Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KN

Děti potřebují kontakt s rodičem, ale důležitá je kvalita, nikoli kvantita, že ženská sedí tři nebo i čtyři roky doma a pořád "je s dítětem" samo o sobě nestačí.

Ba naopak, když je v práci, tak se i těší na to až přijde domů a uvidí děti a zeptá se jich co dnes dělaly atd., místo aby otráveně broukala "hm, hm" na to jak haranti neustále žvatlají.

Mám dva mladší sourozence, takže máma "byla s náma doma" až do doby kdy jsem šla do druhé třídy. Nicméně mám-li si vybavit jak se nám rodiče věnovali, tak si skoro vždycky představím akorát tátu (ačkoli jsem ho mnohé dny vůbec neviděla, protože přišel z práce když už jsem spala).

Stejně tak, možnost "promluvit si s mámou o nějakém problému" v podstatě neexistovala, sice byla pořád doma, ale my děti do ní pořád něco hučely, takže z toho bylo akorát "vaše neustálé skuhrání". Kdyby šla do práce a každé sudé úterý večer měla deset minut kdy jí můžu sdělit to, co pokládám za podstatné, tak by to bývalo bylo vyšlo líp.

Ještě bych dodala že "být doma a starat se o dítě" vůbec není nějaký tradiční a "přirozený" model; ženy sice byly v domácnosti a měly u sebe dítě (aby na něj někdo dohlédl), ale celý den se nezastavily (vaření, pečení, šití, tkaní, praní, žehlení, všechno samozřejmě bez elektřiny, voda ze studny... domácí zvířata atd.).

6 1
možnosti
PD

Presne, jak popisuje Marketa, funguje duchod v USA.

Je jedno kolik vydelam, maximum, kolik mohu dostat (po odpracovani 35 let a odchodu do duchodu v 67) je asi 2.500$. Ale to je jen pokud celych 35 let odvadim maximum, coz je samozrejme nerealne.

Prumerny letosni duchod vsech duchodcu letos je asi 1.300$.

S tim se prezit neda. Kdo vi, kolik tady stoji najem bytu, dan z nemovitosti, leky apod., tak mi da za pravdu. Proto vetsina americanu se snazi nejakym zpusobem v prubehu zivota sporit ci investovat. A to v Cesku prijde taky.

0 0
možnosti
TS

a jak mate v usa vysoke dane? vite ono to s tim dost uzce souvisi.

0 0
možnosti
Foto

Nějak jsem si nevšíml, že by ten návrh zaváděl nějakou povinost jít po dětech brzy do práce, jen dává tu možnost. Ten kdo se chce dětem věnovat se jim dál bude věnovat, ten kdo je chce "odkládat" je bude dále odkládat.

Mimochodem systém chův, internátních škol...není výmyslem nějakých "socialních inženýrů", ale u bohatších lidí je tadiční minimálně několik století, jen u nás se na to v době komunismu pozapomělo.

Vymezovat se proti této jedna z mála rozumných věcí z návrhů MPSV když z ministerstva jde tolik paskvilů je tedy zcela mimo mísu.Rv

11 3
možnosti
JN

J38a77n 75N30o60v19á62k

5. 3. 2016 14:29

Porodnost v ČR 1,2 EU 1,4 USA 1,8 Afrika 2,3 ( místy 6 -7 ). Celosvětově 1,2. Obecně se zmiňuje "dobrá" porodnost kolem 2,1 v zájmu zachování společnosti ( rasy ) ovšem z hlediska celosvětového zalidnění bych se přikláněl k hodnotám právě kolem 1,5-1,8 což logicky nastane až se rozvojové země dostanou na dnešní úroveň západního světa, ale to jsme pár set let dopředu. Dnes se potřebujeme co nejdříve vrátit ke vztahu k rodině a z hlediska státu by tento institut měl být silně podporován. Vzdělanějším lidem "západního světa", kteří přemýšlí v širších souvislostech, se jeví založení rodiny jako obtížný úkol oproti lidem z rozvojových zemí, kteří mají poněkud jiný pohled.

0 0
možnosti
MH

Podle mě velmi přesné a od té doby, co chodím po dlouhé mateřské do práce, moje zkušenost jen potvrzuje to, co článek tvrdí. Děkuji Bohu, že jsem mohla být se svými dětmi doma. Dnes se vracím z práce mnohdy velmi pozdě a skoro vždy značně unavená, takže je velmi obtížné starat se a zajímat o problémy a radosti svých dětí. Být s nimi jak fyzicky, tak hlavou. Snažím se, ale často se cítím hodně vyčerpaná. Nedovedu si představit, že bych za těchto okolností měla na starost malé batole. Naprosto souhlasím s tím, co je v článku napsáno.

