Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OK

Dobrý den, paní Šichtařová, taky mi moc nesedí tátové na mateřské. Děkuji za vaše názoryR^

2 4
možnosti
MK

Myslím si, že by bylo vhodné, kdyby část sociálního pojištění, co odvádí dítě, šlo přímo rodičům. Dorovnal by se tím rozdíl mezi těmi, kdo neměli děti, a tudíž jim zbylo více peněz, které mohli investovat, a rodiči, co měli děti a vychovali je tak, že z nich nejsou pobírači dávek (zjednodušeně řečeno, ale systém by se vypracoval a myslím že by to bylo spravedlivé).

3 0
možnosti
MK

Mám dotaz. Pokud má manželka možnost pobírat rodičovskou v celkové výši 220 000 Kč a může si ty peníze rozdělit, je možné toto čerpat třeba 39 měsíců (3 a čtvrt roku)? Tedy pak by to bylo 5641 Kč/měsíc a 67 692 Kč/rok. Dostala by se pod částku ročního příjmu 68 000 Kč a bylo by možné uplatnit slevu na dani pro manžela.

0 0
možnosti
TV

tuším, že rodičovská se pro tento účel do příjmu (na rozdíl od mateřské) nezapočítává.

0 0
možnosti
PH

To spojení jeslí a LDN je trefné a naráží až na kořen problému, na který ale většina lidí nedohlédne. Navyká to totiž lidi na myšlenku, že nejdůležitější je neustále pracovat a budovat kariéru. A ty, kteří tomu brání - mimina, nemocné, staré -, je nutné odložit do státních zařízení. Je to už brané jako naprosto normální model, takže lidi ani nenapadne, že by se o své členy měli starat sami - spíš se všichni rozčilují, že je málo míst v jeslích, školkách, LDNkách. Což ovšem ohrožuje samotnou podstatu naší společnosti, protože pokud se neumí rodiny postarat samy o své členy, tak je ta společnost strašně křehká, závislá na státu, který toho může taky lehce zneužívat - "prostě budete držet hubu a krok, nebo vám přestanu stavět jesle", obrazně řečeno. A lidi, bez státních institucí už zcela bezradní, budou muset poslouchat.

8 0
možnosti
HF

Souhlasím s Vámi v tom, že to není morálně správné, ale na druhou stranu je třeba vzít v potaz i to, jestli člověk má jinou možnost. Jak jsem již ve svém příspěvku zmínila, velká část matek do práce nespěchá proto, že by se jí nemohly dočkat, ale proto, že z rodičovského příspěvku sebe a dítě neuživí, a bohužel, stále více matek zůstává na výchovu dítěte samo. Proč tomu tak je, to už je další otázka. A to samé platí o péči o staré rodiče. Kdo z dnešních čtyřicátníků či padesátníků si může dovolit přestat chodit do práce a celodenně se starat o své nemohoucí rodiče? Víte, co to je, starat se o člověka, který trpí Alzheimerovou chorobou, neudrží moč a stolici, není pohyblivý, je třeba ho v posteli polohovat, aby se mu neudělaly proleženiny, a to jsem uvedla jen část věcí, které je třeba při péči o nemohoucího člověka zajistit. To při práci dělat nelze, a když to budete dělat místo práce, tak kdo vás bude živit? Je to o celkovém nastavení dnešní společnosti - jednotlivec většinou moc na výběr nemá.

2 1
možnosti
VN

Já bych to až tak neviděl. Nikdo přece nikoho nenutí k tomu , aby se rychle vrátil do práce. Pokud bude matka chtít , nikdo jí nebrání být doma z děckem jak dlouho bude chtít... Tento nápad Engelsové vnímám spíše tak , přesvědčit ženu , která díky kariéře je ochotna si nepořizovat rodinu , aby si tuto rodinu pořídila.

2 1
možnosti
TH

To minus za to "Engesove"....trapne, ne?

0 0
možnosti
LM

Tak vzhledem k tomu ze lidi jsou zde pro stat a dite je tedy majetkem statu, je jasne ze urednik vi co je pro dite nejlepsi :)

P.S. kdyz jsem otevrel souhrn ze socialky za minulej rok a tam ten dopis od Marxovy o tom, ze mam davat dobrovolne na socialni pojisteni vice, abych mel na duchod, tak jsem premyslel jak by bylo pekne socialni neplatit vubec. To ze si duchod musim obstarat sam jsem vedel uz kdyz jsem si vytvarel zivnostnak pred sesti lety.

