Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RH

Jen podotknu: Breivik by s vámi patrně souhlasil.

3 0
možnosti
MS

Autor clanku opomnel jeden zakladni fakt. Jednani norske socialky a prava vezne jsou dany zakony, tj. odebirani deti i vitezstvi Breivika je podle prava. A to jak znamo nema co spolecneho se spravedlnosti ci rozumem. Pokud by tento system Norum nevyhovolal, maji pravo to dat najevo ve volbach.

3 3
možnosti

Pokud by systém někomu nevyhovoval a dotyčný to dal najevo, dost riskuje, že přijde o děti - ty přece nemohou vyrůstat v tak nevhodném prostředí.

18 1
možnosti
PB

Jaká lidská práva ? Nečetl jsem definici člověka ale on se tam asi nevejde.

2 0
možnosti
Foto

Jednadvacet let za zmaření 77 lidských životů je skutečně málo. V Americe by mu možná tresty za každý jeden lidský život sčítali - a do smrti by se z kriminálu nedostal. A on si ještě stěžuje na špatné zacházení- a drze hajluje v soudní síni. A porovnání s právy rodičů, jak to dnes v této zemí chodí, je oprvdu absurdní... Snad se ti Norové ;-( pomátli na rozumu... A co je "zdravý selský rozum" vůbec netuší... Velmi smutné zjištění. Díky za článek. R^

26 0
možnosti
VV

Jenže ono to není pouze v Norsku. Co třeba Rathem vysouzené poslanecké náhrady za dobu vazby? (jen jeden z mnoha možných příkladů)

10 0
možnosti
Foto

Zvláštní, že člověk, který zneuzná vlastně nejvyšší lidské právo - právo na život, dokáže pro sebe tato práva vyžadovat.

Tady někde je chyba nebo jeho nekritičnost, možná lačnost jeho právníků.

Pak je zde čl. 29 (1) VDLP OSN, snad jediný kde se mluví o povinnosti. Breivik je tedy povinen "opravit" svoji osobnost do lidské formy, pak teprve práva vyžadovat. To mi připadá přijatelný trest a náprava, důležitější než žalářování. Breivik má tedy povinnost vůči společnost a společnost to po něm má vyžadovat, tak nějak má fungovat vyspělá společnost. Dát šanci chybu napravit.

Napřed povinnosti a pak výhody, zejména ve výkonu trestu, chleba se také napřed musí upéct a pak se teprve může jíst. Práva mu jistě nikdo nebere, jiná věc je finanční náhrada. Kdyby on měl napravit porušení LP finančně, budou to hradit jeho potomci několika generací.

2 0
možnosti
VV

Nesouhlasím. Takovýto vrah by mělo mít jen jediné právo. Uzamčenou celu a pistoli s jednou kulkou.

4 0
možnosti

M18a52r84e44k 82Š48i14m91o37n

22. 4. 2016 15:37

Mně už ta kritika jakési domnělé "korektnosti" přijde tak trochu pasé, chápu, že jde o potřebu natáhnout nacikinder čtenáře za každou cenu, ale obávám se, že už je toho všude tolik a je to už tak ohrané, že už to ztrácí na efektivitě. Dobře je to vidět tady na diskusi. Jsme na indnes diskusi jakožto tradiční mecce českých nacíčků všeho druhu a odezva na článek je přitom přinejlepším smíšená. Antiimigrantismus, anticiganismus, antimenšinismus, měsíčkářství, pseudoantikorektnost, už to unavuje a přestává to táhnout, být autorkou, zkusil bych zase něco jiného;-)

3 31
možnosti
Foto

M55a42r13t67i41n 95Š29i12k

22. 4. 2016 14:55

Velmi obratně jste norský systém, zevšeobecnila na celou Evropu. Fakta vás navíc zase až tak moc neberou, jak někdo v diskusi správně poznamenal, Breivik se zatím domohl "jen" náhrady soudních nákladů. Je to manipulativní, v čem jste proto nakonec vy osobně lepší, než systém, který v závěru tak kritizujete a který podle vás pěstuje "správné stádečko" ? Víte proč nakonec ten "systém" bude tak úspěšný? Protože v něm fungují lidé jako vy. Ti, kteří obratně manipulují a jsou to jisté "celebrity" s vlivem (zatím "okresního formátu"). Ano, budete jistě křičet, že máte "právo na svůj názor". To vám rozhodně neberu. Je ale asi na stejné úrovni, jako právo zvířete Breivika, stěžovat si třeba na tvrdý kavalec, nebo se takto veřejně vysmívat norskému systému. Někdo tu psal o pořádném oslím můstku Breivik - Michaláková. Tak jistě, to také patří k manipulativnosti vašeho textu. Jako místní celebrita máte vliv, dav vám většinou nadšeně zaplácá. Nezneužívejte ho k těmto manipulacím. Když už máte potřebu komentovat i pěstování ředkviček a pilotované lety na Mars..... 8-o

7 19
možnosti
VV

Prostě JSI sbohemdukáty.

2 1
možnosti
RS

Breivikova historie pripomina Neruduv clanek :"Kam s nim". Breivik se bude dale soudit. Kava bude tentokrate prilis horka. A jak to zacalo s temi detmi. Po druhe svetove valce se zjistilo, ze s nemeckymi vojaky vzniklo asi 12 000 deti. Byl problem kam s nimi. Totiz Norsko pod vedenim Quisliga stalo nucene spojenec Nemecka. Nemecti vojaci byli ale pro Norky pritalivi.Norsti zide byli v Osvetimi zavrazdeni. Takze ono by bylo dobre posuzovat Norsko podle jeho historie, aby se vsemu rozumelo. Norska historie je nam neznama.

3 5
možnosti
Foto

No, s těmi dětmi se zacházelo nejen drsně, ale až nelidsky.

2 0
možnosti
VS

V úvodu článku jste paní Šichtařová poněkud mimo. Problém není v tom, jak ten soud rozhodl (a že vůbec rozhodl), problém je v tom právu, jak je napsané. Ten soud rozhodl tak proto, že v tom právu zkrátka něco takového bude popsané.

Pro zločince typu Breivik tam prostě má být napsaná šibenice nebo přinejhorším těžká doživotní manuální práce s koulí na noze. Nic takového tam ovšem není a je tam naopak bezpochyby to, na co si Breivik stěžoval. Nedivme se proto, že soudy v případu Breivik rozhodují, jak rozhodují.

Druhou zajímavou otázku tvoří samotná osoba Breivika. Média se jej snažila vykreslit jako psychicky labilního, což zastřelo pravděpodobný fakt, že ten člověk bude naopak zcela při smyslech a chytrý více, než si dovedeme představit.

Nehraje náhodou nyní Breivik dopředu dávno plánované druhé kolo záchrany své společnosti? Přemýšlejme o tom, byť si proto vybral roli masového vraha!!

Nesnaží se náhodou poukázat na komičnost své společnosti tím, že je o něho, o masového vraha, tak dobře postaráno?

12 3
možnosti
IZ

Co se nám to tu pořád snažíte naznačit o Breivikově spásotvornosti? Je to bezohledný zabiják, nic víc. Ale lidi mají rádi romantické hrdiny, že? Ovšem tady jste mimo mísu.

EU

0 1
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,51
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články