6 0
možnosti
TS

ale navrh zakona prece neprikazuje ani netresta rodice, kteri chteji zustat s detmi dele doma, nebo ano?

3 0
možnosti
TH

"O co méně mají ženy dětí, o to víc mají mužů, antidepresiv, peněz a kariéry. Mají pocit, že muže nepotřebují, že je to jen sexuálně obtěžující hmyz. Z mužů zase rostou nezodpovědní a trochu infantilní trotlové. Proč by také byli zodpovědní, když nemají pro koho? Jejich otcové se tradičně museli postarat o děti a ženu, aby přežil jejich rod, ale tihle floutci nemají o co se starat. A tak dnes pro zabití času skáčou z padáku, kupují si předražená kola, každý víkend sbalí novou kost a užívají si života." R^R^R^ bohužel, tak nějak to je.

5 1
možnosti
SP

Tak nějak to fakt není - minimálně pokud mohu soudit např. ze srazů se spolužáky po xy letech. Ano, všichni se ženili/vdávali později, ale rodinu chtěli. Zajímalo by mě, jakou skupinu tedy paní Šichtářová přesně popisuje - přijde mi to jako vystřižené z nějakých ženských časopisů....

2 0
možnosti
LH

Vyborny napad. Uz jen aby babicky, ktere maji vnoucata sli do duchodu v 50ti a kdo babicku nema tak bude mit narok na chuvu zdarma od statu... :-D

Tyhlety extremni a nerealne novely jsou vyplodem slabomyslnych hlav. Vsechny koho znam, maji doma zenu, ktera ma 3-4 lete dite. Rada by sla do prace, ale protoze je problem se dostat do statni skolky tak nejde, a pokud se uz dite dostane tak oteviraci doba skolky je takova, ze ta zena stihne jen polovicni uvazek. Mozna by stacilo malinko zlepsit situaci jen v tomto smeru tzn. posilit infrastrukturu skolek, jiste by se to do statniho rozpoctu vratilo. Pani navrhovatelka, je zrejme karieristka, ktera bude doma pul roku a pak dite soupne cizi chuve. Pak si zajde s manzelem na dovolenou do mexika na mesic a pulrocni dite bude doma s cizim clovekem. Je smutne, ze politicky nejsou zeny z lidu.

1 3
možnosti
Foto

A četl jste celý ten návrh?!8-o

2 0
možnosti
ES

To je hodně zpátečnický pohled...když se v práci x let o něco snažíte, zdokonalujete a taky Vás to úplně obyčejně baví - co je špatného na tom, že byste v tom chtěla pokračovat? Proč muži nic takového řešit nemusí, ale já mám mít hned nálepku "špatná matka"? Nemám nic proti ženám, které dají přednost "full-time" výchově. Ale proboha, ať si to každý zařídí podle sebe, nesuďme.

6 0
možnosti
VN

Neřekl bych, že je to zpatečnicke. Ačkoliv nemám nic proti tomu, aby si žena vybrala, jestli chce jít dříve do práce, nijak bych je v tom nepodporoval. Myslím, že to většinou ani příliš nepotřebují, protože jsou dobře ohodnocené v práci.

0 1
možnosti
KJ

Autorka návrh kritizuje z nesmyslné strany: sice socialistka na ministerstvu asi chce nacpat děti do školek a jeslí pod kontrolu státní (v budoucnu, po vzoru Norska: http://www.eeagrants.cz/cs/programy/ehp-fondy-2009-2014/cz04-ohrozene-deti-a-mladez/cz04-schvalene-projekty/kodifikace-pravni-upravy-podpory-rodin-n-1370) ideologii šířících učitelek a sociálky, ale samotný návrh jen rozšiřuje manévrovací prostor rodičů.

V konečném důsledku pak může dojít k tomu, že bohatí lidé budou mít více dětí rychleji za sebou a to by bylo dobré.

Abych tedy ten návrh ohodnotil pozitivně nebo negativně, počkám si na dopady na skupiny obyvatel, jež si vysokou porodností zajišťují dlouhodobou bezpracnou obživu.

3 1
možnosti

Já bych poslal děti z porodnice rovnou do školky.. Zbytečně to zdržuje od práce. Mno nevím. Je to řekněme dost hloupé rozhodnutí. Ale taková naše politická špička prostě je... Máma by měla být s dítětem do 4 - 5 let doma. A Stát by měl zajistit aby to bylo možné. Ale je to jen můj pohled.. :-)

0 8
možnosti
Foto

Ty děti jsou státní?

6 0
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,34
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články