Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RK

Pěkný výstižný článek, jediné, co tam chybí je, že ženy mají volební právo a mohou si založit úspěšnou politickou stranu, kde své problémy uzákonní. Jelikož to není v povaze žen, které se jak známo v ženském kolektivu snesou daleko hůře než muži, problém je neřešitelný. Dnes se populačně vyvíjejí pouze nábožensky založené populace, z těch méně známých Izrael, Irsko, zřejmě i Polsko, co se podívat na tamní zákonodárství, to by nemusel být takový problém.

1 1
možnosti
VM

Problém by to nebyl, ale závěry by se mnohým nelíbily. Ukázalo by se totiž, že natalita je vyšší tam, kde je mateřská/rodičovská relativně krátká a existuje ona možnost "odložit" dítě do školky (typicky Francie, Nizozemí, Skandinávie). Polsko, pro informaci, má nižší natalitu než ČR.

3 0
možnosti
VK

Nejlepší je začít s dětmi už během studia. Čas a prostředky, které normální student prochlastá se investují do dětí. A není to na úkor odpracovaných let. Potřeba je jen aby studovali oba rodiče. No a vlastně je to taková střídavá mateřská i pro taťku :)

1 1
možnosti

To si nemyslím. Mít děti ještě během studia, kdy člověk nemá vlastní příjem,nemůže chodit do práce a zároveň studovat, takže ho živí rodiče. Nemá vlastní bydlení a navíc je duševně nevyzrálý. Měl by ještě cestovat, poznávat svět a teprve až si je jistý tím, že uživí rodinu a má kvalitní zázemí, pak mít děti. V klidu a připraven starat se o rodinu. Chápu že stejně jako já, asi mluvíte z vlastní zkušenosti a nic ve zlém. Vím že se to dá i tak zvládnout. Přesto mám za to, že není dobré, když děti mají děti.

1 0
možnosti
PN

P66e79t76r 42N17o37v36á90k

8. 3. 2016 3:42

Karma jako BRNO R^

Evropa vymírá, západ to desetiletí řeší importem migrantů ...

Jediné řešení je asi zrušit státní důchody 8-o 8-o 8-o

1 4
možnosti
PN

P15e52t34r 17N52o60v63á84k

8. 3. 2016 3:45

Jediné řešení je asi zrušit státní důchody 8-o 8-o 8-o a ministerstvo důchodů

0 1
možnosti
PP

Největší problém je, že náš důchodový systém se jmenuje průběžný, ale jako průběžný nefunguje. Naopak, bezdětní mají vyšší důchod než rodičové, neb se důchod nesmyslně počítá z předchozího výdělku. Správně by bezdětní neměli pobírat žádný "průběžný" důchod a spořit si fondově (to co ušetří na dětech). Bohužel, tuto základní logiku není schopen politik pobrat, a když už ano, tak dostane strach, že to lůza nepochopí a příští volební období už ho nezvolí.. A i proto Evropa vymírá:-(

3 3
možnosti
Foto

Dědeček si za První republiky spořil do důchodového fondu. než to mohl vybrat, byla 2x měna a 3x změna režimu. Co si myslíte, že tak asi z toho fondu dostal?

3 0
možnosti
PP

Výjimečně s Šichtařovou souhlasím. Demokracie a emancipace ve své dekadentní evropské formě jsou metly lidstva. Turecko nám to brzy dokáže ;-) A chlap na mateřskou opravdu nepatří, zatím jsem v této roli poznal jenom srandovní figurky.Rv

5 6
možnosti
TH

Doufam, ze nejste emancipovany, vzdyt je to takova hrozba a metl. Zivo vas tatinek? Fakt?

0 1
možnosti
EK

pěkné, mýlíte se jen v jedné věci.

jedno staré přísloví, tuším původem ruské, říká: jedna matka se dokáže postarat o deset dětí, ale deset dětí se nedokáže postarat o jednu matku.

jedináček, s vědomím, že je odpovědnost jen na něm, se velmi často stará o staré rodiče víc než deset potomků, kteří si všichni říkají "co já, jestě jsou tu ségry a bráchové".

3 0
možnosti
OS

Není pravda. Jedináček je zvyklý, že má v životě všechno až "do huby". Když je dětí více, život je naučí vzájemné ohleduplnosti, tolerance a vzájemné pomoci. Jejich rodiče mají z velké většiny u nich větší oporu. Jedináčci bývají rozmazlení vychcánci, když skončí kvůli věku rodičovské dotace, mnohdy se obrátí i proti vlastní mámě nebo tátovi. Znám pár případů, kdy rodiče milují své jediné vymodlené dítě a děťátko ve věku 30+ jim za to občas hezky nabančí...:-(

