Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nezdá se Vám, paní Šichtařová, že nastal nový druh cenzury, který fakticky, jako úspěšnou blogerku postihuje i Vás. Zřejmě byl zrušen oddíl blogeři dle karmy. Už třetí den se nelze na něj doklikat. Dostal jsem mail z iDnes, že se něco přebudovává. Ale nikdy to netrvalo tak dlouho. Já si vždy čtu blogy podle tohoto oddílu, a tak čtu i Vaše články, protože ta karma je většinou určitým středovým prvkem, ne rozdíl od čtenosti, kde se spíše promítají okrajové a v tu danou chvíli populární záležitosti.

11 1
možnosti
Foto

oprava: ... na rozdíl od čtenosti,,,

0 0
možnosti

Staré pořekadlo "kdo šetří, má za tři" nepoužívali naši předkové tak, že by běželi ukládat peníze do banky, ale tak, že prostě nekupovali pitomosti, ale jen životně důležité věci. Ono totiž platí stále, že šetří ten, kdo více vydělá, než utratí. A o tom je to šetření. Není o tom, že poběžím prachy uložit do banky.

Centrální banky sice zavedou zápornou základní úrokovou sazbu, ale vsadím se s paní Šichtářovou, že nebude existovat jediný komerční úvěr nebo spořící účet, kde by se vyskytoval záporný úrok. On je totiž rozdíl mezi úrokem centrální banky a úroky komerčními. Komerční banky žijí z úrokové marže a z bankovních poplatků. Takže žijí z rozdílu mezi úrokem z úspor a úrokem z půjček.

Něco jiného jsou české státní dluhopisy, které se nyní prodávají se záporným úrokem a je o ně mimořádný zájem. Asi se podle Šichtářové všichni spekulanci a investoři zbláznili, když nakupují se ztrátou. ;-D

Nezbláznili se. Oni moc dobře vědí, že na českých dluhopisech vydělají i při záporném úroku. Roli zde totiž hraje i jejich očekávání, že česká koruna v nejbližších měsících výrazně posílí, takže investorům se vrátí sice méně korun, ale více eur nebo dolarů.

3 2
možnosti
PN

Tak mi vysvětlete, proč potom kupujete ty dluhopisy se záporným úrokem a nenecháte si to v hotovosti.

7 0
možnosti
PN

Záporné úrokové sazby mohou fungovat pouze v případě, že přestane existovat hotovost. Jinak cash skončí v tom slamníku. Proti tomu mít peníze v bance (nebo v důchodovém fondu) svědčí i to, že tyto peníze jsou první na odstřel v případě ekonomických potíží státu. Jak na Kypru, tak i v Řecku najednou banky nevypláceli hotovost, bankomaty rovněž ne a posléze dlouhodobě byly velmi omezené výběry. A to vůbec nemluvě o tom, že v Řecku důchodové fondy prostě musely odepsat podstatnou část svých aktiv, které měly ve státních dluhopisech. Prostě ten, kdo měl peníze ve slamníku byl král. Jenomže když se začne omezovat či zakazovat hotovost a banky dají negativní úroky, tak lidé budou utíkat s úsporami jinam. Někteří lidé přísahají na nemovitosti. Jenomže nemovitosti může stát zdanit řádově více, než jsou zdaněny teď a bude to fungovat obdobně, jako u těch negativních úroků. Toto měli v Anglii už po první světové válce. Takže v zásadě zůstává zlato, platina, umělecké předměty a podobně ovšem za předpokladu, že o tom, že úspory v této formě máte, nebude stát vědět. Protože logický krok bude zákaz vlastnění zlata fyzickými osobami. To už u nás bylo za bolševika, v USA to měli tuším ve třicátých letech. No a to samozřejmě vyžene cenu zlata nahoru.

Vzpomínám na pasáž z Goldfingera, kdy člověk z Britské banky poučoval Jamese Bonda. Bylo to nějak takto: "Vždy v lidské historii jste mohli nabídnout kus zlata a jako protihodnotu požadovat zboží nebo služby." Toto je zřejmě fakt, se kterým nic neudělají ani centrální bankéři vesmíru a proto zřejmě bankéři zlato tak nenávidí a pomouvají.

22 0
možnosti
DV

Ved prave, chysta sa rušenie hotovosti, najprv velke bankovky budu zrušené a zrejme sa zakážu vysoke výbery

http://finweb.hnonline.sk/komentare-a-analyzy/592461-ronald-izip-pre-finweb-cesta-do-otroctva

0 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,53
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články