomiky je právo na soukromí

- právníci řeknou, že ulévání peněz firem a bohatých (kteří ty firmy vlastní) do daňových rájů nenaplňuje skutkovou podstatu trestného činu. A že i kdyby naplňovalo, stejně se to nedá prokázat.

No a po čase se vymyslí nové reformy, jak aspoň částečně kompenzovat vyvádění peněz do daňových rájů vyšším zdaněním těch, kteří se nemohou bránit a nebo odejít - zaměstnanců a malých a středních podnikatelů a živnostníků.

Solidaritu s uprchlíky po nás různí politici požadují často, ale solidaritu neplatících daně s těmi, kdo daně platí, tu nepožaduje nikdo...

A co takhle uprchlíky podle kvót začít rozesílat do daňových rájů?

Pak by snad měli politici důvod začít jedno i druhé opravdu řešit...

0 0
možnosti
DN

Vůbec se nedivým velkým firmám, podnikatelům, apod., kdo má velké příjmy, že je posílá do oněch daňových rájů. Protože pokud je někde ráj, tak to znamená, že jinde musí být peklo. ;-)

0 0
možnosti
ZJ

... nemá cenu psát a doplňovat další moudra. Paní autorko - mluvíte mně z duše R^! Karma.

18 0
možnosti
RH

R98a12d26e11k 79H49o44d25a93ň

12. 5. 2016 15:27

Mimochodem Babiš stát zkouší řídit jako firmu, jen jaksi ne tu z pouček ekonomie století starých. Ovládnout trh, v horším případě v oligopolu (v lepším monopol), zavést co největší bariéry pro vstup do odvětví pro všechny ostatní, a je vymalováno.

Máte rádi farmářské trhy? Tak si jich užijte, s EET jich značně ubude. A raději si pěkně poshánějte kontakty jak za socíku, ať nemusíte kupovat pečivo a salámy od Babiše. Hlavně je potřeba pěkně poskřípat ty občasné prodejce paprik a rajčat, aby ti co mají účty v Panamě, Kypru atd. tam měli víc.

26 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,48
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články