2 0
možnosti
LM

Jeste bych dodal, ze jestli je tento dopis, ktery obdrzeli vsichni zivnostnici, vystup z ministerstva prace a soc. veci, tak se mi chce zvracet.

2 0
možnosti
MJ

hezký článek. Můj návrh je takový: podpořit rodiny s více dětmi tak, aby rodina dostávala od 3 dětí a výše 20000,- Kč měsíčně, aby matka mohla zůstat s dětmi doma, pokud by chtěla. Otec by musel pracovat, aby neparazitoval na rodině a státu. Zvýšila by se porodnost, celá česká populace a zastavili bychom uprchlíky. Ovšem tato dávka jen u plnohodnotné rodina tj. matka, otec a děti. Důsledky by byly za 1 generaci jasné: nevymírali bychom, funkční rodiny, méně rozvodů ..... a další a další výhody.

2 9
možnosti
Foto

Ježíš, tak to je nápad... z cikánů uděláte rázem milionáře, protože přece bude stačit, když fotr vyrazí s koštětem do ulice... ten zbytek se vyrobí po nocích v posteli...

Mít dítě je rozhodnutí páru, je to závazek svázaný s náklady a jistými omezeními pohodlí... je to jeho volba (řekněme koníček), která něco stojí... není správné, aby stát formou sponzoringu lidem za děti platil...

Lidi by měli dítě pořídit, protože ho chtějí, ne pro vidinu příjmu... Jsem pro podporu porodnosti, ale to co jste napsal je hloupost...

10 2
možnosti
JT

Článek moc pěkný.

Ale ty feministky byli už tak výbojné, že už ani nedodržovali shodu podmětu s přísudkem v příčestí minulém ?:-)

0 0
možnosti
EK

feministiki jsou podle vzoru muž. ;-)

1 0
možnosti
HU

Pokud vím, tak v současnosti je určena částka vyplácená jako rodičovský příspěvek na dítě (nevím přesně, ale tuším 220 000 Kč), který se vyplácí měsíčně podle délky rodičovské dovolené po dobu 2 - 4 let. Takže rodič, který z nějakého důvodu chce nastoupit do práce dříve než po dvou letech rodičovské, o část těchto peněz přichází.

Nový návrh ministryně, jak Marksovou fakt nemusím, je takový, aby bylo možné těch 220 000 vyčerpat i kratší dobu, třeba za ten rok. Nikoho k ničemu nenutí, a už vůbec ne nevěnovat se dětem. Jen umožňuje vyplatit celý příspěvek těm, kteří by na něj jinak nedosáhli a do té práce by šli stejně.

10 0
možnosti
MB

Pokud máte hlídání pro dítě jiné, než školku, tak ani o žádné peníze nepřijdete, což ale asi bude u většiny rodičů problém. Jinak souhlas.

0 0
možnosti
VJ

Vzhledem k tomu, že u soudužky Marksové se o děti stará hlavně manžel, protože ona budovala politickou kariéru, tak se nelze divit, že ji není vztah matka - malé dítě příliš povědomý.

Na druhou stranu ve Skandinávii mají otcové asi 2 měsíce "mateřského" volna, které si mohou vybrat asi do 6 let dítěte. A to hodně utuží vztah otce s dítětem a pro rodinu je to jedině dobře.

Ale větší problém než naše ministryně je pohled naší společnosti na lidi jako na výrobní jednotky generující peníze a tím i příjem státního rozpočtu. Problémy žen najít po 3 letech mateřské práci je ostuda celé společnosti, zvláště mužů. Extrémně malá nabídka zkrácených úvazků, aby ženy (nebo muži) vychovávaly své děti namísto někdy až zrůdné indoktrinace státní institucí ve jménu politické korektnosti. Pak se nelze divit, že se lidé rozvádějí, že jsou děti frustrované a že se k sobě chováme stále hůře. V honbě za penězi přestáváme být lidmi a stáváme se predátory. :-/

6 1
možnosti
TH

Pisete, ze "Problémy žen najít po 3 letech mateřské práci je ostuda celé společnosti, zvláště mužů.",

tak proc jste proti tomuto navrhu? 8-o

A jeste k tomu chvalite povinnou rodicovskou pro muze? 8-o

2 0
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,35
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články