4 3
možnosti
MK

Tak já nevím, ale za naši rodinu to považuji jako jeden z těch lepších nápadů naší vlády a pravděpodobně bychom ho využili. Jsme oba VŠ, nikdy jsme nečerpali sociální dávky a čekáme čtvrté dítě. Rozhodně nebudu doma do čtyř let věku dítěte, to by mi asi hráblo a posléze rodinu ze mne. Třetí dítě jsem si naplno užila do roku a čtvrt, pak částečný úvazek + chůva + práce z domova do necelých třech let a pak školka. Ted to budu tak pravděpodobně řešit také, i když manžel teď jedná o práci z domova a chtěl by se o dítě víc starat, předchozí si neužil (čtyřicítka na krku a přehodnocuje priority). Nemám nějak pocit, že by děti trpěli tím, že jsem s nimi nebyla zavřená doma 4 roky (a nebo neobcházela dětská centra a kavárny). V mém oboru bych se už po 4 letech nechytla a moje práce mne baví. Na druhou stranu, dítě bychom měli, i kdyby žádná mateřská nebyla, jenom by asi musel manžel více pracovat a museli bychom se více uskrovnit. Děti milujeme, jsou naše priorita, ale chce to znát rozumnou míru.

15 1
možnosti
PP

Já bych čtvrté už nedal, máte můj obdiv R^

1 0
možnosti
Foto

A tátové na mateřské jsou super mechanismus. Mamka může přece (na některých pozicích) mlíčko odstříkávat a taťka se jinak může postarat o dítě mnohem líp. Naprosto chápu muže, kteří šli na mateřskou, pokud mají vedle partnerky třeba třetinový plat. Jsem naprostý zastánce kojení, bondingu a všech těchto věcí, ale miminko hlavně potřebuje pečující osobu a to může být klidně i taťka.

5 1
možnosti
JM

A proč ne kombinovaná mateřská třeba pondělí, středa, pátek tatínek a úterý, čtvrtek maminka? Mě by se to líbilo

0 0
možnosti
Foto

Většinou souhlasím, ale mám výhradu k odstavci: "Máme tu armádu singles, kterým je hodně nad třicet, mají za sebou mnoho vztahů, ale žádný nedokáží udržet, protože bez dětí je přeci tak snadné rozcházet se. Bez dětí člověk nemá motivaci podstoupit trochu nepohody a skřípající vztah držet."

Každý single člověk není zoufalec. Někdo si prostě neumí představit večery s partnerem, dětmi u člobrda, popíjející kakao a v osm hodin jít totálně zmožený po celodenním sbírání hub spát. Neztotožňuju se s takovým životem, ale pokud se na rodinný život necítí, nerýpala bych do nich. Je lepší nebýt rodič, než se do toho přinutit jen protože to po něm společnost chce a pak selhat.

11 3
možnosti
Foto

Niekto si nevie predstaviť, že by mal každé ráno vstávať do práce. To nie je o predstavách. Človek je biologicky naprogramovaný mať deti.

Teraz to vezmem čisto z ekonomického hľadiska. Výchova dvoch detí stojí cca 4 000 000 Kč. Single nevychová žiadne, teda tie peniaze si ušetrí. A ak nie, ako tomu už dospelému decku ten single zdôvodní, že by sa malo starať aj o neho, nielen o svojich rodičov, ktorí do neho investovali nielen tie peniaze? :-)

0 0
možnosti
HF

Ono ve finále, když se to tak vezme, tak rodičovskou lze vyčerpat během méně než 2 let a vrátit se do práce, a mladší děti stejně do jeslí nikdo nevezme, takže kdo chce pracovat, má tu možnost i při současné legislativě. Ostatně, matky se mohou do práce vrátit hned po mateřské, tedy v době, kdy dítě má asi 4-5 měsíců, a u toho čerpat rodičák - to se nevylučuje. --- Ale ten postoj "společnosti" je zřejmý - málokdo má dnes děti před třicítkou, po třicítce to mnohým už nejde, když mají lidi děti, tak často jen jedno, které nakonec vychovává matka sama, protože otce přestane rodinný život brzy bavit, no a matce samoživitelce stejně nezbývá, než se hrnout co nejdřív do práce, aby sebe i dítě uživila. Jelikož potřebuje práci, kde by dělala jen ranní směny (a mohla si dítě po školce vyzvednout), jsou její možnosti uplatnění na trhu práce značně omezené. Tím pádem musí brát cokoliv, co se naskytne, často žalostně placené, a tím pádem je nucena si najít ještě něco "z domu", čemu se věnuje v době, kdy by se po práci měla věnovat dítěti. Otec alimenty platit nemusí, není to při současném nastavení dost dobře vymahatelné. Za těchto okolností je dítě "vychováváno" televizí, tabletem či čímkoliv podobným, co umožní matce se věnovat výdělečné činnosti. Pak to vypadá, jak to vypadá - děti nemají ani základní návyky, nedokáží komunikovat s okolím, témař každé dítě dnes má nějakou diagnózu a od vzdělávacích zařízení se očekává, že budou rodičovskou péči a výchovu suplovat.

1 0
možnosti
AJ

Taky dobry. Nastesti se me to netyka, ale verim, ze takovych je hodne.

0 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,36
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články